Małgoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2008 U mnie od kilku tygodni przygotowania do zimy. Nastawy wiśniówki stoją pod oknem i gdzie się da(różne warianty-zobaczymy,które będą bardziej smakować) Oprócz tego zrobiłam juz wiśnie w syropach. Ogórki sa w postaci sałatek.Hitem sezonu jest dla mnie przepis Jagry na salatkę z czosnkiem i chilli. Robiłam też sałatkę wg przepisu mojej babci(ogórek+papryka+seler w zalewie słodko-kwaśnej ): Stoją ogórki w słoikach (całe).Ale chyba wina suszy,bo pomarszczyły się jak babcie i są kapciowate(na pewno ich nie przegotowałam,bo u mnie muszą tylko chwycić kolor i są wyjmowane).Dobrze,że to tylko 8 słoików-do sałatek będą. Czekam teraz na paprykę,buraki no i grzybki oczywiście. A czas popołudniowy spędzam z tym "buszującym w zbożu": Podawajcie co jeszcze marynujecie,kwasicie etc. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam.Znalazłem kiedyś taką stronkę z przepisami na przetwory, może cos się przyda.http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=33&offset=0 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2008 Znam tą stronkę.Chciałabym jednak poznać naszych forumowiczów sprawdzone przepisy. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Lipca 2008 Koniecznie musi sie tutaj zaprezentować (chyba "cuś" ostatnio na mnie obrażona) Anetka, ze swymi ogórasami. Tak dla przypomnienia. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Lipca 2008 Podawajcie co jeszcze marynujecie,kwasicie etc. Może ten przepis jest identyczny/podobny do przepisu kol.Jagry ale podam bo te ogórasy też mi smakują. Ogórki „Szatańskie” - tak je nazwałem 2kg ogórków 2 gł. czosnku 3 łyżki soli Zalewa: 80 dkg. cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki chilli 6 łyżek oleju Ogórki kroimy w plastry, dodajemy czosnek i zasypujemy solą na 5 godzin.Po tym czsie zlewamy wodę, którą puściły a zalewamy na 12 godzin przygotowaną zalewą, którą wcześniej zagotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Po 12 godzinach ładujemy w słoiki – już nic nie robimy oprócz wyniesienia do spiżarki. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Lipca 2008 Przepis na pewno znany, ale pomidory w ogrodzie tuż, tuż to gwoli przypomnienia. Sos słodko kwaśny. Składniki: 3kg pomidorów 1kg cebuli 2-3 papryki – może być różnego koloru (efekt wizualny na talerzu) 2 puszki ananasów krojonych 2 puszki kukurydzy 2 puszki pędów bambusa Ananasy,kukurydzę i bambus można dać po jednej puszce - jak lubię jak sos jest gęstszy ½ łyżki chilli – można dodawać po trochu gdy ktoś nie lubi bardzo ostrego. ½ łyżki czosnku mielonego ½ łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 1 łyżka kucharka/wegety 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 4-5 marchewek pokrojonych w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę + cebula pokrojona w kostkę + papryka (ja kroję w paski) + sól i gotujemy ok. 1 godz. bez wody. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki(ananasy bez soku) i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz. Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Dla pewności można podpasteryzować. A zimą swojska kiełbaska podsmażona na patelni + dodany sos i w moim przypadku na makaron . Bardzo to lubię - szybkie i dobre jedzonko. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Lipca 2008 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1943&highlight=og%F3rki+anetki Tu jest przepis Anetki bo właśnie z tego pierwszego skorzystałam i zrobiłam tak 3 kg cukini."Wyszło" mi 5 słoików z czego dwa zostały już zjedzone,dałam tylko trochę więcej soli i czosnku.Teraz znowu nazbierałam trochę cukini ( a mam jakieś mutanty bo jedne są żółte jak dynia ale wygląd cukiniowaty) i jutro będę robić. Kupiłam też trochę czerwonej papryli ,którą też dodam dla efektu wizualnego.Przepis zrobił u mnie furorę .Dzięki Anetko!