Małgoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2008 U mnie od kilku tygodni przygotowania do zimy. Nastawy wiśniówki stoją pod oknem i gdzie się da(różne warianty-zobaczymy,które będą bardziej smakować) Oprócz tego zrobiłam juz wiśnie w syropach. Ogórki sa w postaci sałatek.Hitem sezonu jest dla mnie przepis Jagry na salatkę z czosnkiem i chilli. Robiłam też sałatkę wg przepisu mojej babci(ogórek+papryka+seler w zalewie słodko-kwaśnej ): Stoją ogórki w słoikach (całe).Ale chyba wina suszy,bo pomarszczyły się jak babcie i są kapciowate(na pewno ich nie przegotowałam,bo u mnie muszą tylko chwycić kolor i są wyjmowane).Dobrze,że to tylko 8 słoików-do sałatek będą. Czekam teraz na paprykę,buraki no i grzybki oczywiście. A czas popołudniowy spędzam z tym "buszującym w zbożu": Podawajcie co jeszcze marynujecie,kwasicie etc. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam.Znalazłem kiedyś taką stronkę z przepisami na przetwory, może cos się przyda.http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=33&offset=0 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2008 Znam tą stronkę.Chciałabym jednak poznać naszych forumowiczów sprawdzone przepisy. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Lipca 2008 Koniecznie musi sie tutaj zaprezentować (chyba "cuś" ostatnio na mnie obrażona) Anetka, ze swymi ogórasami. Tak dla przypomnienia. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Lipca 2008 Podawajcie co jeszcze marynujecie,kwasicie etc. Może ten przepis jest identyczny/podobny do przepisu kol.Jagry ale podam bo te ogórasy też mi smakują. Ogórki „Szatańskie” - tak je nazwałem 2kg ogórków 2 gł. czosnku 3 łyżki soli Zalewa: 80 dkg. cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki chilli 6 łyżek oleju Ogórki kroimy w plastry, dodajemy czosnek i zasypujemy solą na 5 godzin.Po tym czsie zlewamy wodę, którą puściły a zalewamy na 12 godzin przygotowaną zalewą, którą wcześniej zagotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Po 12 godzinach ładujemy w słoiki – już nic nie robimy oprócz wyniesienia do spiżarki. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Lipca 2008 Przepis na pewno znany, ale pomidory w ogrodzie tuż, tuż to gwoli przypomnienia. Sos słodko kwaśny. Składniki: 3kg pomidorów 1kg cebuli 2-3 papryki – może być różnego koloru (efekt wizualny na talerzu) 2 puszki ananasów krojonych 2 puszki kukurydzy 2 puszki pędów bambusa Ananasy,kukurydzę i bambus można dać po jednej puszce - jak lubię jak sos jest gęstszy ½ łyżki chilli – można dodawać po trochu gdy ktoś nie lubi bardzo ostrego. ½ łyżki czosnku mielonego ½ łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 1 łyżka kucharka/wegety 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 4-5 marchewek pokrojonych w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę + cebula pokrojona w kostkę + papryka (ja kroję w paski) + sól i gotujemy ok. 1 godz. bez wody. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki(ananasy bez soku) i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz. Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Dla pewności można podpasteryzować. A zimą swojska kiełbaska podsmażona na patelni + dodany sos i w moim przypadku na makaron . Bardzo to lubię - szybkie i dobre jedzonko. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Lipca 2008 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1943&highlight=og%F3rki+anetki Tu jest przepis Anetki bo właśnie z tego pierwszego skorzystałam i zrobiłam tak 3 kg cukini."Wyszło" mi 5 słoików z czego dwa zostały już zjedzone,dałam tylko trochę więcej soli i czosnku.Teraz znowu nazbierałam trochę cukini ( a mam jakieś mutanty bo jedne są żółte jak dynia ale wygląd cukiniowaty) i jutro będę robić. Kupiłam też trochę czerwonej papryli ,którą też dodam dla efektu wizualnego.Przepis zrobił u mnie furorę .Dzięki Anetko!