Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2019 Następna kiełbasą do wykonania przez osoby nie posiadające wędzarni. KIEŁBASA GOLONKOWA PARZONA Surowce:mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości - 0,70 kgmięso z łopatki wieprzowej chude - 30 dagPrzyprawy na 1 kg farszu:peklosól - 18 gsos sojowy - 2 łyżkipapryka słodka - 2 gpieprz czarny - 2 gczosnek - 3 gżelatyna - 3 łyżkiwoda - 100 mlOsłonki:osłonka białkowa fi 65 - 40 cmSposób wykonania: Golonkę czyścimy, dokładnie myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Mięso z łopatki przepuszczamy przez sitko 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10-15 minut. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonkę białkową i zawiązujemy. W między czasie nagrzewamy w odpowiednio dużym garnku wodę do temperatury 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Autor: kuchmariola63 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2019 A tu kiełbasa z indyka dla tych co nie tylko nie posiadają wędzarni ale też i maszynki do mielenia mięsa i nadziewarki a jedynie blender taki do siekania by zmiksować przyprawy i trzy % wołowiny jako klej . Skład to piersi i golonki z indyka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2019 Henio, wklej cały przepis ze zdjęciem w osobnym temacie. Ludzie szukają takich przepisów, gdyż spora część zadymiaczy nie posiada wędzarni lub nie ma możliwości wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2019 kiełbasa z indyka dla tych co nie tylko nie posiadają wędzarni ale też i maszynki do mielenia mięsa i nadziewarki a jedynie blender taki do siekania by zmiksować przyprawy i trzy % wołowiny jako klej . Świetnie i zachęcająco wygląda ta kiełbasa Heniutek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2019 Następna kiełbasą do wykonania przez osoby nie posiadające wędzarni. KIEŁBASA GOLONKOWA PARZONA Bez_tytułu_2.jpg Surowce:mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości - 0,70 kgmięso z łopatki wieprzowej chude - 30 dagPrzyprawy na 1 kg farszu:peklosól - 18 gsos sojowy - 2 łyżkipapryka słodka - 2 gpieprz czarny - 2 gczosnek - 3 gżelatyna - 3 łyżkiwoda - 100 mlOsłonki:osłonka białkowa fi 65 - 40 cmSposób wykonania:Golonkę czyścimy, dokładnie myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Mięso z łopatki przepuszczamy przez sitko 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy.Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10-15 minut.Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonkę białkową i zawiązujemy. W między czasie nagrzewamy w odpowiednio dużym garnku wodę do temperatury 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.Smacznego!!! Autor: kuchmariola63 Witam a mozna ja uwedzic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2019 No jasne. Przed parzeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2019 Wczoraj z żoną zrobiliśmy coś podobnego tyle że ze skórami. Tak niby salceson. Też bardzo fajny wyszedł. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2019 Henio, wklej cały przepis ze zdjęciem w osobnym temacie. To co się napisałem to moje , mam podgląd posta a nie mam opcji wyślij Czy nowe tematy czekają na zatwierdzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2019 Czy nowe tematy czekają na zatwierdzenie ? Absolutnie nie. Wejdź w więcej opcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16603-parzona-nie-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-golonkowa-parzona/#findComment-646242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.