Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie po długiej przerwie ale odrazu przechodze do działania.

 

Testowo chce na 1 rzut uwędzić poledwice.

 

Nie wiem co wybrac lepiej na początek:

-peklowanie na sucho na 1kg 2dkg peklosoli

-peklowanie na mokro (chyba ta mi bardziej pasuje)

myslałem aby zrobić zalewe na testowe 3 kg poledwicy

na 1 litr wody 0,085 g peklosoli

do tego zrobic w malej ilosci wody wywar:

z pieprzu czarnego , majeranku, listk alaurowego, ziela angielskiego, kminku,

kolendry i czosnku troszku magi i ciut cukru (to zagotowac i ostudzic)

polaczyc z zalewa wody i peklosoli i zalac tym wszystkim miesko (czy wystarczy

zalac czy jeszcze zrobic nastrzyki)

 

Tu teraz mały zarys prac pozostałych

 

# To wszystko nakryc i pozosyawic na 4-5 dni przewracajac 1 dziennie

 

# to tych 4-5 dniach wyciagnąć z solanki z wywarem i spłukać dobrze wszystko pod

bierzącą wodą (czy nie trzeba płukać?)

 

# zasznurować nićmi wedle instrukcji na stronie i powiesić aby wytegło i obkapało

 

# przejść do wędzenia

 

(tu poprosze jeszcze o sugestie odnośnie temperatury i czasu wedzenia:))

 

# to wszystkim zostawic trzoche do wystywietrzenia

 

# potem przejść do parzenia ten proces mniejwiecej jest mi znany (pominięcie tego

procesu skutkuje zrobieniem polędwicy surowej wędzonej?)

 

# konsumpcja:)

 

Proszę sie nie śmiać bo jestem laikiem ale chcę sie rozwijać w wędzeniu, a wiadomo z czasem wszystko bedzie coraz bardziej oczywiste i proste

 

Acha jak bez wagi gramowej (tej kuchenj małej) odmierzac peklosól tz czy jest jakiś patent że np płaska łyżeszka peklosoli waży ....

 

Czekam na wszelkie istotne porady bo w przyszłym tygodniu pierwsze wędzenie:))

 

Kiełbaski uważam za bardziej skomplikowane wiec zostawie je na potem:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie po długiej przerwie ale odrazu przechodze do działania.

 

# zasznurować nićmi wedle instrukcji na stronie i powiesić aby wytegło i obkapało

 

 

:grin: :grin: Masz złotą czcionkę ode mnie :grin: :grin:

Poprawiłeś mi humor na weekend :-) Dzięki.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37661
Udostępnij na innych stronach

no brzmi nieźle:) faktchdziło o :

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/domowe-w%EAdliny-%11-wi%B1zanie-mi%EAs..html

- poprostu skracam procedury:) nawesoło.

Cieszę sie, że moge poprawić komuś humor czasem:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37662
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jako zupełnie zielony nie bardzo się czuję na siłach udzielać rad, ale

peklowanie raczej w zalewie, a nastrzykiwanie w zależności od wielkości (grubości)

mięska.

 

Ja jutro będę wędził :)

To moje drugie wędzenie, pierwsze wyszło bardzo dobrze :)

Od soboty peklują się w zalewie baleronik, polędwica i dwa kawałki boczku :)

Dziś wyciągnę z zalewy i przez noc, ociekanie, a jutro obsuszanie i wędzenie.

Mam zamiar baleron i jeden kawałek boczku po wędzeniu sparzyć, a polędwicę

i drugi boczuś jeśli się uda pozostawić jako "surowe".

Ciekawe co mi wyjdzie :D

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37663
Udostępnij na innych stronach

Acha, a w wagę warto zainwestować, aj kupiłem na allegro dwie - jedna do 5 kg

i rozdzielczość 1 g (teoretycznie),a druga o- 300 g z dokładnością 0,1 g

Termometrów nie kupowałem bo zrobiłem sobie sam :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37664
Udostępnij na innych stronach

no brzmi nieźle:) faktchdziło o :

http://pychotka.pl/przepi...ie-mi%EAs..html

No ciekawe, że Klimek musiał szukać na pychotce sposobu wiązania, a tu na macierzystej stronie co widzimy:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287&page=

 

Niby to samo, ale zdjęcia większe, w lepszej rozdzielczości i nie trzeba po pychotkach szukać. :grin: :grin: :grin:

 

A tak w temacie jeszcze. Peklowanie proponuję tylko mokre z nastrzykiem wg tabeli Dziadka. Po wędzeniu jedną polędwicę zostawić surową (łososiowa), tak żeby móc porównać z parzoną. Myślę, że po tej próbie zaniechasz parzenia polędwic, bo taka łososiowa to miód w gębie, poezja smaku i takie tam jeszcze ........ :tongue:

 

No i jeszcze od siebie przyznaję następną złotą (albo platynową) czcionkę za słowo

wystywietrzenia

:grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37665
Udostępnij na innych stronach

z pychotki nie pychotki na wyszukiwarce szybciej wyskoczyla;) pozycjonowanie ma lepsze na googlach

 

w domu mam najważniejsze rzeczy zapisane teraz tak na szybko

 

a czy po peklowaniu trzeba płukać ? reszte mniejwiecej wiem co i jak

 

co do czcionki to jakos wsysło mi pare literek:)

 

chodziło o wystygnięcie i wywietrzenie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37666
Udostępnij na innych stronach

Klimek może ten sprawdzony przepis?Ja wg.niego zawsze robię i wychodzi rewelacyjna

wędlina :

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37669
Udostępnij na innych stronach

Trochę celem wyjaśnienia.