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Lipca 2008 (chyba "cuś" ostatnio na mnie obrażona) Anetka, MIRKU :devil: a za co :grin: coś mnie ominęło, a tak naprawdę pamiętam o ogórasach i zaraz zacznę robić ostatnio brak mi czasu na przetwory, siedzę na działce i zrywam wiśnie, które w tym roku cudownie się rozmnożyły :devil: a do tego mam wolny modem iplusa i wszystko mi wolno chodzi :mrgreen:(a jeszcze do tego jeżdżę ze wsi do pracy codziennie 25 km) ALE DUŻY SŁOIK OGÓRKÓW ZABEZPIECZĘ NA ZLOT :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2008 Tylko w ten sposób mogłem Cię wywabić z ukrycia i przeczytać deklarację o DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa. A kto pójdzie do szkoły ? :wink: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Już Czarus Fentelka mówił: szkoła nie knajpa nie jest obowiązkowa dziennie :grin: :grin: :grin: Jak najbardziej się dołączam: deklarację o DUŻYM SŁOJU OGÓRÓW, które będziemy wcinac m.in. w poniedziałek z Jasiem i ekipą, jak nakazuje tradycja zlotowa.HeHe :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam Dzisiaj bylem na targu w mojej miejscowości i zakupiłem 20kg pomidorków limo w cenie 1,50 za kilogram . Myślę że to dobra cena no to teraz na dzisiaj mam robotę . Zaprawiam w ten sposób że po umyciu kroję na połowę upycham w słoikach zalewam wodą z solą i około 10min pasteryzuję i tak pozostawiam na okres zimowy . Zeszłego roku zrobiłem w ten sposób jak dobrze pamiętam około stu słoików litrowych . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 A u mnie zaczęły się moje własne pomidory więc też dzisiaj będę trochę przetwarzac . Ja wycinam tylko zieloną piętkę ,resztę miksuję z dodatkiem soli i trochę czosnku (ze skórą i pestkami ,jeśli muszę zrobic pomidorową dla bardziej wybrednych to po prostu przecieram przez sitko tylko ten słoik ,który aktualnie mam użyc) , zagotowuję ,wlewam do słoików i pasteryzuję. Dzisiaj jeszcze zamierzam zrobi trochę ogórków w zalewie curry, więc do roboty!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 dla przypomnienia, może nie wszyscy czytali:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1269 Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-37986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 zakupiłem 20kg pomidorków limo w cenie 1,50zł za kilogram nazwa: "Lima" - ta odmiana należy do późniejszych, 1,5 to niedużo, pod warszawą na razie droższe :sad: Zaprawiam w ten sposób...i ja też... :lol: - sposób znam od ChefPaul`a Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam sposób znam od ChefPaul`a Ja też :smile: Właśnie skończyłem pomidorki wyszło tego 28 słoików litrowych Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 A gdzie ten przepis znależć?Lada moment będę miał wysyp pomidorów i chętnie bym je przerobił w ten sposób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam http://www.chefpaul.net/tomato2.html Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki,a jak je potem wykorzystać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ja otwieram słoik , pomidory wkładam razem z całym płynem do miksera miksuję i przepuszczam przez durszlak z takim sitkiem jak do przesiania mąki mieszając taką kulką do robienia ciasta . Dodaję troszkę świeżo zmielonego pieprzu i soczek gotowy . Jeżeli chciałbyś zrobić przecier to po prostu należy wygotować pomaleńku wodę myślę że tak jak byś robił powidła . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wszystko jasne.To jest poprostu przedłużenia życia pomidorom.Potem postępujemy jak z zerwanymi z krzaka.Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam To jest poprostu przedłużenia życia pomidorom. Tak jest ! Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Mam pytanko.Czy ktoś robił tak ostatnio modne pomidory suszone,może ma namiar na sposób ich robienia?Każda wiadomość jest dla mnie ważna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej.Jak ją zakonserwować na zimę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Podobno się pasteryzuje w osolonej wodzie. Piszę podobno, gdyż sam tego nie robiłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/#findComment-38033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.