Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i wznawiam temat drewna do wędzenia.

Mam dostęp do śliwy tarniny i głogu wysezonowanego 2-3 lata. Czy ktoś z Was ma opinie czy takie drewno nadawałoby się do wędzenia?

Krzysiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-109158
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-109165
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Hallo!!!!

 

Wlasnie wczoraj wyciolem bardzo stary Bez ( chyba zle przezimowal? ).

Jest z niego sporo drewna.

Moje pytanie : czy to drewno nadaje sie do wedzenia ,czy tylko do nagrzania wedzarni?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110315
Udostępnij na innych stronach

czy to drewno nadaje sie do wedzenia

Ja osobiście nie słyszałem żeby ktoś wędził bzem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110317
Udostępnij na innych stronach

Maxell napisał/a:

Czeremcha, bez itp. stoją w tej hierarchii dośc nisko.

Chyba Maxell już wcześniej odpowiedział.

Chyba tak ? ale czesciowo bo zadalem dwa pytania. :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110322
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam , że bez ma niezbyt przyjemne olejki eteryczne również jak i czeremcha .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110323
Udostępnij na innych stronach

Wyniki 1 - 10 spośród około 1,780 dla zapytania wedzenie bzem. (Znaleziono w 0,24 sek.)

Linki sponsorowane

 

1.

Wędzenie

Ponad 7000 przepisów kulinarnych

Wędzenie -sprawdź

Ugotuj.to

2.

Wędzarnia,wedzarki Ventus

wedzarnie dla każdego duży wybór

także indywidualne projekty

www.wedzenie.republika.pl

 

 

Zobacz swoją reklamę tutaj »

 

Wyniki wyszukiwania

 

1.

Zobacz temat - Jaka mieszanka gatunków drewna do wędzenia?

W tradycyjnym wędzeniu używam tylko owocowego suchego z korą lub bez. .... Wędziłem

Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110326
Udostępnij na innych stronach

A do rozgrzania wedzarni. :question:

 

Ja osobiście bym użył , jednak powinno być suche .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110327
Udostępnij na innych stronach

Ludzie sami sobie życie komplikują ,wędzić olchą najbardziej popularna i najłatwiejsza do kupienia.

Kupic to mozna wszystko! a ja to mam.

 

Ps. A w niemczech najbardziej popularny to Buk.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110336
Udostępnij na innych stronach

Bez (lilak) pospolity, jeśli tylko mamy, dajemy tam gdzie wędzi się wołowinę, koźlęcinę i baraninę. Z bzu uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego. Właśnie dlatego sprawdza się przy mięsach o mocnych własnych aromatach. Skoro mięso powinno zachować jak najwięcej swoich walorów, to aromat bzu podniesie ich wartość, dodając tylko kolejną ciekawą nutkę.

Źródło http://www.stareodmiany.pl/drewno-z-sadow-w-wdzeniu

 

Może to pomoże w decyzji

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110337
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

Bez (lilak) pospolity, jeśli tylko mamy, dajemy tam gdzie wędzi się wołowinę, koźlęcinę i baraninę. Z bzu uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego. Właśnie dlatego sprawdza się przy mięsach o mocnych własnych aromatach. Skoro mięso powinno zachować jak najwięcej swoich walorów, to aromat bzu podniesie ich wartość, dodając tylko kolejną ciekawą nutkę.

 

Waro58 dziekuje za cytat i link.

Znaczy ze to drewno stosowac jak "rarytas" tylko do wybranych gatunkow mies . :question: :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/page/2/#findComment-110339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.