Otóż, Paweł Gardeła (bratanek mojego byłego współpracownika z Wolbromia), autor przepisu i zdjęć, jest naszym zadymiaczem, ale działa również na Pychotce (miałem kiedyś propozycję od szefa Pychotki, by zostac ich stroniczkowym zadymiaczem, ale jestem wierny Naszej stronie i odmówiłem). Natrafienie na obu portalach na podobne lub nawet takie same zdjęcia wynikają z tego, że Paweł podsyłał, gdyż ostatnio jakoś zamilkł, swoje przepisy i zdjęcia dla obu stron.

Klimku, nam nie zalezy na walke o pozycjonowanie strony. Jesli ktos chce nas odszukać, to spokojnie znajdzie. Mięso i produkty mięsne zajmuja na Pychotce bardzo mało miejsca. Ten portal nastawiony jest głównie na kuchnię.

Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów.

Mógłbyś cały proces obfotografować i zdjęcia z opisem podesłac na moja pocztę. Wkleję na strone główną. jest to super motywacja dla tych, którzy sie jeszcze wahają. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37673
Udostępnij na innych stronach

przepis wydaje sie prosty:)

czy baleronik tez można tym samym sposobem (baleronik juz chyba napewno trzeba potem parzyc choc widze przepise bez?)

 

 

Peklujemy na mokro biorąc:

1. sól - ok. 0,08 kg

2. saletra - 0,004 kg

3. cukier - 0,006 kg

4. woda - 1,0 l.

 

czy prościej z peklosoli zacząć, czy jednak woda, sol i saletra?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37743
Udostępnij na innych stronach

Prościej od peklosoli lub połowa mieszanki sól +saletra i druga połowa peklosól . Przemysł stosuje peklosól jak zdrowszą metodę i szybszą. Samo przejście na peklosól w niektórych solankach odbywało się stopniowo. niektórzy producenci niektóre asortymenty peklują mieszankami peklującymi pół na pół jw. ale to jest bardziej chwyt reklamowy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37745
Udostępnij na innych stronach

tu przedstawiam wedzone kiełbaski z wędzenia od teścia ze świnki:) aczkolwiek Pan co nam robil swiniobicie i to wedzil jakos "malo rozmowny":( chywa woli bardziej płyny jak jedzenie czy pogadac o wędzeniu i podszkoleniu młodego ciała wędlinowego - tak czy siak dojde i do tego bez niego - POMOZECIE!!?:)

tu mała galeria - w smaku poezja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

http://img377.imageshack.us/img377/6533/p1010197tl5.jpg

 

http://img162.imageshack.us/img162/8679/p1010194xt9.jpg

 

http://img377.imageshack.us/img377/2020/p1010196sa6.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37767
Udostępnij na innych stronach

aha :0 zakupiłem dwie lektury:

 

1. "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb", Egon Binder (zrób to sam)

2. "Domowy wybór sztuka wędzenia" Andrzej Fiedoruk

 

poczytam i to ale wydaje mi sie ze tutaj na stronie większe mądrości oraz praktyka:)))

ale dobrze poznać przeciwnika przed walką heheheh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37768
Udostępnij na innych stronach

Ta pierwsza jeszcze, jeszcze, ale druga - dno. Zreszta uważam, że niepotrzebnie wydałeś kasę (i to sporo). :wink:

Fiedoruk to stary pływak. Pisze ksiązki o wszystkim; o chlebie, o masarstwie domowym, o kawie, o herbacie itp. Omnibus. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37769
Udostępnij na innych stronach

mam podobne odczucia;))) ale nie znalazłem nic innego narazie:) szkoda ze jeszcze nie ma Waszej książki lub DVD z wędzeniem (wiem jest z rozbiorki ale w to sie nie bede bawił - jedyne co mam do zabicia to króliki ale czy to sie wędzi to jeszcze nie wiem:)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=45247#45247

znalazlem tu cos fajnego moze z tego własnie skozystam na poczatek:)

 

naprawde stronka wymiata a Wasza wiedza to brak mi słów POKŁONY NISKIE tylko tyle powiem.

 

Moze za pare lat tez bede mógł komuś doradzić i zrobie to naprawde chetnie z uwagi na swoje pragnienie poznania i zgłębienia sztuki zadymiania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37772
Udostępnij na innych stronach

I nic ciekawego z tego zakresu nie znajdziesz. Mam nadzieje, że juz niedłgo Klimek, jakąś knigę spłodzimy. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37778
Udostępnij na innych stronach

jedyne co mam do zabicia to króliki ale czy to sie wędzi to jeszcze nie wiem:)

Uda i combry z królika po uwędzeniu są rewelacyjne w smaku. Spróbuj, będziesz zaskoczony.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.