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Lipca 2008 (chyba "cuś" ostatnio na mnie obrażona) Anetka, MIRKU :devil: a za co :grin: coś mnie ominęło, a tak naprawdę pamiętam o ogórasach i zaraz zacznę robić ostatnio brak mi czasu na przetwory, siedzę na działce i zrywam wiśnie, które w tym roku cudownie się rozmnożyły :devil: a do tego mam wolny modem iplusa i wszystko mi wolno chodzi :mrgreen:(a jeszcze do tego jeżdżę ze wsi do pracy codziennie 25 km) ALE DUŻY SŁOIK OGÓRKÓW ZABEZPIECZĘ NA ZLOT :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2008 Tylko w ten sposób mogłem Cię wywabić z ukrycia i przeczytać deklarację o DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa. A kto pójdzie do szkoły ? :wink: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Już Czarus Fentelka mówił: szkoła nie knajpa nie jest obowiązkowa dziennie :grin: :grin: :grin: Jak najbardziej się dołączam: deklarację o DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa.HeHe :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam Dzisiaj bylem na targu w mojej miejscowości i zakupiłem 20kg pomidorków limo w cenie 1,50 za kilogram . Myślę że to dobra cena no to teraz na dzisiaj mam robotę . Zaprawiam w ten sposób że po umyciu kroję na połowę upycham w słoikach zalewam wodą z solą i około 10min pasteryzuję i tak pozostawiam na okres zimowy . Zeszłego roku zrobiłem w ten sposób jak dobrze pamiętam około stu słoików litrowych . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 A u mnie zaczęły się moje własne pomidory więc też dzisiaj będę trochę przetwarzac . Ja wycinam tylko zieloną piętkę ,resztę miksuję z dodatkiem soli i trochę czosnku (ze skórą i pestkami ,jeśli muszę zrobic pomidorową dla bardziej wybrednych to po prostu przecieram przez sitko tylko ten słoik ,który aktualnie mam użyc) , zagotowuję ,wlewam do słoików i pasteryzuję. Dzisiaj jeszcze zamierzam zrobi trochę ogórków w zalewie curry, więc do roboty!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 dla przypomnienia, może nie wszyscy czytali:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1269 Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 zakupiłem 20kg pomidorków limo w cenie 1,50zł za kilogram nazwa: "Lima" - ta odmiana należy do późniejszych, 1,5 to niedużo, pod warszawą na razie droższe :sad: Zaprawiam w ten sposób...i ja też... :lol: - sposób znam od ChefPaul`a Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam sposób znam od ChefPaul`a Ja też :smile: Właśnie skończyłem pomidorki wyszło tego 28 słoików litrowych Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 A gdzie ten przepis znależć?Lada moment będę miał wysyp pomidorów i chętnie bym je przerobił w ten sposób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam http://www.chefpaul.net/tomato2.html Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki,a jak je potem wykorzystać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ja otwieram słoik , pomidory wkładam razem z całym płynem do miksera miksuję i przepuszczam przez durszlak z takim sitkiem jak do przesiania mąki mieszając taką kulką do robienia ciasta . Dodaję troszkę świeżo zmielonego pieprzu i soczek gotowy . Jeżeli chciałbyś zrobić przecier to po prostu należy wygotować pomaleńku wodę myślę że tak jak byś robił powidła . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wszystko jasne.To jest poprostu przedłużenia życia pomidorom.Potem postępujemy jak z zerwanymi z krzaka.Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam To jest poprostu przedłużenia życia pomidorom. Tak jest ! Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Mam pytanko.Czy ktoś robił tak ostatnio modne pomidory suszone,może ma namiar na sposób ich robienia?Każda wiadomość jest dla mnie ważna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej.Jak ją zakonserwować na zimę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Podobno się pasteryzuje w osolonej wodzie. Piszę podobno, gdyż sam tego nie robiłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.