Papla Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witam Przygotowuję się do wędzenia kilku rodzajów wyrobów na raz.A będą to: Kiełbasa Dziadka, Szynka staropolska, Baleron wędzony, Żeberka wędzone.W wędzarni są dwie półki, oddalone są od siebie o 50 cm, dolna półka jest 35 cm od wylotu.Jednorazowo mam zamiar wagowo wędzić 50 kg. Szerokość i głębokość wędzarni to 75 cm na 75 cm. Temperatura rozkłada się w całości komory równomiernie, tak samo dym wędruje do wylotu wirując w komorze. Nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem temperatury u dołu i u góry wędzarni. Różnica ostatnio odnotowana to 1°C, u góry zimniej było, ale wędziłem na jednej górnej półce. Dodam, że teraz komora jest wyłożona deskami z olchy z 1 cm dylatacją od ścian, Pytania: 1. Jakie rozmieszczenie przyjąć na półkach?2. Czy można osuszać cały asortyment na raz? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1602-rozmieszczenie-i-dob%C3%B3r-rodzaju-wyrob%C3%B3w-do-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Temperatura rozkłada się w całości komory równomiernie, tak samo dym wędruje do wylotu wirując w komorze. Nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem temperatury u dołu i u górySkoro masz tak idealne warunki w wędzarni to, nie ma znaczenia jak umieścisz poszczególne gatunki wyrobów na półkach. Czy można osuszać cały asortyment na raz?Osobiście nie widzę przeszkód. Pamiętaj tylko o ich dokładnym osuszeniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1602-rozmieszczenie-i-dob%C3%B3r-rodzaju-wyrob%C3%B3w-do-w%C4%99dzenia/#findComment-35646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.