jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2019 W taki sposób można wykorzystać większe ścinkiSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE-większe kawałki-ścinki karkówki,boczku i szynki. Jedna wędzonka waży max 1,5 kg-peklosól-większy garnek do parzenia-dwa termometry jeden koniecznie z sondą do mierzenia temp w środku wędzonki-siatka wędliniarska nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić- przędza wędliniarska-strzykawka z igła Do parzenia -pieprz kolorowy- liść laurowy- ziele angielskie WYKONANIEPeklowanieNa mokro zalewahttp://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba , boczku nie nastrzykujemy- Topimy mięso w solance na 3-4 dni. W zależności od wielkości kawałków mięsa. Trzymamy w temperaturze 4-6 stopniNa sucho https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.htmlCzas peklowania 3-5 dni w zależności od wielkości kawałków mięsa Po peklowaniu suchym lub mokrym mięsko trzeba troszkę doprowadzić aby się kleiło przynajmniej z tych stron gdzie będzie się stykać z drugim kawałkiem mięsa. W tym celu trzeba kilka razy uderzyć tłuczkiem do schabowych .Ale nie przesadzajmy z tym to nie schabowe. Zanim będziemy wędzić to:- karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się kawałki ładnie związały. Dodam że jest trochę przy tym zabawy:)- mięso wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na 8-12 godzin.- osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp. 35-45 stopni do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła. WędzenieWędzimy 3-4 godz w 55-60 stopni. Parzenie Przygotowujemy większy garnek do parzenia wlewamy wodę do gara wrzucamy 2 liście laurowe, 5 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu kolorowego. Parzymy w wodzie o temp.75-80 stopni do momentu gdy wędzonka w środku osiągnie 68-70 stopni. Po parzeniu schładzamy wędzonkę w zimnej wodzie około 10 min. Chowamy do lodówki na 8-10 godz. Wędzonka po przekroju ma niespotykany przekrój wygląda ładnie i ciekawie.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2019 Wygląda pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2019 @Jacekw211. Czy możesz podać jakiej siatki używasz? Interesuje mnie oznaczenie na etykiecie.2.. Gdzie zaopatrujesz się w mięso? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2019 1. Czy możesz podać jakiej siatki używasz? Interesuje mnie oznaczenie na etykiecie. 2.. Gdzie zaopatrujesz się w mięso? Nie pamiętam jakiej siatki dokładnie użyłem to wyrób z archiwum dawno go robiłem ale sądząc po wielkości wędzonki mogła to być 125/24 lub 150/24 może 125/36 to wszystko zależy od wielkości wędzonki no i oczywiście musi być trochę ciaśniejsza niż tradycyjnie do wędzonki w jednym kawałku.A mięsko kupuje w sklepie mięsnym gdzie sprzedają wyroby tradycyjne i mięso.Mięsko codziennie jest świeże. Zawsze jak coś mi trzeba to zamawiam wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2019 Wygląda pięknie Dzięki to fakt ciekawie wygląda. Robiłem kiełbaskę poszedłem do sklepu po mięsko i wypatrzyłem ładne ścinki w super cenie więc poprosiłem pani sklepowej aby wybrała największe najładniejsze i tak powstała wędzonka mozaikowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2019 jacekw21Dziękuję za odpowiedź.Zadałem Ci pytanie, gdyż patrząc na zdjęcie i czytając opis wykonania doszedłem do wniosku, że trafiłeś na idealne mięso i nie bardzo przyłożyłeś się do wykonania wyrobu krótkie wyrabianie.Masz bardzo dobrze zespolone kawałki mięsa, łącznie z tłuszczem aby osiągnąć taki efekt należy trafić na "idealne" mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2019 Masz bardzo dobrze zespolone kawałki mięsa, łącznie z tłuszczem aby osiągnąć taki efekt należy trafić na "idealne" mięso. To fakt trafiłem na ładne kawałeczki szczególnie szynki i karkówki boczek raczej był kiepski z tego co pamiętam,i też się przyłożyłem do roboty samo się tak nie zrobiło ale jakoś nigdy nie miałem problemów z łączeniem różnych kawałków mięsa ze sobą , podejrzewam że z gorszych też bym coś ulepił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2019 Moim zdaniem Hajnówka i okolice Podlasia to jedyny region gdzie można spotkać stare rasy świń i do tego karmione tradycyjnie hodowane w małych ilościach . Podobnie czasami kupuję wyroby z pewnej masarni z Kurpiowszczyzny , gdzie jeszcze dostawcy żywca to miejscowi rolnicy . Andrzeju - wiesz o czym piszę . Pozdro dla tradycjonalistów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Marca 2019 Andrzeju - wiesz o czym piszę . Wiem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.