Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

Czy do wytworzenia tego sera można oprócz twarogu dodać sera korycińskiego, który już poleżał kilka dni w lodówce i nikt go nie chce zjeść? Za dużo było sera i zostało około 1/2kg. Szkoda wyrzucać bo zepsuty nie jest, jedynie podeschnięty, a ja się boję ryzykować bo koryciński jest zrobiony za pomocą podpuszczki i nie wiem co z tego wyjdzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-143158
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam Dzisiaj zrobiłem ser żółty wg przepisu Gabi. Składniki takie same. Mleko miałem "prosto od krowy", natomiast twaróg kupiłem w Biedronce - "Zielona łąka". Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Zarówno łatwością "procedur produkcyjnych", jak i przede wszystkim smakiem! Muszę tylko popracować nad większą ilością dziur! Konsystencja idealna. Smak można porównać do salami lub podchodzi również troszkę pod tzw. "Liliputa".

 

Pozdrawiam serdecznie! Następny serek to bedzie topiony!

 

Michał

 

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-146754
Udostępnij na innych stronach

Produkcja nie całkiem udana,trochę białych grudek.

Także po wyjęciu z foremki miałem białe grudki , zostaw go w lodówce , zobaczysz , że po kilku dniach te białe grudki znikną , ser będzie jednolicie żółty , a smak zupełnie inny

 

O niebo lepszy :thumbsup:

 

Temu serkowi trzeba pozwolić troszeczkę poleżeć :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147015
Udostępnij na innych stronach

jestem bardzo pozytywnie zaskoczony!

Ja też byłem :) Serek pycha, ja dodałem jeszcze słodkiej mielonej papryki :) Tylko właśnie problem jest w końcowej fazie bo strasznie szybko się "ścina" i ciężko dobrze wymieszać :(

Hm... to może dodawać zioła lub inne dodatki na etapie mieszania przed dodaniem sody i octu? Wtedy spokojnie powinniśmy zdażyć wymieszać!

 

Pozdrawiam!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147069
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zabieram się za ten ser, wygląda obiecująco. Czy można dodać przyprawy ( kminek, paprykę, czy co tam) do odsączonej masy przed topieniem na patelni? Chodzi mi o to, że wtedy łatwiej jest wymieszać.

Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.

Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147811
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zabieram się za ten ser, wygląda obiecująco. Czy można dodać przyprawy ( kminek, paprykę, czy co tam) do odsączonej masy przed topieniem na patelni? Chodzi mi o to, że wtedy łatwiej jest wymieszać.

Witam! Przedwczoraj robiłem ten ser drugi raz i dodałem paprykę słodką w proszku na etapie topienia na patelni ( przed dodaniem sody i octu ) - ser wyszedł super, ale papryka dała jednolity rudawy odcień sera. W każdym razie moja 2.5 letnia córeczka uwielbia go!

 

P.S. Wydaje mi się, że kminek można dać spokojnie podczas topienia na patelni, ale koniecznie przed dodaniem sody i octu.

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-147824
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam. I coś nie wyszło :/ Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić? Użyłam twarogu półtłustego i mleka 3,2%. Może za mocno odcisnęłam?Czy przed smażeniem masa musi dokładnie obciec, czy zostawić wilgotną?

Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.

Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148127
Udostępnij na innych stronach

Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić?

Winę należy przypisać twarogowi. Następnym razem użyj twarogu wykonanego we własnym zakresie.

Jeśli w czasie topienia wystąpią grudki, użyj blendera.

Wielkość wilgoci nie wpływa na proces topienia, poza ilością energii,którą trzeba zużyć na odparowanie wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148237
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po przeczytaniu przepisu na ser żółty na szybko postanowiłem powalczyć z tym tematem i pierwsze koty za płoty :tongue: . Przepis nieco zmodyfikowany o paprykę słodką oraz kminek. Czas gotowania twarogu w mleku "na czuja" - od momentu wytworzenia się serwatki gotowałem jeszcze 5minut. Smażenie twarogu na maśle, którego chyba dałem za dużo bo aż 170g na 1,3kg twarogu trwało kolejne 15minut na bardzo małym ogniu ciagle mieszając. Jajko i przyprawy dodałem po 10minutach smażenia a sodę i ocet na sam koniec. Zawartość bardzo urosła więc szybko przelałem do naczynia. Tak jak mi ładnie urosło tak potem z hukiem opadło:) i wyszedł jakby zakalec.

 

Ser w smaku jest naprawdę rewelacyjny, kroji się wyśmienicie tylko z wyglądu nie za bardzo przypomina rasowy ser żółty

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148301
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mi ładnie urosło tak potem z hukiem opadło:)

Nie przejmuj sie, nie tylko tobie tak siadł :) ale i tak wygląda dobrze :)

Ser w smaku jest naprawdę rewelacyjny, kroi się wyśmienicie tylko z wyglądu nie za bardzo przypomina rasowy ser żółty

Mój wyglądał jeszcze dziwniej bo robiłem z czerwona papryka... "brudny" i rudy wyszedł ale smak super, trzeba próbować kilka razy, duży wpływ ma tutaj ser biały, najlepszy by był swojski, ja nie mam takiej możliwości i robiłem z kupnego, pół-tłustego, teraz zrobię z tłustego, zobaczymy co będzie, pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148303
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie mam dostępu do prawdziwego krowiego mleka, jestem skazana na to, co w sklepie, więc na twaróg nie będę się porywać, bo nic dobrego nie wyjdzie.... Spróbuję kupić "Zieloną łąkę" w Biedronce - ten serk był tu chwalony, może się uda )

 

Ser wcale się nie zaczął roztapiać na patelni. Zostały takie suche grudki. Gdzie mogłam schrzanić?

