Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy.

Tak jest w przepisie

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44901
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jednak wolał bym taki termin jeżeli chodzi o gotowanie podany w minutach ,konkretnie

andrzeju k ! Tego nie zrobisz z zegarkiem w ręku. A kminek można dodać i to niczemu nie przeszkadza. Jego ilość zależy od Twojego smaku.

Gonzo , wybacz chyba źle się zrozumieliśmy. Ser ma się lekko ciągnąć ale już na patelni. W mleku ma się lekko roztopić.

czekałem aż serek zacznie rosnąć - i nic.

Napewno porcja zwiększyła swoją objętość , ale tego nie zauważyłeś. Wszystko widać na zdjęciu :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44902
Udostępnij na innych stronach

Gonzo , wybacz chyba źle się zrozumieliśmy. Ser ma się lekko ciągnąć ale już na patelni. W mleku ma się lekko roztopić.

 

Napewno porcja zwiększyła swoją objętość , ale tego nie zauważyłeś.

Gabi , najważniejsze, że serek smakował domownikom ( i o to mi chodziło), bo ja nie przepadam za serami.

Co do zwiększenia objętości to prawdopodobnie to nastąpiło, tylko moje "wprawne" oko chciało, żeby ta objętość wzrosła co najmniej dwa razy :grin: .Ale tak zapewne się nie da :lol: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44919
Udostępnij na innych stronach

Gabi,zlituj się i podaj w przybliżeniu czas rozpuszczania twarogu w mleku/1 etap/-mniej więcej.

bietka, wybacz ale na zegarek nigdy nie patrzyłam(może to być 10-20 min). Nie pozostaje mi nic innego jak jutro zrobić ser i fotorelację z całego cyklu produkcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44920
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie skończyłem wyrób żółtego sera na szybko . Jeżeli chodzi o gotowanie sera w mleku to w moim przypadku zrobiło się w ten sposób . Gdy do gorącego mleka włożyłem twaróg to mleko prawie natychmiast się z cięło i serek się gotował już w serwatce .Po dziesięciu minutach przelałem całą zawartość z garnka celem odcieknięcia .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44924
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A efekt końcowy zadowalający?Liczę na zdjęcia serka. :lol:

W moim przypadku efekt końcowy się nie udał . Smak dobry ale po usmażeniu dużo grudek białego . Kroić idzie ale serek jest kruchy . Tak myślę , że podstawą jest umiejętne smażenie czego jeszcze nie opanowałem . Być może należy go dłużej podsmażyć tylko na samym maśle a dopiero później dołożyć sodę i ocet . Gdy dodałem sody i octu zrobił się bardzo puszysty i praktycznie już nie szło go więcej podsmażyć . Pomimo że robiłem na małym ogniu , może było by lepiej smażyć na wodzie , czyli garnek w garnek . A może za krótko gotowałem w mleku ! Gotowałem z dziesięć minut .

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44955
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Andrzeju k, a jajeczko dodałeś przed sodą i octem :question: .Ja dałem 2 żółtka, pomyślałem o dodaniu drugiego żółtka zamiast białka żeby wagowo się zgadzało a na kolorku zyskało.

I z jakiego twarogu robiłeś :question: Ja robiłem ze swojskiego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44956
Udostępnij na innych stronach

po usmażeniu dużo grudek białego .......

Być może należy go dłużej podsmażyć tylko na samym maśle

Dobrze myślisz. Smażyć trzeba dłużej aby wszystkie grudki się dobrze rozpuściły. Następnym razem będzie lepiej. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44958
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś podpowie jak zrobić dobry twaróg

Podaję link w którym sama mistrzyni wyjaśnia jak zrobić twaróg.

 

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14620&page=1

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44961
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Andrzeju k, a jajeczko dodałeś przed sodą i octem :question: .Ja dałem 2 żółtka, pomyślałem o dodaniu drugiego żółtka zamiast białka żeby wagowo się zgadzało a na kolorku zyskało.

I z jakiego twarogu robiłeś :question: Ja robiłem ze swojskiego.

Dałem jedno całe jajko i jedno żółtko na samym końcu czyli po sodzie i occie . Należało by wyjaśnić czy dawać całe jajka czy tylko żółtka . Moim zdaniem nie jest to bez różnicy .

I tutaj już może być różnica ja dałem twaróg półtłusty sklepowy bo innego na ten czas nie było .

 

Dobrze myślisz. Smażyć trzeba dłużej aby wszystkie grudki się dobrze rozpuściły.

pedro ,zgadza się , ale moim skromnym zdaniem jest ważne kiedy dokładać sodę i ocet . Jak tylko dałem sodę i ocet to ser zaraz zmienił swoje oblicze i obserwując go w garnku wcale nie myślał się lepiej usmażyć . Na drugi raz sodę i ocet dołożę zdecydowanie później .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-44988
Udostępnij na innych stronach

pedro ,zgadza się , ale moim skromnym zdaniem jest ważne kiedy dokładać sodę i ocet . Jak tylko dałem sodę i ocet to ser zaraz zmienił swoje oblicze i obserwując go w garnku wcale nie myślał się lepiej usmażyć . Na drugi raz sodę i ocet dołożę zdecydowanie później .

