Skocz do zawartości

[parzona, nie wędzona] Kiełbasa golonkowa parzona


Rekomendowane odpowiedzi

Następna kiełbasą do wykonania przez osoby nie posiadające wędzarni.

 

KIEŁBASA GOLONKOWA PARZONA

 

post-39694-0-12542800-1574008290_thumb.jpg

 

Surowce:

  • mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości - 0,70 kg
  • mięso z łopatki wieprzowej chude - 30 dag

Przyprawy na 1 kg farszu:

  • peklosól - 18 g
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • papryka słodka - 2 g
  • pieprz czarny - 2 g
  • czosnek - 3 g
  • żelatyna - 3 łyżki
  • woda - 100 ml

Osłonki:

  • osłonka białkowa fi 65 - 40 cm

Sposób wykonania:

 

  1. Golonkę czyścimy, dokładnie myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Mięso z łopatki przepuszczamy przez sitko 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy.
  2. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10-15 minut.
  4. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonkę białkową i zawiązujemy. W między czasie nagrzewamy w odpowiednio dużym garnku wodę do temperatury 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.
  5. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

Autor: kuchmariola63

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/
Udostępnij na innych stronach

A tu kiełbasa z indyka dla tych co nie tylko nie posiadają wędzarni ale też i maszynki do mielenia mięsa i nadziewarki a jedynie blender taki do siekania by zmiksować przyprawy i trzy % wołowiny jako klej .

 

Skład to piersi i golonki z indyka .

post-41581-0-54979900-1574010981_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646219
Udostępnij na innych stronach

Henio, wklej cały przepis ze zdjęciem w osobnym temacie. Ludzie szukają takich przepisów, gdyż spora część zadymiaczy nie posiada wędzarni lub nie ma możliwości wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646220
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa z indyka dla tych co nie tylko nie posiadają wędzarni ale też i maszynki do mielenia mięsa i nadziewarki a jedynie blender taki do siekania by zmiksować przyprawy i trzy % wołowiny jako klej .

Świetnie i zachęcająco wygląda ta kiełbasa  :thumbsup:

Heniutek  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646222
Udostępnij na innych stronach

Następna kiełbasą do wykonania przez osoby nie posiadające wędzarni.

 

KIEŁBASA GOLONKOWA PARZONA

 

 

Surowce:

  • mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości - 0,70 kg
  • mięso z łopatki wieprzowej chude - 30 dag
Przyprawy na 1 kg farszu:
  • peklosól - 18 g
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • papryka słodka - 2 g
  • pieprz czarny - 2 g
  • czosnek - 3 g
  • żelatyna - 3 łyżki
  • woda - 100 ml
Osłonki:
  • osłonka białkowa fi 65 - 40 cm
Sposób wykonania:
  • Golonkę czyścimy, dokładnie myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Mięso z łopatki przepuszczamy przez sitko 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy.
  • Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  • Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10-15 minut.
  • Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonkę białkową i zawiązujemy. W między czasie nagrzewamy w odpowiednio dużym garnku wodę do temperatury 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.
  • Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!

 

Autor: kuchmariola63

 

Witam a mozna ja uwedzic?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646228
Udostępnij na innych stronach

No jasne. Przed parzeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646229
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj z żoną zrobiliśmy coś podobnego tyle że ze skórami. Tak niby salceson. Też bardzo fajny wyszedł. 0a500f63ce7249d5d0631f95acb08415.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646240
Udostępnij na innych stronach

 

 

Henio, wklej cały przepis ze zdjęciem w osobnym temacie.

 

To co się napisałem to moje  , mam podgląd posta a nie mam opcji wyślij 

 

Czy nowe tematy czekają na zatwierdzenie ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646241
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy nowe tematy czekają na zatwierdzenie ?

Absolutnie nie. Wejdź w więcej opcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646242
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.