trabi-wrc Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witajcie, od jakiegoś czasu podczytuję forum, bo moją głowę zaprząta taki pomysł: budujemy dom, w którym jest zaprojektowany grill ogrodowy z kominem jak od piekarni. Ponieważ z przyczyn różnych nie chcemy z niego zrezygnować (choć kosztować będzie niemało) to myślę o jego bardziej racjonalnym wykorzystaniu (czyt. również jako komin od wędzarni). Sytuacje przedstawia się następująco: Przekrój http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/wdzarnia.jpg Rzut http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Taras.jpg Kanał dymowy chciałbym puścić pod powierzchnią tarasu a palenisko zrobić w skarpie między tarasem a ogrodem. Niestety jak widać taras jest wielkości lotniska dla szybowców i obawiam się czy przewód od paleniska do komory nie będzie za długi, przez co dym wychodzi się i z wędzenia nici. Kanał dymowy chcę zrobić z rur kamionkowych (jak do kanalizy), ale nieużywanych ;-). Proszę o wskazówki praktyczne bo smak domowych wędlin to smak mojego dzieciństwa i bardzo mi do nich tęskno. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam.Według mnie 5,5 m długości kanału od paleniska to zbyt dużo, będzie problem z osiągnięciem wyższych temperatur w komorze wedzarniczej.A z drugiej strony skarpy pod grillem nie można puścić kanału? Czy tam jest ściana i wyjście z budynku na taras? Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-35995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam5.5m to napewno zdecydowanie za długi kanał,a co do kamionek z kanalizy ja też miałem taką w swojej wędarni i popękała przy pierwszym wędzeniu,poprostu się rozleciała od temperatury więc serdecznie odradzam,tym bardziej ,że ma to być pod tarasem,nie będzie możliwości wymiany.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-35997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam a co do kamionek z kanalizy ja też miałem taką w swojej wędarni i popękała przy pierwszym wędzeniu,poprostu się rozleciała od temperatury więc serdecznie odradzam, Popieram , też miałem problemy z takimi rurami . Co do długości kanału dymnego od komina to myślę że długość 5,5 metra jest za duża . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Czerwca 2008 kanał 5.5 m byłby dobry do wędzenia na zimno , sytuację możesz załatwić wkładając do wędzarni grzałki elektryczne i termostat . Jak chcesz wędzić właczasz grzałki wygrzewasz wędzarnie i rozpalasz palenisko by dostarczyć dym.A przy wędzeniu na zimno masz jak znalazł, bez kłopotów jakie masz w tradycyjnej wędzarni z utrzymaniem b. niskich temperatur. Ps. spadek nie powinien być mniejszy niż 6-7% przy tak długim kanale.Pozdrawiam serdecznie JASIU Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Czerwca 2008 taras jest wielkości lotniska dla szybowców To przynajmniej będziesz mógł bezpiecznie wyladować :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Kanał dymowy chcę zrobić z rur kamionkowych ja do kanału dymnego uzyłem kwadratowych cegieł wentylacyjnych z otworem, jak do tej pory spisują się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam Jak chcesz wędzić właczasz grzałki wygrzewasz wędzarnie i rozpalasz palenisko by dostarczyć dym. Jeszcze jest coś takiego jak osuszanie które trwa czasami dość długo no i podpiekanie lub pieczenie . Myślę że z grzałkami jest wyście ale koszty ogromne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Czerwca 2008 1 kW 0,3zł moc do podgrzania i zapiekania 2kW na godz wychodzi 60 gr razy 4 godz =2,4złFaktycznie ogromne :lol: tym bardziej że wędzimy sporo drogiego mięsa a przy tym spożyjemy choćby jedno piwko a sądzę że wielu z nas nie kończy na jednym Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam!!No Jasiu Ty jak palniesz komentarz to Humor ludziom się poprawia "od ręki" Pozdrawiam i tak trzymaj! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Można też spróbować zrobić drugie palenisko pod grillem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trabi-wrc Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Można też spróbować zrobić drugie palenisko pod grillem pozdrawiam ale czy wtedy kanał dymowy nie będzie z kolei za krótki? Jak to może wpłynąć na kontrolę temperatury w komorze? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trabi-wrc Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Czerwca 2008 A może w takiej wersji będzie to technicznie poprawne? http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/wdzarniaver11.jpg Dzięki za sugestie - proszę o więcej Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.