Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wedzilem dziś żywiecka kiełbasę i rozkroilem przed chwilą jedną.... Szok kiełbasa jest szara. Peklowalem 48h w lodówce, soliłem 20g/kg peklosolą. Czy macie może pojęcie dlaczego tak wyszło? Dla porównania też dziś wędzona polędwica peklowana według tabeli9457efbb691e5cac6dab88ae59161fb5.jpg

 

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/
Udostępnij na innych stronach

Użyłem nowej paczki. Kupiłem jakieś pół roku temu kilka paczek po 0,5kg i na żywiecka otworzyłem nowa paczkę. Ta na polędwicę i na żywiecka była kupiona tego samego dnia tylko paczka inna

 

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655103
Udostępnij na innych stronach

Czytałam gdzieś kiedyś,

że nitryt ma tendencję do opadania na dno.

Jeśli Twoja peklosól stała od pół roku nie ruszana,

to mogło tak właśnie się zdarzyć.

Zawsze przed peklowaniem mieszam peklosój, potrząsając słojem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655105
Udostępnij na innych stronach

Mięso było tzw. zaparzone ,peklosól niczego tu winna,dobrze że to kiełbasa, bo szynka konserwowa z takiego mięsa to straszydło na stole by byłoi  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655107
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie robiłeś z innego mięsa kolego,a teraz zakupione miałeś tzw.mięso z wadą wodniste,mięśnie takie nawet po 2 dniach peklowania nie zmienią koloru,słoność będzie ok,lecz kolor siwy.Zmiany mające wpływ na jakość mięsa zachodzą  już w trakcie uboju-proces parzenia tuszy-za długo leżała w wodzie,lub ciepłe nie wystudzone dokładnie kawałki mięsa pakowane były w pojemniki.Dość często spotykałem się na halach targowych z tą jakością mięsa,ale obecnie mięso trafia się z importu różnej jakości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655112
Udostępnij na innych stronach

Ok rozumiem. Chociaż pierwszy raz mam taki efekt że mięso nie jest różowe po obróbce. Czy w takim razie wędlina jest bezpieczna do spożycia?

 

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655114
Udostępnij na innych stronach

Wędlina jest bezpieczna w spożyciu,tylko na talerzu kolorek będzie miała swój.Grupa mięśni która najbardziej dotknięta jest wadą to:

mięsień grzbietowy potocznie schab,mięśnie szynki:dwugłowy,półścięgnisty,biodrowy,czasem charakteryzują się strukturą suchości,po przekrojeniu czasem występuje mieniąca się tęcza kolorów za sprawą bakteri nie pamiętam teraz nazwy  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655115
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś tą żywiecką tylko z jednego gatunku mięsa ? przecież tak się nie robi a wtedy jest mało prawdopodobne że wszystkie użyte gatunki były z wadą co sugieruje Marek .Używając różnych gatunków jest mało prawdopodobne kupując w sklepie że mieso pochodzi od jednej sztuki a jeżeli od różnych to kiełbasa  by była dwu kolorowa .Moim zdaniem w tej użytej przez ciebie ,,peklosoli,, nie było przez omyłke pakującego nitrytu o ile masz jeszcze to opakowanie to zrób próbe na małym kawałku miesa ,zapekluj i sparz ,sprawa się wyjasni.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16874-%C5%BCywiecka-wysz%C5%82a-szara/#findComment-655483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.