Gość Gabi Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor wątku nie pisze, że chce serwować wędzonki surowe,A jednak : , a wędzone były specjalnie dłużej żeby można je konsumować bez parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-49029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor wątku nie pisze, że chce serwować wędzonki surowe Autor może nie pisze bo jest nim dorotka ale kilka postów dalej pisze o tym daniel780 A jest jakiś sposób żeby tego nie parzyć? Boje sie że jak sparze szyneczki to już nie będą takie smaczne, a wędzone były specjalnie dłużej żeby można je konsumować bez parzenia. Czasem mam wrażenie ,że pisząc post nie czyta się całego wątku i niepotrzebnie wprowadza się zamieszanie bo chyba tak tym razem też było. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-49030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Wątek śledziłem od pocżątku, a odniosłem sie faktycznie do pytania w pierwszym poście, ale jeśli nic merytorycznego nie wniosłem to przepraszam :wink:Muszę się skupić na jednym (tak to jest jak czyta się dwie grupy na jednym kompie, jednocześnie na drugim pracując, a jeszcze żona na rosół woła :grin: ) P.S.Czasami mam wrażenie, że niektórzy śledzą wątki, po to by wyłapywać co ktoś przeoczyłjescze raz pozdrawiam :grin:) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-49032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel780 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Grudnia 2008 No ładnie . Razem z Pedrem podaliśmy Ci te same wskazówki. :wink: hahahaha! Dziękuje Wam za super porady! kiedyś jak postawie wędzarnie w ogrodzie to będę je stosował, lecz teraz wędzenie odbyło się u znajomego i nie mam możliwości powtórnego wędzenia. Jeszcze chciałem sprostować, że moje wędzonki nie są surowe bo były wędzone gorącym dymem i są super uwędzone. Sposób przechowywania jest już opanowany i myśle że w nic im się nie stanie. Są w lodówce która bardzo mocno chłodzi, lecz nie są całkiem zamrożone, więc myśle że będzie wilk syty i baran cały. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-49399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam!Podjąłeś najlepsze z możliwych wyjść ze swojej sytuacji!!!!Życzę smacznego zajadania się na święta :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-49422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strusiek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Stycznia 2009 ostatnio zamroziłem sparzoną szyneczkę i po rozmrożeniu była smaczna i soczystaParzę na działce prosto z wędzarni potem sobie stygną i część do zamrażarkipo tygodniu w lodówce nie są takie soczyste a po dwóch to szkoda gadać ---no chyba że ja mam lodówkę do bani Cytuj Jeżeli jesteś złodziejem to okradasz nielicznych, jak masz wyższe aspiracje to zostań politykiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-51616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam Parzę na działce prosto z wędzarni potem sobie stygną i część do zamrażarki Ja bym proponował po wędzeniu zamrozić a później w miarę potrzeb pomalutku rozmrażać i parzyć po tygodniu w lodówce nie są takie soczyste a po dwóch to szkoda gadać Generalnie lodówka wysusza szczególnie te starsze typy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-51621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Stycznia 2009 ...Ja bym proponował po wędzeniu zamrozić a później w miarę potrzeb pomalutku rozmrażać i parzyć ... Dlaczego pomalutku ? Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-51632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam Powolne rozmrażanie najlepiej na dolnej półce lodówki moim zdaniem nie powoduje nadmiernych wycieków z mięsiwa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-51633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel780 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam wszystkich zadymiaczy! Bardzo dziękuję wszystkim za super porady w związku z moimi wędzonkami które już zniknęły. Bardzo gorąco chciałbym przeprosić i zarazem pozdrowić Dorotkę która założyła wątek na swój temat a z mojego powodu został przekształcony. Miałem wątpliwości co do przechowywania moich wędzonek i dostałem od Was dużo cennych rad których jednak nie mogłem zastosować, i musiałem zrobić to według własnego uznania. Wszystko zostało zjedzone ze smakiem i nic nikomu nie dolegało! Mogę teraz powiedzieć coś od siebie na podstawie doświadczenia że wędliny wędzone w gorącym dymie i długim czasie tj; ok. 5-6 godż. które nie mają surowego środka mogą być przechowywane w takich warunkach jak moje tj; bardzo zimna lodówka ale nie mrożenie i ok. jednego miesiąca i bez żadnego parzenia. Nikomu się krzywda nie stanie a wrażenia smakowe jak w niebie! Głupio mi tak się mądrzyć, bo sam na początku prosiłem o pomoc, byłem troche wystraszony i szkoda mi było zniszczyć kupę fajnej roboty, ale takie ma teraz doświadczenie i chciałbym się nim podzielić. Pozdrawiam Wszystkich zadymiaczy! Czuj Dym! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-51662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Lutego 2009 Mogę teraz powiedzieć coś od siebie na podstawie doświadczenia że wędliny wędzone w gorącym dymie i długim czasie tj; ok. 5-6 godż. które nie mają surowego środka mogą być przechowywane w takich warunkach jak moje tj; bardzo zimna lodówka ale nie mrożenie i ok. jednego miesiąca i bez żadnego parzenia. Nikomu się krzywda nie stanie a wrażenia smakowe jak w niebie!Ja pamiętam, że baaaaaardzo dawno temu (początek lat osiemdziesiatych) ojciec robił tak samo. Długie wędzenie w gorącym dymie (nawet bardzo gorącym) i wędzonki przechowywały się bardzo długo. Jedynym problemem było oczywiście wysychanie, ale co kto lubi, a już szczególnie w tamtych czasach. To samo z kiełbasą, pamiętam, że do ostatnich sztuk to właściwie z toporkiem trzeba było podchodzić :wink: Ale człowiek był młody i czuł się jak Winetou żujący suszone mięso. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-58598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja też wtrącę nieśmiało swoje trzy grosze. Zaciekawiony postami z forum sprawdziłem temperatury w lodówce. U mnie lodówa Gorenje górna półka + 11 ' C, najniższa półka + 12 ' C (przy ustawieniu na 2,5 pokrętła mocy chłodzenia). Zrezygnowałem więc z peklowania szynek na święta w lodówce bo należałoby ją przestawiać na wyższy stopień schładzania, a dla przykładu potem czekać pół godziny aby rozsmarować na kanapce masełko wyjęte z tej lodówki. Następnym doświadczeniem było zmierzenie temperatyry w pomieszczeniu zwanym "hydrofornią". Znajduje się tam u mnie pod betonowymi schodami pompa hydroforu i 200 litrowy zbiornik na wodę. Zawsze, nawet latem jest tam niska temperatura, a mierzona dzisiaj wyniosła + 8 ' C i tam umieściłem swoje szynki i inne wyroby, które pekluję na mokro na święta wielkanocne. Mam pytanko do szanownego grona. Czy w związku z panujacą w tej "hydroforni" temperaturą i w sumie jest to dosyć wilgotne pomieszczenie, gdyż zawsze na powierzchni zbiornika z wodą jest rosa (woda jest tłoczona zimna z głębokiej studni) będzie możliwe dłuższe przechowywanie wędlin (np szynek) po stosownym uwędzeniu? Co do samego wędzenia to nie rozwijam tematu, gdyż mam możliwość często podwędzić wyroby (wędlinki) co było opisane. Istotne jest dla mnie czy w warunkach jakie opisałem "hydrofornia", a więc namiastka prawdziwej, kamiennej piwnicy moje wędzonki wytrzymają z miesiąc? może dwa? (8 tygodni) Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Widziałem posty, które wręcz zachęcają do przetrzymywania wędlin w warunkach piwnicznych zwracajace uwage na zbawienny podobno wpływ niskich, ale dodatnich temperatur na wędzonki. Proszę zatem o poradę czy mozna w takim miejscu ulokować domowe wyroby wędliniarskie, wędzone, parzone (szynka, boczek, baleron, kiełbasa). Przyznam przy tym, iż kiełbasę pieczoną przetrzymuję w tych warunkach od środy i jest nadal boska, nie wysycha, tylko czy wędzonki parzone bedą zachowywały się ewentualnie podobnie? Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Marca 2009 Klon masz wymarzone pomieszczenie musisz jeszcze zaobserwować jak będzie w okresie letnim ale na obecną chwile jest super. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Marca 2009 Ciekawe jak jest z wilgotnością w tej hydroforni. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam Ciekawe jak jest z wilgotnością w tej hydroforni. Raczej spora bo kolega pisze o rosie na zbiorniku w sumie jest to dosyć wilgotne pomieszczenie, gdyż zawsze na powierzchni zbiornika z wodą jest rosa Najlepiej pomierzyć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Marca 2009 Postaram się zmierzyć wilgotność podam ją (sam jestem ciekaw) i dodam, iż mam dylemat dotyczący przewiewu! Czy wystarczy otwierać takie pomieszczenie i wymienić powietrze? (w preaktyce kilka razy dziennie pomachać drzwiami od pomieszczenia i to wystarczy?) Myślę że tak, ale poproszę o opinie na ten temat. Jak pomierzę wilgotność to podam wynik. A jeżeli chodzi o miesiące ciepłe to sadze, iż będzie też dobrze tylko ze względu na wyższą temperaturę trzeba będzie skrócić czas peklowania mięs. Jak tak poczytałem i podumałem to sadzę, iż lodówka się nie umywa do takiego pomieszczenia. Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam dodam, iż mam dylemat dotyczący przewiewu! Czy wystarczy otwierać takie pomieszczenie i wymienić powietrze? Myślę że powinna być chociaż mała ale ciągła wymiana powietrza . Może pójdzie zastosować tę wymianę za pomocą ułożenia rury z nawiewem świeżego powietrza :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Marca 2009 O widzisz andrzeju! O tym nie pomyślałem, może dało by się wybić dziórę w ścianie i wstawić wywietrznik zamiast machać drzwiami. Oskarek dla Ciebie! :idea: Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Marca 2009 mierzona dzisiaj wyniosła + 8 ' C i tam umieściłem swoje szynki i inne wyroby Czy 8 stopni to nie za dużo na peklowanie, jak długo masz zamiar peklować w tej temperaturze? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Marca 2009 Mam zamiar 14 -16 dni ale jeżeli zobaczę jakieś OBJAWY nieporządane to wyjmę i uwędzę. Widzisz, że to jest projekt autorski duża wilgotność zobaczymy. Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Marca 2009 Paradoksalnie, oszronienie hydroforu to osuszanie powietrza tyle tylko że ta skroplona woda powinna zostać usunięta bo w przeciwnym wypadku wraca do powietrza,duża wilgotność choć nie pozwala na wysuszenie wyrobów to wydajnie wpływa na rozwój np. grzybów co przekłada się na skrócenie trwałości wędzonki 8stopni przy dwóch tygodniach jest ok, pod warunkiem odpowiedniego stężenia soli piszesz że masz w lodówce powyżej 10 stopni - to jest wbrew zdrowemu rozsądkowi i wszelakim zaleceniom, masełko można wyjąć wcześniej lub trzymać w ogóle poza lodówką (np. w wodzie) natomiast inne produkty które wymagają warunków chłodniczych mogą się szybko psuć - to naprawdę ryzykowne dla zdrowia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Marca 2009 Pozdrawiam Abratku. Właśnie podobne mam przemyślenia. W tygodniu muszę spróbować pomierzyć temperaturę lodówki innym (innymi) termometrami. Być może jest to błąd wskazania termometru. Żywność w lodówce nie psuje się więc coś chyba w tym jest. Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1630-w%C4%99dzonki-na-dwie-imprezy-w-odst%C4%99pie-tygodnia/page/2/#findComment-62104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.