Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu szukam informacji co do wędzarń typu pośredniego i kanałowego. W jakim przedziale czasu się pojawiły. Miałem okazje być w różnych miejscach jak Austria Czechy czy też Słowacja oczywiście też i Polska. Spotykałem wędzarnie kominowe które najczęściej były umieszczane na strychach. Wiadomo że nie było wiele możliwości konserwowania żywności.Pośrednie były drewniane najczęściej. Nie było budulca wiec drewno było pod ręką ;)   Można było codziennie puścić dawkę dymu. Ekonomiczne. Mając kilkanaście lat mieszkałem w takim domu z wędzarnią kominową na strychu. Wykonywałem zlecenie również w Czechach miałem przyjemność spotkać się również z taka wędzarnią. Sam dom był z 1720 roku. Nie wiem czy wędzarnia   była z tego okresu czy też z późniejszego. Nie spotkałem lub nie miałem szczęścia spotkać wędzarni kanałowej która by zaliczała minimum  czas przedwojenny.  Chciał bym dzięki informacjom od Was prześledzić czas w jakim momencie pojawiły się wędzarnie kanałowe. Piszcie o tym co wiecie. Wielu z Was pamięta bardziej odległe czasy jak ja i jest o czym pisać. Bo to dziadek tata lub szwagier wędził już w takiej lub innej itp. Osobiście...nie wiem czy mam rację. Zauważyłem że wędzarnia kanałowa mogła pojawić się po wojnie z tytułu książek turystycznych. Np wędkarskich itp.Ale to były ( może się mylę) nowe wydania.  Pojawia się często ten sam schemat rysunku wędzarni w skarpie itp. Może to była w tym czasie dostępna literatura z której łatwo można było czerpać wiedzę. Innych nie było książek w tym temacie po wojnie? Piszcie o tym jak to było kiedyś. Dobrze było by podawać przybliżony czas. Wówczas łatwiej będzie zweryfikować i rozłożyć w czasie powstawanie wędzarń i jej rozwiązań. Może wyłoni się ciekawa historia ewolucji ;) Zapraszam do dyskusji. ;)

Edytowane przez januszfeniks

Proponuję poczytać sobie pozycje z działu "Polska tradycja masarska". Dużo ciekawych informacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dzięki Maxel... Pewnie że poczytam wieczorkiem... Ale czy tam jest poruszony temat mocniej czy też ogólnikowo? 

W domu z 1910 roku jest wędzarnia bezpośrednia (coś a'la kominek) w piwnicy. Używana do dzisiaj.

Obok chłodnia z 0,5 m ścianami wypełnionymi wiórami.

Lokalizacja: Śląsk Cieszyński.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W ub roku widziałam w Dębkach, 70-letnią, drewnianą wędzarnię do ryb.

Palenisko niczym nie oddzielone czyli bez stropu i deflektora.

W doskonałym stanie, używaną niemal że codziennie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.