Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie zamierzam uwędzić sobie na święta polędwicę łososiową. Chciałbym zastosować przepis Ligawy. Jest tam podane że na litr wody dajemy 55 gramów peklosoli. Moje pytanie brzmi , czy to nie jest za małe stężenie solanki, chodzi o bezpieczeństwo ? Czy chcąc uwędzić boczek na surowo można użyć też tego przepisu (solanki)?

Z góry dziękuję za odpowiedź:).

Polędwica jest wyjatkowo delikatnym mięsem i dlatego taki właśnie dobór stężenia solanki jest dla wielu osób optymalnym. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo produktu, to zapewniam Cię, iż zejdzie Ci bardzo szybko jeśli zastosujesz samą peklosól, wykonasz wyrób w warunkach maksymalnie higienicznych, oraz będziesz ją przechowywał w lodówce.

Aby zapewnić pełne zabezpieczenie wyrobów mięsnych, stężenie soli w wyrobie musiałoby zaczynać się od 7%.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dziękuję Maxell za odpowiedź. Czy boczek, który będę chciał uwędzić też na surowo mogę zapeklować tą solanką co polędwicę, czyli 55 g na litr wody ? Mam znajomego technologa i on mówił mi, że do wyrobów spożywanych na surowo można dawać wyższe stężenie solanki np. 90g na litr wody, ponieważ sól w surowym mięsie nie jest tak wyczuwalna. Przestrzegał tylko, żeby nie przekroczyć granicy ścięcia białka bo będzie niejadalne.  

Do boczku zrób solankę o zawartości 0,85 kg peklosoli na 10 l wody (bez jakichkolwiek innych dodatków). Pekluj dwa tygodnie.

Ja do polędwicy łososiowej daję 75 g/l wody. Co do temperatury wędzenia,ma rację. Przy wyższych temperaturach, ścinające się białko utworzy brzydką otoczkę wokół polędwicy.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ups ! To trochę się pośpieszyłem :hmm:, ponieważ od piątku pekluję dwie polędwice i dwa boczki w sumie 3 kg. Solanka to 3 litry wody i 170 g peklosoli. Zalałem mięso aby było zakryte ponad 2 litry. Chyba dałem ciała  :facepalm:

Zmień solankę na mocniejszą i trzymaj wszystko w temperaturze 4-5 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

w sumie 3 kg. Solanka to 3 litry wody i 170 g peklosoli. Zalałem mięso aby było zakryte ponad 2 litry. Chyba dałem ciała  . 
Solanki dajesz 0,4-0,5 litra na 1 kg mięsa  a nie  dowolnie - stężenie już Ci Maxell podał.   

Muskie - to ryba 🙃

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.