Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, robię schab a'la parmeński i zauważyłem, że po 5 dniach w lodówce (5 st. C) nie puścił wogóle soku. Czy coś nie jest w porządku? (robię ściśle w/g receptury ze stronki)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-14049
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wszystko jest w porządku! Czasami mamy doczynienia z miesem, które pod wpływem działania soli nie wydziela soku mięśniowego. Jeśli dopilnujesz temp. w drugim etapie to schabik wyjdzie "miodzio".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-14052
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Wszystkim, którzy nie robili jeszcze schabu a'la parmeńskie gorąco polecamy ten rarytas!

Okres produkcji jest stosunkowo krótki, schab zawsze się udaje i jest PRZEPYSZNY!!

 

Szkoda tylko, że z dużego kawałka mięsa robi się taki malutki schabik... :cry:

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=560

 

 

PS. Co ciekawe, podczas pierwszej degustacji parę miesięcy temu nieznacznie przeszkadzała nam kolendra, a w tej chwili zupełnie nie!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19069
Udostępnij na innych stronach

Gratuluje wyrobu

ubiegles mnie BonAir :devil: moj bedzie na przyszly tydzien wlasnie liczylem 7 dni w lodowce ,11 dni na strychu jutro preznosze do lodowki i znow tydzien czekac :devil: zobaczymy co wyjdzie a smaka juz mamy na niego ze hoho

wlasnie salcesonik sie parzy ciekawe co wyjdzie :tongue:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19093
Udostępnij na innych stronach

Ale schabik piekny , też muszę zrobić :tongue: , teraz muszyska nie latają to będzie łatwiej suszyć

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19102
Udostępnij na innych stronach

JASIU, poczekaj jeszcze trochę-10-11.11 niedaleko

...ale 21.10 jeszcze bliżej :wink:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19163
Udostępnij na innych stronach

no i nie wyrzymalem :grin:

schabik b.smaczny dzis rozpoczynam nowa produkcje :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19295
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że podobnie jak u mnie POPEŁNIŁA ;) Ci się ciemniejsza obwódka, która trochę blokuje wysychanie środka... W warunkach domowych chyba nie da się tego uniknąć. :rolleyes:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19297
Udostępnij na innych stronach

Dobrze ze sie POPOELNILA :grin: bo schabik na poczatku mial 92dkg a dzis 56dkg jakby nie ta obwodka to by mial z 30dkg :grin: :grin: :grin:

ale smaczysko zaje.... no co bede pisal sam wiesz :lol: :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19299
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, czy dobrze widzę, że schab kroisz na krajalnicy ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19306
Udostępnij na innych stronach

A czy to źle , właśnie na krajalnicy wychodzą takie śliczne przeźroczyste plasterki co przy schabiku jest chyba wskazane

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19307
Udostępnij na innych stronach

tak jakAnetka napisala na krajalnicy mam takie cieniutkie nozem tak nie skroje :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19312
Udostępnij na innych stronach

Oj nie źle. Tyle tylko, że na naszej krajalnicy nie da się kroić super cienkich plasterków.

Być może nóż już nie jest ostry...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19313
Udostępnij na innych stronach

Jak mają się ujemne temperatury przy wyrobie wędlin długodojrzewających ?

Wędliny są na dworze, a nocami w chwili obecnej czasami spodziewane są przymrozki.

Czy przenosić na noc w inne miejsce, czy też nic się nie stanie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19563
Udostępnij na innych stronach

Czy przenosić na noc w inne miejsce, czy też nic się nie stanie?

Nic im nie będzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19570
Udostępnij na innych stronach

Pytanie moje wynika z tego, że nie można ponownie mrozić wyrobów rozmrożonych.

 

W moim przypadku mięso w nocy będzie mrożone, a wdzien rozmrażane.

Czy to aby na pewno jest ok?

 

W tej chwili na dworze jest juz -1st.C.

Az strach pomyslec co bedzie nad ranem...

 

PS. Mam nadzieję że Jasiowi i Fentelowi nie będzie potrzebny lodołamacz ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-19624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.