jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2019 W taki sposób można wykorzystać większe ścinkiSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE-większe kawałki-ścinki karkówki,boczku i szynki. Jedna wędzonka waży max 1,5 kg-peklosól-większy garnek do parzenia-dwa termometry jeden koniecznie z sondą do mierzenia temp w środku wędzonki-siatka wędliniarska nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić- przędza wędliniarska-strzykawka z igła Do parzenia -pieprz kolorowy- liść laurowy- ziele angielskie WYKONANIEPeklowanieNa mokro zalewahttp://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba , boczku nie nastrzykujemy- Topimy mięso w solance na 3-4 dni. W zależności od wielkości kawałków mięsa. Trzymamy w temperaturze 4-6 stopniNa sucho https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.htmlCzas peklowania 3-5 dni w zależności od wielkości kawałków mięsa Po peklowaniu suchym lub mokrym mięsko trzeba troszkę doprowadzić aby się kleiło przynajmniej z tych stron gdzie będzie się stykać z drugim kawałkiem mięsa. W tym celu trzeba kilka razy uderzyć tłuczkiem do schabowych .Ale nie przesadzajmy z tym to nie schabowe. Zanim będziemy wędzić to:- karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się kawałki ładnie związały. Dodam że jest trochę przy tym zabawy:)- mięso wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na 8-12 godzin.- osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp. 35-45 stopni do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła. WędzenieWędzimy 3-4 godz w 55-60 stopni. Parzenie Przygotowujemy większy garnek do parzenia wlewamy wodę do gara wrzucamy 2 liście laurowe, 5 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu kolorowego. Parzymy w wodzie o temp.75-80 stopni do momentu gdy wędzonka w środku osiągnie 68-70 stopni. Po parzeniu schładzamy wędzonkę w zimnej wodzie około 10 min. Chowamy do lodówki na 8-10 godz. Wędzonka po przekroju ma niespotykany przekrój wygląda ładnie i ciekawie.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2019 Wygląda pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2019 @Jacekw211. Czy możesz podać jakiej siatki używasz? Interesuje mnie oznaczenie na etykiecie.2.. Gdzie zaopatrujesz się w mięso? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2019 1. Czy możesz podać jakiej siatki używasz? Interesuje mnie oznaczenie na etykiecie. 2.. Gdzie zaopatrujesz się w mięso? Nie pamiętam jakiej siatki dokładnie użyłem to wyrób z archiwum dawno go robiłem ale sądząc po wielkości wędzonki mogła to być 125/24 lub 150/24 może 125/36 to wszystko zależy od wielkości wędzonki no i oczywiście musi być trochę ciaśniejsza niż tradycyjnie do wędzonki w jednym kawałku.A mięsko kupuje w sklepie mięsnym gdzie sprzedają wyroby tradycyjne i mięso.Mięsko codziennie jest świeże. Zawsze jak coś mi trzeba to zamawiam wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2019 Wygląda pięknie Dzięki to fakt ciekawie wygląda. Robiłem kiełbaskę poszedłem do sklepu po mięsko i wypatrzyłem ładne ścinki w super cenie więc poprosiłem pani sklepowej aby wybrała największe najładniejsze i tak powstała wędzonka mozaikowa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2019 jacekw21Dziękuję za odpowiedź.Zadałem Ci pytanie, gdyż patrząc na zdjęcie i czytając opis wykonania doszedłem do wniosku, że trafiłeś na idealne mięso i nie bardzo przyłożyłeś się do wykonania wyrobu krótkie wyrabianie.Masz bardzo dobrze zespolone kawałki mięsa, łącznie z tłuszczem aby osiągnąć taki efekt należy trafić na "idealne" mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2019 Masz bardzo dobrze zespolone kawałki mięsa, łącznie z tłuszczem aby osiągnąć taki efekt należy trafić na "idealne" mięso. To fakt trafiłem na ładne kawałeczki szczególnie szynki i karkówki boczek raczej był kiepski z tego co pamiętam,i też się przyłożyłem do roboty samo się tak nie zrobiło ale jakoś nigdy nie miałem problemów z łączeniem różnych kawałków mięsa ze sobą , podejrzewam że z gorszych też bym coś ulepił Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-626976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2019 Moim zdaniem Hajnówka i okolice Podlasia to jedyny region gdzie można spotkać stare rasy świń i do tego karmione tradycyjnie hodowane w małych ilościach . Podobnie czasami kupuję wyroby z pewnej masarni z Kurpiowszczyzny , gdzie jeszcze dostawcy żywca to miejscowi rolnicy . Andrzeju - wiesz o czym piszę . Pozdro dla tradycjonalistów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-627023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Marca 2019 Andrzeju - wiesz o czym piszę . Wiem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15994-mozaika-ze-%C5%9Bcinek/#findComment-627154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.