I dalej dobrze kombinujesz. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45007
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

I dalej dobrze kombinujesz. :grin:

Tyle pochwał w jeden dzień to ja nigdy nie dostałem . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45022
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończylismy swój ser i już pojawiło się pytanie kiedy zrobię następny.Tak właśnie myślę że sama się wkopuję z tymi domowymi produkcjami i dodaję kolejne/chleb na zakwasie,bułki,jogurty,szyneczki z szynkowarki a teraz ser/.Żartuję że trzeba swoją krowę kupić by wszystko było ekologiczne. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45045
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie skończylismy swój ser

Jeżeli można , serek się udał :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45048
Udostępnij na innych stronach

Większość z Was jest mistrzami w dziedzinie serów,co za tym idzie mam do Was pytanie.Często robię domowym sposobem twarożek z bardzo dobrego i gęstego jogurtu, z dodatkiem śmietany.Po odcedzeniu na sicie wychodzi z tego bardzo dobry kremowy twarożek przypominający smakiem i konsystencja serek Philadelphia.Czy z takiego serka można robić sery,które są Waszym dziełem.Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.Pozdrawiam gorąco. :smile:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45054
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie skończylismy swój ser

Jeżeli można , serek się udał :question:

 

Pozdrawiam

Z tej produkcji jestem zadowolona.Nie ma grudek.Twaróg kupiłam w Biedronce z Zielonej Łaki w kostkach po 250g.Po zagotowaniu z mlekiem te grudki znowu wydały mi się za duże więc rozbiłam je lekko końcówką miksującą.Dłużej smażyłam na maśle ale znowu nic mi się nie ciągnęło.Teraz jestem po kolacji. Ser kroiłam na włos i nie rozpadał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45084
Udostępnij na innych stronach

robię domowym sposobem twarożek z bardzo dobrego i gęstego jogurtu

Jogurt uzyskuje się przez fermentację mleka bakteriami z grupy termofilnych, czyli rozwijających się dobrze w temperaturze ok.40-42st.C. Według Licznerskiego, do wyrobu dobrych twarogów nie nadają sie te bakterie. Prawdopodobnie skrzep nie posiada dostatecznej kurczliwości. Poniżej cytuję:

"Jakie jest mleko, taki też jest twaróg. Mleko przeznaczone na twaróg powinno być słodkie, żeby w razie potrzeby dało się spasteryzować. Powinno być dobre w smaku i zapachu. Chcąc uniknąć tak częstych wadliwych fermentacji, najkorzystniej jest stosować pasteryzację przy 72 do 75°C i następnie zakwaszać czystymi kulturami z grupy Streptococcus lactis. Zakwasy do kwaszenia śmietany używane ze szczepu Streptococcus cremoris zawodzą tu zwykle. Nie na¬dają się też do tego celu termofile."

Prawdziwy jogurt, tak zwany "bałkański" jest dodatkowo zagęszczany dwoma metodami: albo przez dodanie mleka w proszku, albo przez odparowanie wody. Przemysłowe, tak zwane "jogurty" często zageszczane są specjalnymi dodatkami żelującymi, sztucznie zwiększającymi gęstość.

Oczywiscie, możesz zrobić próbę z Twoim jogurtem, najwyżej wyrzucisz to, co wyjdzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45087
Udostępnij na innych stronach

robię domowym sposobem twarożek z bardzo dobrego i gęstego jogurtu

Jogurt uzyskuje się przez fermentację mleka bakteriami z grupy termofilnych, czyli rozwijających się dobrze w temperaturze ok.40-42st.C. Według Licznerskiego, do wyrobu dobrych twarogów nie nadają sie te bakterie. Prawdopodobnie skrzep nie posiada dostatecznej kurczliwości. Poniżej cytuję:

"Jakie jest mleko, taki też jest twaróg. Mleko przeznaczone na twaróg powinno być słodkie, żeby w razie potrzeby dało się spasteryzować. Powinno być dobre w smaku i zapachu. Chcąc uniknąć tak częstych wadliwych fermentacji, najkorzystniej jest stosować pasteryzację przy 72 do 75°C i następnie zakwaszać czystymi kulturami z grupy Streptococcus lactis. Zakwasy do kwaszenia śmietany używane ze szczepu Streptococcus cremoris zawodzą tu zwykle. Nie na¬dają się też do tego celu termofile."

Prawdziwy jogurt, tak zwany "bałkański" jest dodatkowo zagęszczany dwoma metodami: albo przez dodanie mleka w proszku, albo przez odparowanie wody. Przemysłowe, tak zwane "jogurty" często zageszczane są specjalnymi dodatkami żelującymi, sztucznie

zwiększającymi gęstość.

Oczywiscie, możesz zrobić próbę z Twoim jogurtem, najwyżej wyrzucisz to, co wyjdzie.

Bardzo dziękuje za obszerna informacje.Pokoszę się na małą probe i tak ja powiedziałaś najwyżej wyrzucę.Pozdrawiam gorąco :smile: .
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45092
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Próbował ktoś zmniejszyć ilość octu do np łyżeczki?

Co według Ciebie miało by powodować zmniejszenie ilości octu?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45173
Udostępnij na innych stronach

Co według Ciebie miało by powodować zmniejszenie ilości octu?

A po co daje się sodę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/3/#findComment-45177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.