KLIMEK_RAVEN Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam serdecznie po długiej przerwie ale odrazu przechodze do działania. Testowo chce na 1 rzut uwędzić poledwice. Nie wiem co wybrac lepiej na początek:-peklowanie na sucho na 1kg 2dkg peklosoli-peklowanie na mokro (chyba ta mi bardziej pasuje) myslałem aby zrobić zalewe na testowe 3 kg poledwicy na 1 litr wody 0,085 g peklosoli do tego zrobic w malej ilosci wody wywar: z pieprzu czarnego , majeranku, listk alaurowego, ziela angielskiego, kminku, kolendry i czosnku troszku magi i ciut cukru (to zagotowac i ostudzic) polaczyc z zalewa wody i peklosoli i zalac tym wszystkim miesko (czy wystarczy zalac czy jeszcze zrobic nastrzyki) Tu teraz mały zarys prac pozostałych # To wszystko nakryc i pozosyawic na 4-5 dni przewracajac 1 dziennie # to tych 4-5 dniach wyciagnąć z solanki z wywarem i spłukać dobrze wszystko pod bierzącą wodą (czy nie trzeba płukać?) # zasznurować nićmi wedle instrukcji na stronie i powiesić aby wytegło i obkapało # przejść do wędzenia (tu poprosze jeszcze o sugestie odnośnie temperatury i czasu wedzenia:)) # to wszystkim zostawic trzoche do wystywietrzenia # potem przejść do parzenia ten proces mniejwiecej jest mi znany (pominięcie tego procesu skutkuje zrobieniem polędwicy surowej wędzonej?) # konsumpcja:) Proszę sie nie śmiać bo jestem laikiem ale chcę sie rozwijać w wędzeniu, a wiadomo z czasem wszystko bedzie coraz bardziej oczywiste i proste Acha jak bez wagi gramowej (tej kuchenj małej) odmierzac peklosól tz czy jest jakiś patent że np płaska łyżeszka peklosoli waży .... Czekam na wszelkie istotne porady bo w przyszłym tygodniu pierwsze wędzenie:)) Kiełbaski uważam za bardziej skomplikowane wiec zostawie je na potem:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam serdecznie po długiej przerwie ale odrazu przechodze do działania. # zasznurować nićmi wedle instrukcji na stronie i powiesić aby wytegło i obkapało :grin: :grin: Masz złotą czcionkę ode mnie :grin: :grin: Poprawiłeś mi humor na weekend :-) Dzięki. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 no brzmi nieźle:) faktchdziło o :http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/domowe-w%EAdliny-%11-wi%B1zanie-mi%EAs..html - poprostu skracam procedury:) nawesoło. Cieszę sie, że moge poprawić komuś humor czasem:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam Jako zupełnie zielony nie bardzo się czuję na siłach udzielać rad, ale peklowanie raczej w zalewie, a nastrzykiwanie w zależności od wielkości (grubości)mięska. Ja jutro będę wędził To moje drugie wędzenie, pierwsze wyszło bardzo dobrze Od soboty peklują się w zalewie baleronik, polędwica i dwa kawałki boczku Dziś wyciągnę z zalewy i przez noc, ociekanie, a jutro obsuszanie i wędzenie.Mam zamiar baleron i jeden kawałek boczku po wędzeniu sparzyć, a polędwicęi drugi boczuś jeśli się uda pozostawić jako "surowe".Ciekawe co mi wyjdzie Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Acha, a w wagę warto zainwestować, aj kupiłem na allegro dwie - jedna do 5 kgi rozdzielczość 1 g (teoretycznie),a druga o- 300 g z dokładnością 0,1 gTermometrów nie kupowałem bo zrobiłem sobie sam :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 no brzmi nieźle:) faktchdziło o : http://pychotka.pl/przepi...ie-mi%EAs..html No ciekawe, że Klimek musiał szukać na pychotce sposobu wiązania, a tu na macierzystej stronie co widzimy: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287&page= Niby to samo, ale zdjęcia większe, w lepszej rozdzielczości i nie trzeba po pychotkach szukać. :grin: :grin: :grin: A tak w temacie jeszcze. Peklowanie proponuję tylko mokre z nastrzykiem wg tabeli Dziadka. Po wędzeniu jedną polędwicę zostawić surową (łososiowa), tak żeby móc porównać z parzoną. Myślę, że po tej próbie zaniechasz parzenia polędwic, bo taka łososiowa to miód w gębie, poezja smaku i takie tam jeszcze ........ :tongue: No i jeszcze od siebie przyznaję następną złotą (albo platynową) czcionkę za słowo wystywietrzenia :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 z pychotki nie pychotki na wyszukiwarce szybciej wyskoczyla;) pozycjonowanie ma lepsze na googlach w domu mam najważniejsze rzeczy zapisane teraz tak na szybko a czy po peklowaniu trzeba płukać ? reszte mniejwiecej wiem co i jak co do czcionki to jakos wsysło mi pare literek:) chodziło o wystygnięcie i wywietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Opłukać pod bieżącą wodą bez moczenia. To powinno wystarczyć. Życzę udanego wędzenia. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Klimek może ten sprawdzony przepis?Ja wg.niego zawsze robię i wychodzi rewelacyjna wędlina : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Trochę celem wyjaśnienia.Otóż, Paweł Gardeła (bratanek mojego byłego współpracownika z Wolbromia), autor przepisu i zdjęć, jest naszym zadymiaczem, ale działa również na Pychotce (miałem kiedyś propozycję od szefa Pychotki, by zostac ich stroniczkowym zadymiaczem, ale jestem wierny Naszej stronie i odmówiłem). Natrafienie na obu portalach na podobne lub nawet takie same zdjęcia wynikają z tego, że Paweł podsyłał, gdyż ostatnio jakoś zamilkł, swoje przepisy i zdjęcia dla obu stron. Klimku, nam nie zalezy na walke o pozycjonowanie strony. Jesli ktos chce nas odszukać, to spokojnie znajdzie. Mięso i produkty mięsne zajmuja na Pychotce bardzo mało miejsca. Ten portal nastawiony jest głównie na kuchnię.Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów.Mógłbyś cały proces obfotografować i zdjęcia z opisem podesłac na moja pocztę. Wkleję na strone główną. jest to super motywacja dla tych, którzy sie jeszcze wahają. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 przepis wydaje sie prosty:)czy baleronik tez można tym samym sposobem (baleronik juz chyba napewno trzeba potem parzyc choc widze przepise bez?) Peklujemy na mokro biorąc: 1. sól - ok. 0,08 kg 2. saletra - 0,004 kg 3. cukier - 0,006 kg 4. woda - 1,0 l. czy prościej z peklosoli zacząć, czy jednak woda, sol i saletra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Prościej od peklosoli lub połowa mieszanki sól +saletra i druga połowa peklosól . Przemysł stosuje peklosól jak zdrowszą metodę i szybszą. Samo przejście na peklosól w niektórych solankach odbywało się stopniowo. niektórzy producenci niektóre asortymenty peklują mieszankami peklującymi pół na pół jw. ale to jest bardziej chwyt reklamowy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 tu przedstawiam wedzone kiełbaski z wędzenia od teścia ze świnki:) aczkolwiek Pan co nam robil swiniobicie i to wedzil jakos "malo rozmowny":( chywa woli bardziej płyny jak jedzenie czy pogadac o wędzeniu i podszkoleniu młodego ciała wędlinowego - tak czy siak dojde i do tego bez niego - POMOZECIE!!? tu mała galeria - w smaku poezja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://img377.imageshack.us/img377/6533/p1010197tl5.jpg http://img162.imageshack.us/img162/8679/p1010194xt9.jpg http://img377.imageshack.us/img377/2020/p1010196sa6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 aha :0 zakupiłem dwie lektury: 1. "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb", Egon Binder (zrób to sam)2. "Domowy wybór sztuka wędzenia" Andrzej Fiedoruk poczytam i to ale wydaje mi sie ze tutaj na stronie większe mądrości oraz praktyka:)))ale dobrze poznać przeciwnika przed walką heheheh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Ta pierwsza jeszcze, jeszcze, ale druga - dno. Zreszta uważam, że niepotrzebnie wydałeś kasę (i to sporo). :wink:Fiedoruk to stary pływak. Pisze ksiązki o wszystkim; o chlebie, o masarstwie domowym, o kawie, o herbacie itp. Omnibus. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 mam podobne odczucia;))) ale nie znalazłem nic innego narazie:) szkoda ze jeszcze nie ma Waszej książki lub DVD z wędzeniem (wiem jest z rozbiorki ale w to sie nie bede bawił - jedyne co mam do zabicia to króliki ale czy to sie wędzi to jeszcze nie wiem:) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=45247#45247znalazlem tu cos fajnego moze z tego własnie skozystam na poczatek:) naprawde stronka wymiata a Wasza wiedza to brak mi słów POKŁONY NISKIE tylko tyle powiem. Moze za pare lat tez bede mógł komuś doradzić i zrobie to naprawde chetnie z uwagi na swoje pragnienie poznania i zgłębienia sztuki zadymiania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 I nic ciekawego z tego zakresu nie znajdziesz. Mam nadzieje, że juz niedłgo Klimek, jakąś knigę spłodzimy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 jedyne co mam do zabicia to króliki ale czy to sie wędzi to jeszcze nie wiem:)Uda i combry z królika po uwędzeniu są rewelacyjne w smaku. Spróbuj, będziesz zaskoczony. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1687-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/#findComment-37788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.