wrzeszyk Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Czy do wytworzenia tego sera można oprócz twarogu dodać sera korycińskiego, który już poleżał kilka dni w lodówce i nikt go nie chce zjeść? Za dużo było sera i zostało około 1/2kg. Szkoda wyrzucać bo zepsuty nie jest, jedynie podeschnięty, a ja się boję ryzykować bo koryciński jest zrobiony za pomocą podpuszczki i nie wiem co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-143158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam Dzisiaj zrobiłem ser żółty wg przepisu Gabi. Składniki takie same. Mleko miałem "prosto od krowy", natomiast twaróg kupiłem w Biedronce - "Zielona łąka". Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Zarówno łatwością "procedur produkcyjnych", jak i przede wszystkim smakiem! Muszę tylko popracować nad większą ilością dziur! Konsystencja idealna. Smak można porównać do salami lub podchodzi również troszkę pod tzw. "Liliputa". Pozdrawiam serdecznie! Następny serek to bedzie topiony! Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-146754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam.Czy ktoś próbował dokonac dojrzewania tak zrobionego sera?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Lutego 2011 Produkcja nie całkiem udana,trochę białych grudek. Także po wyjęciu z foremki miałem białe grudki , zostaw go w lodówce , zobaczysz , że po kilku dniach te białe grudki znikną , ser będzie jednolicie żółty , a smak zupełnie inny O niebo lepszy :thumbsup: Temu serkowi trzeba pozwolić troszeczkę poleżeć :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 16 Lutego 2011 jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Ja też byłem Serek pycha, ja dodałem jeszcze słodkiej mielonej papryki Tylko właśnie problem jest w końcowej fazie bo strasznie szybko się "ścina" i ciężko dobrze wymieszać Hm... to może dodawać zioła lub inne dodatki na etapie mieszania przed dodaniem sody i octu? Wtedy spokojnie powinniśmy zdażyć wymieszać! Pozdrawiam! Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Lutego 2011 Właśnie zabieram się za ten ser, wygląda obiecująco. Czy można dodać przyprawy ( kminek, paprykę, czy co tam) do odsączonej masy przed topieniem na patelni? Chodzi mi o to, że wtedy łatwiej jest wymieszać. Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Lutego 2011 Właśnie zabieram się za ten ser, wygląda obiecująco. Czy można dodać przyprawy ( kminek, paprykę, czy co tam) do odsączonej masy przed topieniem na patelni? Chodzi mi o to, że wtedy łatwiej jest wymieszać. Witam! Przedwczoraj robiłem ten ser drugi raz i dodałem paprykę słodką w proszku na etapie topienia na patelni ( przed dodaniem sody i octu ) - ser wyszedł super, ale papryka dała jednolity rudawy odcień sera. W każdym razie moja 2.5 letnia córeczka uwielbia go! P.S. Wydaje mi się, że kminek można dać spokojnie podczas topienia na patelni, ale koniecznie przed dodaniem sody i octu. Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 20 Lutego 2011 WitamBardzo dobry z czarnuszką.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zrobiłam. I coś nie wyszło :/ Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić? Użyłam twarogu półtłustego i mleka 3,2%. Może za mocno odcisnęłam?Czy przed smażeniem masa musi dokładnie obciec, czy zostawić wilgotną? Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 22 Lutego 2011 Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić? Winę należy przypisać twarogowi. Następnym razem użyj twarogu wykonanego we własnym zakresie. Jeśli w czasie topienia wystąpią grudki, użyj blendera. Wielkość wilgoci nie wpływa na proces topienia, poza ilością energii,którą trzeba zużyć na odparowanie wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Lutego 2011 Wczoraj po przeczytaniu przepisu na ser żółty na szybko postanowiłem powalczyć z tym tematem i pierwsze koty za płoty :tongue: . Przepis nieco zmodyfikowany o paprykę słodką oraz kminek. Czas gotowania twarogu w mleku "na czuja" - od momentu wytworzenia się serwatki gotowałem jeszcze 5minut. Smażenie twarogu na maśle, którego chyba dałem za dużo bo aż 170g na 1,3kg twarogu trwało kolejne 15minut na bardzo małym ogniu ciagle mieszając. Jajko i przyprawy dodałem po 10minutach smażenia a sodę i ocet na sam koniec. Zawartość bardzo urosła więc szybko przelałem do naczynia. Tak jak mi ładnie urosło tak potem z hukiem opadło:) i wyszedł jakby zakalec. Ser w smaku jest naprawdę rewelacyjny, kroji się wyśmienicie tylko z wyglądu nie za bardzo przypomina rasowy ser żółty Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Lutego 2011 Tak jak mi ładnie urosło tak potem z hukiem opadło:)Nie przejmuj sie, nie tylko tobie tak siadł ale i tak wygląda dobrze Ser w smaku jest naprawdę rewelacyjny, kroi się wyśmienicie tylko z wyglądu nie za bardzo przypomina rasowy ser żółtyMój wyglądał jeszcze dziwniej bo robiłem z czerwona papryka... "brudny" i rudy wyszedł ale smak super, trzeba próbować kilka razy, duży wpływ ma tutaj ser biały, najlepszy by był swojski, ja nie mam takiej możliwości i robiłem z kupnego, pół-tłustego, teraz zrobię z tłustego, zobaczymy co będzie, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Lutego 2011 No niestety nie mam dostępu do prawdziwego krowiego mleka, jestem skazana na to, co w sklepie, więc na twaróg nie będę się porywać, bo nic dobrego nie wyjdzie.... Spróbuję kupić "Zieloną łąkę" w Biedronce - ten serk był tu chwalony, może się uda ) Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić? Winę należy przypisać twarogowi. Następnym razem użyj twarogu wykonanego we własnym zakresie. Jeśli w czasie topienia wystąpią grudki, użyj blendera. Wielkość wilgoci nie wpływa na proces topienia, poza ilością energii,którą trzeba zużyć na odparowanie wody. Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Lutego 2011 Spróbuję kupić "Zieloną łąkę" w Biedronce Mukki, ja robiłem własnie z zielonej łąki i nawet wyszedł dobrze, były maluteńkie grudki ale naprawde małe i gdzieniegdzie... ja chyba tez ostatnia faze robiłem blenderem, moze jutro znowu zrobie serek to sie z toba podziele informacjami co i jak, pozdrawiam i zyczę wytrwałosci Znalazłem mój ser, widac, że tez siadł po ostygnięciu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6369&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Lutego 2011 pokemon15, ja robiłem z sera półtłustego którego zakupiłem 1,5kg był tak soczysty i tak smaczny, że pożarłem ze 20dkg z chlebkiem solą i pieprzem przed produkcją. Jak na 1 raz to i tak w szoku jestem, że to takie dobre wyszło. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 24 Lutego 2011 Ja robię ten ser /jak w pierwszym poście/ ale z pewną moją modyfikacją. Sól i ocet dodaję na początku do tłuszczu.Od razu wkładam na ten tłuszcz odcedzony i pokruszony ser.Mieszam często i smażę na małym ogniu. Po przetopieniu, na sam koniec dodaję żółtko wymieszane z sodą, szybko mieszam i wylewam do naczynia przepłukanego wodą.Nie ma grudek i ser ładnie się kroi. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam. Serek ten zrobiłem juz kilka razy. Zawsze wychodzi super w smaku, ale mam jeden problem. Ostatnie dwa sery opadły mi za bardzo. W momencie "przelewania" do foremek jest idealnie płasko, a po 15 minutach środek opada - może nie dużo, ale jest wklęsły. Nie wiem co może być powodem takiego stanu rzeczy. Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Lutego 2011 po 15 minutach środek opadaNie przejmuj się, czasem u mnie też tak jest.Wyrównaj brzegi i od razu zjedz :thumbsup: , reszta będzie piękna i pyszna. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam. Serek ten zrobiłem juz kilka razy. Zawsze wychodzi super w smaku, ale mam jeden problem. Ostatnie dwa sery opadły mi za bardzo. W momencie "przelewania" do foremek jest idealnie płasko, a po 15 minutach środek opada - może nie dużo, ale jest wklęsły. Nie wiem co może być powodem takiego stanu rzeczy. Michał Witam , doświadczenie w produkcji serków mam niewielkie , dzisiaj wykonałem szóste podejście. Zauważyłem jednak pewną prawidłowość. Opadanie serka ma moim zdaniem związek z ilością dodanej sody oraz sposobu studzenia po wylaniu do formy. Jak sody więcej , to większa jest tendencja do opadania. Podobnie ze studzeniem. Jak po wylaniu do formy zostawię go na ok 20 min bezpośrednio przy kuchni w temp. otoczenia to nie opada. Natomiast gdy go przeniosę w miejsce chłodniejsze to wtedy robi się wklęsły. Tu jest serek wykonany dzisiaj ok 1,5 godz po wylaniu. Robię go podobnie jak Anerka , dodaję jednak dwa żółtka z lekko wypukłą łyżeczką sody i niewielką odrobiną mleka, ( ok 1,5 łyżki stołowej ) co znacznie ułatwia wymieszanie a następnie wylanie do rozpuszczonego sera. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 8 Marca 2011 witam chciałabym pokazać mój ser robię go podobnie jak anerka może mistrzostwo świata to nie jest ale pracuję nad tym póki co wszystkim smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 8 Marca 2011 póki co wszystkim smakujeAsiu bardzo apetyczny serek :thumbsup: :clap: Zastanawiam się kiedy ja '' dorosnę'' do tego by zrobić swój domowy ser :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 8 Marca 2011 chciałabym pokazać mój serSuper :clap: :clap: :clap: robię go podobnie jak anerkaPodobnie,czyli jak? tzn coś zmieniasz? Bo ser wyszedł pierwsza klasa dawno nie robiłem... trzeba bedzie coś pomysleć... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 8 Marca 2011 dziękuje za miłe słowa jeśli chodzi o sposób wykonania to jajko i sodę wymieszalam razem i potem szybko do masy serowej jedno co mogę poradzić to wszystkie produkty muszą być naszykowane pod ręką bo jak się zacznie robić to bardzo szybko to idzie ja zapomnia lam naszykować foremkę i wlewałam co było pod ręką czyli w foremkę keksową zbyt dużą jak na masę może dlatego taki płaski :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 9 Marca 2011 Pokemon, ja "gotuję" ok. 10 minut na zmniejszonym płomieniu,do uzyskanie takiej gumowatej kosystencji. Odcedzam ser na sitku nie wygniatając go zbytnio, niech raczej sam ocieknie.Następnie kruszę na patelnię , na której rozgrzany jest tłuszcz, dodana sól i ocet. Sodę mieszam z żółtkiem i wlewam na samym końcu i tu uwaga: trzeba energicznie zamieszać bo szybko rośnie i przelać natychmiast do przygotowanego naczynia / u mnie plastikowe pojemniki przelane przedtem wodą/. chciałabym pokazać mój serSuper ser Asiu :clap: Prawda, ze to nie jest trudne ? Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpraga Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Marca 2011 Właśnie wczoraj zrobiłem pierwszy raz serek zółty w domu i wszyscy domownicy stwierdzili że jest super. Gabisuper przepis :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.