Skocz do zawartości

Pilnie potrzebna pomoc. Pękające osłonki białkowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nasz Kolega Leandros, ma następujący problem:

Cześć, właśnie parzyłem kiełbasę w osłonkach białkowych i wszystkie mi popękały. Jestem tu nowiuteńki na forum, ale trochę doświadczenia mam. Jestem załamany.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/

Cześć, właśnie parzyłem kiełbasę w osłonkach białkowych i wszystkie mi popękały. Jestem tu nowiuteńki na forum, ale trochę doświadczenia mam. Jestem załamany.

Brak wszelkich danych:

-temperatura parzenia

-stopień napełnienia osłonki

-rodzaj farszu

Zdjęcie mile widziane.

Witaj. Temperatura parzenia 72 stopnie. 

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:02]

3 kiełbasy pękły zaraz po włożeniu dwie po 5 ciu minutach. Parzenie sprawdzane termostatem w warniku i dodatkowo termometrem w wodzie dla pewności. To moja pierwsza kiełbasa szynkowa.

Farsz szynka wieprzowa Ikategoria 4 kg oraz 1,3 kg podgardla. Kiełbasa nie była nabita zbyt mocno. Farsz 4 doby peklowany w lodowce. Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia. 2 godziny dodatkowo osuszania w tem 30 stopni. Wędzenie 4 godziny w temperaturze 55 stopni. Parzenie w 72 stopniach . Cała radość mi odeszła. Farsz zajebiscie smaczny. Po wyjęciu  spękanej kiełbasy z warnika. Może coś da się uratować ?

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:13]

Osłonki męczyłem 40 minut w letniej wodzie. 

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:14]

Jak dodać zdjęcia ?

Pytanie dodatkowe: popękały, bo wzrosło w nich ciśnienie w trakcie parzenia (mocno spuchły), czy popękały bo

słabe były i się po  prostu rozleciały w ramach parzenia?

--

Romii

Cóż, pozostały osłonki- jakość oraz zbyt długie moczenie. Moczenie powinno trwać około 15 min w słonej wodzie.

Zdjęcia lub inne pliki dodajemy gdy pisząc odpowiedź naciśniemy "Więcej opcji"

Ciężko mi powiedzieć. Mam wrażenie ze bardzo słabej jakości były osłonki białkowe . To mnie wkurza. Ale bardziej szukam teraz  odpowiedzi co zrobić by uratować farsz. ?

post-102380-0-89671200-1588271588.jpeg

Pierwsze zdjęcie. Ogólnie to bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie. Wpadłem w panikę. Już od kilku dni śledzę stronę i wreszcie jak trwoga to do Boga. Wreszcie znalazłem czas na rejestracje

Ale bardziej szukam teraz odpowiedzi co zrobić by uratować farsz. ?

Jeśli masz folię do pieczenia lub celulozową to zawiń w folię i dokończ parzenie.

post-102380-0-43507600-1588271759.jpeg

Drugie zdjęcie.

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:37]

Mogę jeszcze raz wrzucić w osłonki ? Lub w jelita ?

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:39]

Osłonki nie były nakłuwane?

Mam wrażenie ze tutaj nawaliłem. Głowa w mur !

Napełnić osłonki można tylko będą po obróbce otwory powietrzne. Należałoby całość jeszcze raz rozdrobnić.

Napełnić osłonki można tylko będą po obróbce otwory powietrzne. Należałoby całość jeszcze raz rozdrobnić.

Dajesz mi trochę nadziei.

[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:44]

Dajesz mi trochę nadziei.

Jednak jakie procesy trzeba powtórzyć ?

1. Rozdrobnic

2. Nadziać.

3. Osuszyć 

4. Nakłuć.

5. Wędzić.

6. Parzyć .

Czy któryś z procesów pominąć.?

