adri922 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam, chciałbym się dowiedzieć jakiego drewna użyć do zrobienia drzwiczek do komory wędzarniczej. Mam zrobione z desek świerkowych, ale znajomy powiedział żebym to zmienił na drzewo liściaste ( lipa, dąb) bo mięso przejdzie żywicą. Zamierzam też obłożyć komorę boazerią. Gdzie szukać takich desek i czy faktycznie warto to zmienić i zrobić z drzewa liściastego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Najlepiej z drewna liściastego, ale bezsęczna sosna nie będzie zła aby tylko nie było wycieku żywicy. Edytowane 1 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adri922 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2019 Było palone długo na sucho i drzwiczki są całe czarne. Może się dobrze wypaliły i żywicy już nie ma? Ja bym nie wymieniał tych drzwiczek na liściaste tylko spróbował pierwszego wędzenia i sprawdził jak smakuje mięso czy nie przeszło żywicą i dopiero potem coś zmieniał. A z żywicą nie jest tak że pojawia się danej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2019 Ja mam drzwiczki z jesionu, a komora wybita deskę elewacyjną modrzewiową. I kompletnie nic nie czuć mięsa żywicą. Tak że moim zdaniem spokojenie możesz zostawić drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2019 Liściaste mocniejsze ...pomimo to każde spełni swoje zadanie. Jak seka nie będzie to i z żywicą nie będzie problemu. A żywica gdyby nawet była to poleci i przestanie ... Nada sie każde. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2019 Od 10 lat mam drzwi do wedzarni z podłogi sosnowej i mowy nie ma i nie było o zapachu żywicy, zresztą jak rozpalam czasami wędzoka i mając suche drzewo sosnowe też z niego korzystam nigdy nie wyczółem złego posmaku Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.