Winę należy przypisać twarogowi. Następnym razem użyj twarogu wykonanego we własnym zakresie.

Jeśli w czasie topienia wystąpią grudki, użyj blendera.

Wielkość wilgoci nie wpływa na proces topienia, poza ilością energii,którą trzeba zużyć na odparowanie wody.

Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.

Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148304
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję kupić "Zieloną łąkę" w Biedronce

Mukki, ja robiłem własnie z zielonej łąki i nawet wyszedł dobrze, były maluteńkie grudki ale naprawde małe i gdzieniegdzie... ja chyba tez ostatnia faze robiłem blenderem, moze jutro znowu zrobie serek to sie z toba podziele informacjami co i jak, pozdrawiam i zyczę wytrwałosci

Znalazłem mój ser, widac, że tez siadł po ostygnięciu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6369&postdays=0&postorder=asc&start=60

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148307
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, ja robiłem z sera półtłustego którego zakupiłem 1,5kg był tak soczysty i tak smaczny, że pożarłem ze 20dkg z chlebkiem solą i pieprzem przed produkcją:). Jak na 1 raz to i tak w szoku jestem, że to takie dobre wyszło.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148312
Udostępnij na innych stronach

Ja robię ten ser /jak w pierwszym poście/ ale z pewną moją modyfikacją. Sól i ocet dodaję na początku do tłuszczu.Od razu wkładam na ten tłuszcz odcedzony i pokruszony ser.Mieszam często i smażę na małym ogniu. Po przetopieniu, na sam koniec dodaję żółtko wymieszane z sodą, szybko mieszam i wylewam do naczynia przepłukanego wodą.Nie ma grudek i ser ładnie się kroi.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-148616
Udostępnij na innych stronach

Witam. Serek ten zrobiłem juz kilka razy. Zawsze wychodzi super w smaku, ale mam jeden problem. Ostatnie dwa sery opadły mi za bardzo. W momencie "przelewania" do foremek jest idealnie płasko, a po 15 minutach środek opada - może nie dużo, ale jest wklęsły. Nie wiem co może być powodem takiego stanu rzeczy.

 

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149128
Udostępnij na innych stronach

po 15 minutach środek opada

Nie przejmuj się, czasem u mnie też tak jest.Wyrównaj brzegi i od razu zjedz :thumbsup: , reszta będzie piękna i pyszna.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149248
Udostępnij na innych stronach

Witam. Serek ten zrobiłem juz kilka razy. Zawsze wychodzi super w smaku, ale mam jeden problem. Ostatnie dwa sery opadły mi za bardzo. W momencie "przelewania" do foremek jest idealnie płasko, a po 15 minutach środek opada - może nie dużo, ale jest wklęsły. Nie wiem co może być powodem takiego stanu rzeczy.

 

Michał

Witam ,

 

doświadczenie w produkcji serków mam niewielkie , dzisiaj wykonałem szóste podejście.

Zauważyłem jednak pewną prawidłowość. Opadanie serka ma moim zdaniem związek z ilością dodanej sody oraz sposobu studzenia po wylaniu do formy.

Jak sody więcej , to większa jest tendencja do opadania.

Podobnie ze studzeniem. Jak po wylaniu do formy zostawię go na ok 20 min bezpośrednio przy kuchni w temp. otoczenia to nie opada. Natomiast gdy go przeniosę w miejsce chłodniejsze to wtedy robi się wklęsły.

Tu jest serek wykonany dzisiaj ok 1,5 godz po wylaniu.

Robię go podobnie jak Anerka , dodaję jednak dwa żółtka z lekko wypukłą łyżeczką sody i niewielką odrobiną mleka,

( ok 1,5 łyżki stołowej ) co znacznie ułatwia wymieszanie a następnie wylanie do rozpuszczonego sera.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-149287
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

póki co wszystkim smakuje

Asiu bardzo apetyczny serek :thumbsup: :clap:

Zastanawiam się kiedy ja '' dorosnę'' do tego by zrobić swój domowy ser :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151074
Udostępnij na innych stronach

chciałabym pokazać mój ser

Super :clap: :clap: :clap:

robię go podobnie jak anerka

Podobnie,czyli jak? tzn coś zmieniasz? Bo ser wyszedł pierwsza klasa :) dawno nie robiłem... trzeba bedzie coś pomysleć...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151077
Udostępnij na innych stronach

dziękuje za miłe słowa jeśli chodzi o sposób wykonania to jajko i sodę wymieszalam razem i potem szybko do masy serowej jedno co mogę poradzić to wszystkie produkty muszą być naszykowane pod ręką bo jak się zacznie robić to bardzo szybko to idzie ja zapomnia lam naszykować foremkę i wlewałam co było pod ręką czyli w foremkę keksową zbyt dużą jak na masę może dlatego taki płaski :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151083
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, ja "gotuję" ok. 10 minut na zmniejszonym płomieniu,do uzyskanie takiej gumowatej kosystencji.

Odcedzam ser na sitku nie wygniatając go zbytnio, niech raczej sam ocieknie.Następnie kruszę na patelnię , na której rozgrzany jest tłuszcz, dodana sól i ocet. Sodę mieszam z żółtkiem i wlewam na samym końcu i tu uwaga: trzeba energicznie zamieszać bo szybko rośnie i przelać natychmiast do przygotowanego naczynia / u mnie plastikowe pojemniki przelane przedtem wodą/.

chciałabym pokazać mój ser

Super ser Asiu :clap: Prawda, ze to nie jest trudne ? Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/7/#findComment-151148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.