Pomin osuszenie i wędzwnie.Ale kieruj się opinią kolegi Bagno bo to nasz główny technolog. Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Żeby od nadmiaru powietrza w osłonce  popękały i to trzy  kiełbasy od razu to jest wręcz nie możliwe .  Jeżeli temperatury parzenia są podane prawidłowo to moim zdaniem felerne osłonki . :facepalm:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Żeby od nadmiaru powietrza w osłonce  popękały i to trzy  kiełbasy od razu to jest wręcz nie możliwe .  Jeżeli temperatury parzenia są podane prawidłowo to moim zdaniem felerne osłonki . :facepalm:

Pozdrawiam

Nie chce oskarżać sprzedawcy. Lubię szukać najpierw błędów u siebie. Właśnie wypróżniam osłonki kiełbasa wyszła super w smaku. Przynajmniej to co się sparzyło z wierzchu. Temperatury podałem uczciwie. Nie jestem super znawca, ale wiem już z doświadczenia ze receptury podawane w przepisach, dane dotyczące wędzenia, czasu, temperatur maja ogromne znaczenie. Z duża cierpliwością trzymałem się temperatur i czasów. Wyszło niestety jak na zdjęciach.

[Dodano: 30 kwi 2020 - 21:10]

Zapomniałem się przywitać. Dzień dobry ! Cieszę się ze mogę uczestniczyć w forum i klubie bractwa. Mocno wierze ze mogę nauczyć się wielu mądrych czynności a także przekazać cześć swoich doświadczeń. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Idę ratować wybuchy. O sytuacji jaka nastąpi napisze w późniejszych postach.

Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia.

A może to wyjaśnisz . 

Moim zdaniem dość długo trwała produkcja tej kiełbasy  i nie wiemy jaki był reżim temperaturowy w lodówce i podczas produkcji .  W moim przypadku  ,jak ja robię , to od mielenia mięsa do włożenia kiełbasy do wędzarni to trwa około 4 godzin .  Może był jakiś zbieg okoliczności że ten farsz w osłonkach zaczął fermentować . Jeżeli by tak było , to mogło to być przyczyną . Zastanawiające to , że pękły wszystkie batony .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia.

A może to wyjaśnisz . 

Moim zdaniem dość długo trwała produkcja tej kiełbasy  i nie wiemy jaki był reżim temperaturowy w lodówce i podczas produkcji .  W moim przypadku  ,jak ja robię , to od mielenia mięsa do włożenia kiełbasy do wędzarni to trwa około 4 godzin .  Może był jakiś zbieg okoliczności że ten farsz w osłonkach zaczął fermentować . Jeżeli by tak było , to mogło to być przyczyną . Zastanawiające to , że pękły wszystkie batony .

W przepisie na szynkowa kiełbasę jest wyraźnie tak napisane. W ubiegłym tygodniu robiłem w podobny sposób krakowska kiełbasę i wyszło idealnie. Według przepisu na ten rodzaj kiełbas to farsz we frakcjach odpowiednio zmielony/pokrojony zapeklowac i na 48 godzin odstawić do Lodowki. Nie ma tam podanej temperatury. Ale rzeczywiście była w lodowce. Po czym farsz znowu mieszany doprawiony zielem odpowiednim zmieszany z dodatkiem bardzo zimnej wody lub lodu. Mieszamy do pełnej kleistosci mięsa  i nadziewamy w osłonkach. Potem osiem godzin do odstawia do Lodowki  i powrót do pokojowej temperatury na jakieś 2-3 godziny. Potem osuszanie .

[Dodano: 30 kwi 2020 - 21:45]

Masz racje napisałem doba w lodowce. Błąd i przepraszam to z emocji. Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin.

No to , to chyba przyczyna pęknięcia , nigdy nie nakłuwam ...

Ja nakłuwam zawsze. I nigdy mi nic nie pękło.

Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin.

Czytałeś przepis na szynkową zamieszczony w przepisach branżowych? Jeśli nie, to polecam:

post-39694-0-77219600-1588277316_thumb.jpg

Pomijając rodzaj osłonki, napisz mi, co ma dać przetrzymywanie nabitego batona, z przyprawionym farszem i niskim zasoleniem, przez 10 godzin w lodówce? Jaki ma to sens?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein