Mirek77 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Listopada 2022 Witam. Właśnie zamierzam uwędzić sobie na święta polędwicę łososiową. Chciałbym zastosować przepis Ligawy. Jest tam podane że na litr wody dajemy 55 gramów peklosoli. Moje pytanie brzmi , czy to nie jest za małe stężenie solanki, chodzi o bezpieczeństwo ? Czy chcąc uwędzić boczek na surowo można użyć też tego przepisu (solanki)?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Listopada 2022 Polędwica jest wyjatkowo delikatnym mięsem i dlatego taki właśnie dobór stężenia solanki jest dla wielu osób optymalnym. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo produktu, to zapewniam Cię, iż zejdzie Ci bardzo szybko jeśli zastosujesz samą peklosól, wykonasz wyrób w warunkach maksymalnie higienicznych, oraz będziesz ją przechowywał w lodówce.Aby zapewnić pełne zabezpieczenie wyrobów mięsnych, stężenie soli w wyrobie musiałoby zaczynać się od 7%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek77 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Listopada 2022 Dziękuję Maxell za odpowiedź. Czy boczek, który będę chciał uwędzić też na surowo mogę zapeklować tą solanką co polędwicę, czyli 55 g na litr wody ? Mam znajomego technologa i on mówił mi, że do wyrobów spożywanych na surowo można dawać wyższe stężenie solanki np. 90g na litr wody, ponieważ sól w surowym mięsie nie jest tak wyczuwalna. Przestrzegał tylko, żeby nie przekroczyć granicy ścięcia białka bo będzie niejadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Listopada 2022 (edytowane) Do boczku zrób solankę o zawartości 0,85 kg peklosoli na 10 l wody (bez jakichkolwiek innych dodatków). Pekluj dwa tygodnie.Ja do polędwicy łososiowej daję 75 g/l wody. Co do temperatury wędzenia,ma rację. Przy wyższych temperaturach, ścinające się białko utworzy brzydką otoczkę wokół polędwicy. Edytowane 21 Listopada 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek77 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Listopada 2022 Ups ! To trochę się pośpieszyłem , ponieważ od piątku pekluję dwie polędwice i dwa boczki w sumie 3 kg. Solanka to 3 litry wody i 170 g peklosoli. Zalałem mięso aby było zakryte ponad 2 litry. Chyba dałem ciała . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zmień solankę na mocniejszą i trzymaj wszystko w temperaturze 4-5 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek77 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zmień solankę na mocniejszą i trzymaj wszystko w temperaturze 4-5 st.C.Dziękuję bardzo Maxell za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Listopada 2022 w sumie 3 kg. Solanka to 3 litry wody i 170 g peklosoli. Zalałem mięso aby było zakryte ponad 2 litry. Chyba dałem ciała . Solanki dajesz 0,4-0,5 litra na 1 kg mięsa a nie dowolnie - stężenie już Ci Maxell podał. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-pol%C4%99dwic%C4%99-%C5%82ososiow%C4%85-wieprzow%C4%85/page/2/#findComment-798640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.