Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chłodzenie wędzarni latem

temperatura chłodzenie wędzenie_na_zimno

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Graveir

Graveir

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20 kwi 2019 - 08:39

Dzień dobry! :)

Postanowiłem nabyć wędzarnię. Jako że jestem leniwą bułą i nie chce mi się przy tym stać x godzin, to elektryczną, ale mam stanowczy zamiar wędzić również na zimno (dymogeneratorem w zestawie). Zależnie od źródeł, wędzenie na zimno jest opisywane jako 10-22st, a to oznacza, że przy obecnych temperaturach, z naddatkiem 4-5st od dymogeneratora, mógłbym wędzić rybki na zimno wyłącznie wieczorem lub w nocy.

 

No i tu przechodzimy do sedna - czy według Was jest sens załadować spód komory kilkoma wkładami do lodówek turystycznych? Czy taki zabieg ma szansę realnie obniżyć temperaturę wnętrza naszej wędzarni? Próbował ktoś? ;)



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 kwi 2019 - 09:23

Lepiej zrób sobie pudełko, które umieścisz między dymogeneratorem, a wędzarnią. Dym z dymogeneratora dajesz najpierw do pudełka, a z pudełka do komory. Z wędzarnią przenośną masz tę przewagę, że możesz umieszcać ją np. w chłodnym garażu, piwnicy itp. Dym z kominka wyprowadzasz na zenątrz za pomocą rury spiro.



#3 Graveir

Graveir

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20 kwi 2019 - 11:25

Dzięki za odpowiedź :)  Masz na myśli pudełko, w którym po drodze dym chłodziłby się według mojego pomysłu (dym przechodzący przez pudełko wypełnione zamrożonymi wkładami)? Bo samo fizyczne rozprężenie dymu niewiele da, kiedy temperatura otoczenia to ~30st...

 

Piwnica i rura spiro to też jakiś pomysł, aczkolwiek wszystkie okna w piwnicy, poza tarasem od strony południowej, mam pod oknami parterowymi, więc waliłbym sobie dymem we własne okno, dlatego kombinuję jak schłodzić powietrze na zewnątrz.



#4 Graveir

Graveir

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20 kwi 2019 - 14:26

Właśnie dotarło do mnie rozwiązanie prostsze, a zarazem chyba bardziej eleganckie. 2 przejściówki 100-150mm + jakiś metr rury 150mm (alu albo stal ocynkowana). Jedną przejściówkę łączymy z rurą i zostawiamy do wsadzenia w otwór na generator w wędzarni, drugą zostawiamy do podpinania "na wcisk" (albo mamy jakąś metalową opaskę uciskową) i łączymy z wyjściem z dymogeneratora. W rurę można bez problemu załadować kilka wkładów do lodówek turystycznych i zrobić w niej regularną zimę, przechodzący przez to dym powinien obniżyć temperaturę. Dodatkowo ewentualne wsporniki, ale powinno się to w całości trzymać na generatorze i wędzarni.

 

Cóż, kupię to zobaczę na ile taka modyfikacja jest do zrobienia  :)



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 20 kwi 2019 - 17:50

Będzie ci się różnić wilgoć na workach z lodem.
Też tak kombinowałem i pomysł upadł.
Wilgoć niesiona z dymem wytwarza kwas octowy na wędlinach.

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 kwi 2019 - 17:59

Dawniej, kiedy jeszcze nie było komór wędzarniczych z prawdziwego zdarzenia, zalecano (i zresztą metodę tę stosowano w praktyce) polewanie od wewnątrz ścian (ściany) wędzarni wodą.  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Graveir

Graveir

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20 kwi 2019 - 22:02

@Miro, fakt, o tym nie pomyślałem. Można by to próbować kontrować okładając wkłady zamrażające ręcznikiem papierowym albo dając po drodze jakiś osuszacz, ale to może być mało skuteczne... Zobaczę :)

 

@Maxell, jedyny problem, jaki z tym widzę, to odprowadzenie wody zanim spłynie na generator dymu, ale to zasadniczo nie jest problem szczególnie duży, do rozważenia.  :)


[Dodano: 20 kwi 2019 - 23:02]

Jeszcze jedna opcja jest taka (o ile pozwoli na to budowa dymogeneratora), żeby zrobić przystawkę chłodzącą z filtrem powietrza na wlocie do generatora. Wtedy powietrze trafia do środka już zimne i osuszone.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: temperatura, chłodzenie, wędzenie_na_zimno

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych