majchal Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Andrzeju, duży jestem i mam duże potrzeby :blush: :grin: :grin: Jest jeszcze jeden drobiazg do poprawy, ale i on jest obecnie jest na tapecie i poprawię go - deflektor.JASIU - sklejaniem się nie przejmuję, bo to prawie odpady szynkowe były, a nie szynki, a ja swój sposób na to mam i nie zawaham się go użyć :grin: WNUCZEK - domyślam się że z czasem tempo będzie spadać, jednak mam szerokie grono sępów i przynajmniej na razie poziom produkcji trzeba będzie utrzymać. Mało tego jak dałem popróbować temu i owemu, to wiele osób ( bo oczywiście dałem prawie wszystkim w rodzinie i znajomym do spróbowania ), prosi mnie o uwędzenie czegoś dla nich. Tak więc myślę, że moja "szafa gdańska" wcale nie będzie za duża :grin: MAXELL dziekować, dziękowaćZabrzmi to nieskromnie, ale smakowo nic nie kwalifikuje się do porawy ( jedynie może uzupełnienie gamy przypraw ) Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-38976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Moje gratulacje. Czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że osiagnąłeś to, co chciałeś. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-39021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Temat poboczny w stosunku do wędzarni, jednak nie chcąc zaśmiecać forum tu zapytam.Idą święta i chcę zrobić szynki a'la parmeńskie, czyli peklowane na sucho, przez około 10 dni, przyprawy wg gustu, jednak nie pamiętam dokładnie ilości peklosoli. Gdzieś krąży mi po głowie ilość 40g/kg mięsa, i taką ilością zapeklowałem, jednak teraz, jak już siedzę sobie przed TV, to nie jestem pewien i dlatego proszę o ewentualną weryfikację co do ilości peklosoli na 1 kg mięśnia.Z góry dziękuję za pomocps przejrzałem stronę i ogólnych info jest mało i nie dają jednoznacznej odpowiedzi, a myślę, że okres świąteczny będzie sprzyjał tego typu wyrobom i nie jeden się zastanawia nad ilością Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Witam.Majchal w tamtym tygodniu schab a'la parmeński "latał" na forum.Soli nie powinno być więcej jak 3% wagi mięsa. O nawet dziś się "pojawił schabik" na forum :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Michał , ja dałem teraz 3% . Myślę że będzie akurat. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Ja planuję zrobić szynkę, schab i karkówkę. Siedzą już opruszone peklosolą i przyprawami.Wątek o schabie czytałem jednak tam zachodzi nieco inny proces, bo podczas wędzenia zamyka się "pory" i zawartośc wody zmienia się inaczej, niż przy "zwykłym" odparowywaniu.Czy ktoś robił takie cudo jak ja, albo zbliżone - peklowanie na sucho, ok 10 dni, wędzenie około 30-35C, około 4-5h ( względnie jeszcze jedno podsuszanie około 2h), powieszenie na około tydzień w zimnym i degustacja??? :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Czy ktoś robił takie cudo jak ja, albo zbliżone - peklowanie na sucho, ok 10 dni, wędzenie około 30-35C, około 4-5h ( względnie jeszcze jedno podsuszanie około 2h), powieszenie na około tydzień w zimnym i degustacja??? :grin:Podejrzewam, że 4%peklosoli to, dla twoich kubków smakowych stanowczo za dużo(dla moich również). W takim przypadku pozostań na 3%, przy czym radziłbym Ci, po peklowaniu zrobić prasowanie elementów celem usunięcia solanki a później wędzenie dymem zimnym. Po obsuszeniu ponowne wędzenie i degustacja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Czy ktoś robił takie cudo jak ja, albo zbliżone - peklowanie na sucho, ok 10 dni, wędzenie około 30-35C, około 4-5h ( względnie jeszcze jedno podsuszanie około 2h), powieszenie na około tydzień w zimnym i degustacja??? :grin:Podejrzewam, że 4%peklosoli to, dla twoich kubków smakowych stanowczo za dużo(dla moich również). W takim przypadku pozostań na 3%, przy czym radziłbym Ci, po peklowaniu zrobić prasowanie elementów celem usunięcia solanki a później wędzenie dymem zimnym. Po obsuszeniu ponowne wędzenie i degustacja.Zróbmy prawdziwy test :grin: Schab, szynka i karkówka jest w jednym zestawie przypraw na 4%, a inna karkówka i szynka na 3% w innych przyprawach. Czas pokaże, jednak w święta szynka lubi pływać, więc się nie przejmuję :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/7/#findComment-48141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.