kozar Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam wszystkich i wznawiam temat drewna do wędzenia. Mam dostęp do śliwy tarniny i głogu wysezonowanego 2-3 lata. Czy ktoś z Was ma opinie czy takie drewno nadawałoby się do wędzenia? Cytuj Krzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-109158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Mam dostęp do śliwy tarniny i głogu Co to tarnina inaczej ??? :question: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-109164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwa_tarnina Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-109165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Maja 2010 Hallo!!!! Wlasnie wczoraj wyciolem bardzo stary Bez ( chyba zle przezimowal? ).Jest z niego sporo drewna.Moje pytanie : czy to drewno nadaje sie do wedzenia ,czy tylko do nagrzania wedzarni? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Maja 2010 czy to drewno nadaje sie do wedzenia Ja osobiście nie słyszałem żeby ktoś wędził bzem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Maja 2010 Ja osobiście nie słyszałem żeby ktoś wędził bzem . A moze ktos inny cos slyszal???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Maja 2010 Czeremcha, bez itp. stoją w tej hierarchii dośc nisko. . Chyba Maxell już wcześniej odpowiedział. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Maja 2010 Maxell napisał/a: Czeremcha, bez itp. stoją w tej hierarchii dośc nisko.Chyba Maxell już wcześniej odpowiedział. Chyba tak ? ale czesciowo bo zadalem dwa pytania. :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Maja 2010 Pamiętam , że bez ma niezbyt przyjemne olejki eteryczne również jak i czeremcha . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Maja 2010 Pamiętam , że bez ma niezbyt przyjemne olejki eteryczne również jak i czeremcha . To znaczy do wedzenia NIE!! A do rozgrzania wedzarni. :question: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Maja 2010 Wyniki 1 - 10 spośród około 1,780 dla zapytania wedzenie bzem. (Znaleziono w 0,24 sek.) Linki sponsorowane 1. Wędzenie Ponad 7000 przepisów kulinarnych Wędzenie -sprawdź Ugotuj.to 2. Wędzarnia,wedzarki Ventus wedzarnie dla każdego duży wybór także indywidualne projekty www.wedzenie.republika.pl Zobacz swoją reklamę tutaj » Wyniki wyszukiwania 1. Zobacz temat - Jaka mieszanka gatunków drewna do wędzenia? W tradycyjnym wędzeniu używam tylko owocowego suchego z korą lub bez. .... Wędziłem Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Maja 2010 A do rozgrzania wedzarni. :question: Ja osobiście bym użył , jednak powinno być suche . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Maja 2010 Ludzie sami sobie życie komplikują ,wędzić olchą najbardziej popularna i najłatwiejsza do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Maja 2010 Proponuję zrobić test .Rozpal ognisko i upiecz nad nim kiełbaskę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Maja 2010 Ludzie sami sobie życie komplikują ,wędzić olchą najbardziej popularna i najłatwiejsza do kupienia. Kupic to mozna wszystko! a ja to mam. Ps. A w niemczech najbardziej popularny to Buk. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Maja 2010 Bez (lilak) pospolity, jeśli tylko mamy, dajemy tam gdzie wędzi się wołowinę, koźlęcinę i baraninę. Z bzu uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego. Właśnie dlatego sprawdza się przy mięsach o mocnych własnych aromatach. Skoro mięso powinno zachować jak najwięcej swoich walorów, to aromat bzu podniesie ich wartość, dodając tylko kolejną ciekawą nutkę.Źródło http://www.stareodmiany.pl/drewno-z-sadow-w-wdzeniu Może to pomoże w decyzji Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Maja 2010 Cytat: Bez (lilak) pospolity, jeśli tylko mamy, dajemy tam gdzie wędzi się wołowinę, koźlęcinę i baraninę. Z bzu uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego. Właśnie dlatego sprawdza się przy mięsach o mocnych własnych aromatach. Skoro mięso powinno zachować jak najwięcej swoich walorów, to aromat bzu podniesie ich wartość, dodając tylko kolejną ciekawą nutkę. Waro58 dziekuje za cytat i link. Znaczy ze to drewno stosowac jak "rarytas" tylko do wybranych gatunkow mies . :question: :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.