Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

od jakiegoś czasu podczytuję forum, bo moją głowę zaprząta taki pomysł:

 

budujemy dom, w którym jest zaprojektowany grill ogrodowy z kominem jak od piekarni. Ponieważ z przyczyn różnych nie chcemy z niego zrezygnować (choć kosztować będzie niemało) to myślę o jego bardziej racjonalnym wykorzystaniu (czyt. również jako komin od wędzarni).

 

Sytuacje przedstawia się następująco:

 

Przekrój

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/wdzarnia.jpg

 

Rzut

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Taras.jpg

 

Kanał dymowy chciałbym puścić pod powierzchnią tarasu a palenisko zrobić w skarpie między tarasem a ogrodem. Niestety jak widać taras jest wielkości lotniska dla szybowców i obawiam się czy przewód od paleniska do komory nie będzie za długi, przez co dym wychodzi się i z wędzenia nici.

 

Kanał dymowy chcę zrobić z rur kamionkowych (jak do kanalizy), ale nieużywanych ;-).

 

Proszę o wskazówki praktyczne bo smak domowych wędlin to smak mojego dzieciństwa i bardzo mi do nich tęskno.

 

Pozdrav

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Według mnie 5,5 m długości kanału od paleniska to zbyt dużo, będzie problem z osiągnięciem wyższych temperatur w komorze wedzarniczej.A z drugiej strony skarpy pod grillem nie można puścić kanału? Czy tam jest ściana i wyjście z budynku na taras?

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-35995
Udostępnij na innych stronach

Witam

5.5m to napewno zdecydowanie za długi kanał,a co do kamionek z kanalizy ja też miałem taką w swojej wędarni i popękała przy pierwszym wędzeniu,poprostu się rozleciała od temperatury więc serdecznie odradzam,tym bardziej ,że ma to być pod tarasem,nie będzie możliwości wymiany.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-35997
Udostępnij na innych stronach

Witam

a co do kamionek z kanalizy ja też miałem taką w swojej wędarni i popękała przy pierwszym wędzeniu,poprostu się rozleciała od temperatury więc serdecznie odradzam,

Popieram , też miałem problemy z takimi rurami . Co do długości kanału dymnego od komina to myślę że długość 5,5 metra jest za duża .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36001
Udostępnij na innych stronach

kanał 5.5 m byłby dobry do wędzenia na zimno , sytuację możesz załatwić wkładając do wędzarni grzałki elektryczne i termostat . Jak chcesz wędzić właczasz grzałki wygrzewasz wędzarnie i rozpalasz palenisko by dostarczyć dym.

A przy wędzeniu na zimno masz jak znalazł, bez kłopotów jakie masz w tradycyjnej wędzarni z utrzymaniem b. niskich temperatur.

Ps. spadek nie powinien być mniejszy niż 6-7% przy tak długim kanale.

Pozdrawiam serdecznie JASIU

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36003
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jak chcesz wędzić właczasz grzałki wygrzewasz wędzarnie i rozpalasz palenisko by dostarczyć dym.

 

Jeszcze jest coś takiego jak osuszanie które trwa czasami dość długo no i podpiekanie lub pieczenie . Myślę że z grzałkami jest wyście ale koszty ogromne .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36018
Udostępnij na innych stronach

1 kW 0,3zł moc do podgrzania i zapiekania 2kW na godz wychodzi 60 gr razy 4 godz =2,4zł

Faktycznie ogromne :lol: tym bardziej że wędzimy sporo drogiego mięsa a przy tym spożyjemy choćby jedno piwko a sądzę że wielu z nas nie kończy na jednym

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36022
Udostępnij na innych stronach

Można też spróbować zrobić drugie palenisko pod grillem

 

pozdrawiam

ale czy wtedy kanał dymowy nie będzie z kolei za krótki? Jak to może wpłynąć na kontrolę temperatury w komorze?

 

Pozdrav

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1627-czy-taka-w%C4%99dzarnia-ma-sens/#findComment-36068
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.