Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Nasz Kolega Leandros, ma następujący problem:Cześć, właśnie parzyłem kiełbasę w osłonkach białkowych i wszystkie mi popękały. Jestem tu nowiuteńki na forum, ale trochę doświadczenia mam. Jestem załamany. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Jaka temperatura parzenia była? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Cześć, właśnie parzyłem kiełbasę w osłonkach białkowych i wszystkie mi popękały. Jestem tu nowiuteńki na forum, ale trochę doświadczenia mam. Jestem załamany. Brak wszelkich danych:-temperatura parzenia-stopień napełnienia osłonki-rodzaj farszuZdjęcie mile widziane. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Witaj. Temperatura parzenia 72 stopnie. [Dodano: 30 kwi 2020 - 20:02]3 kiełbasy pękły zaraz po włożeniu dwie po 5 ciu minutach. Parzenie sprawdzane termostatem w warniku i dodatkowo termometrem w wodzie dla pewności. To moja pierwsza kiełbasa szynkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Moze osłonki za krótko moczone. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Farsz szynka wieprzowa Ikategoria 4 kg oraz 1,3 kg podgardla. Kiełbasa nie była nabita zbyt mocno. Farsz 4 doby peklowany w lodowce. Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia. 2 godziny dodatkowo osuszania w tem 30 stopni. Wędzenie 4 godziny w temperaturze 55 stopni. Parzenie w 72 stopniach . Cała radość mi odeszła. Farsz zajebiscie smaczny. Po wyjęciu spękanej kiełbasy z warnika. Może coś da się uratować ?[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:13]Osłonki męczyłem 40 minut w letniej wodzie. [Dodano: 30 kwi 2020 - 20:14]Jak dodać zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Pytanie dodatkowe: popękały, bo wzrosło w nich ciśnienie w trakcie parzenia (mocno spuchły), czy popękały bosłabe były i się po prostu rozleciały w ramach parzenia?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Cóż, pozostały osłonki- jakość oraz zbyt długie moczenie. Moczenie powinno trwać około 15 min w słonej wodzie.Zdjęcia lub inne pliki dodajemy gdy pisząc odpowiedź naciśniemy "Więcej opcji" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi75 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-wlasciwe-uzycie-oslonek-bialkowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Ciężko mi powiedzieć. Mam wrażenie ze bardzo słabej jakości były osłonki białkowe . To mnie wkurza. Ale bardziej szukam teraz odpowiedzi co zrobić by uratować farsz. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Osłonki nie były nakłuwane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Pierwsze zdjęcie. Ogólnie to bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie. Wpadłem w panikę. Już od kilku dni śledzę stronę i wreszcie jak trwoga to do Boga. Wreszcie znalazłem czas na rejestracje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Ale bardziej szukam teraz odpowiedzi co zrobić by uratować farsz. ? Jeśli masz folię do pieczenia lub celulozową to zawiń w folię i dokończ parzenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Drugie zdjęcie.[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:37]Mogę jeszcze raz wrzucić w osłonki ? Lub w jelita ?[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:39]Osłonki nie były nakłuwane?Mam wrażenie ze tutaj nawaliłem. Głowa w mur ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Napełnić osłonki można tylko będą po obróbce otwory powietrzne. Należałoby całość jeszcze raz rozdrobnić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Napełnić osłonki można tylko będą po obróbce otwory powietrzne. Należałoby całość jeszcze raz rozdrobnić.Dajesz mi trochę nadziei.[Dodano: 30 kwi 2020 - 20:44] Napełnić osłonki można tylko będą po obróbce otwory powietrzne. Należałoby całość jeszcze raz rozdrobnić.Dajesz mi trochę nadziei. Jednak jakie procesy trzeba powtórzyć ?1. Rozdrobnic2. Nadziać.3. Osuszyć 4. Nakłuć.5. Wędzić.6. Parzyć . Czy któryś z procesów pominąć.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Pomin osuszenie i wędzwnie.Ale kieruj się opinią kolegi Bagno bo to nasz główny technolog. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 4. Nakłuć. No to , to chyba przyczyna pęknięcia , nigdy nie nakłuwam ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Ja tym razem nie nakłuwanem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Żeby od nadmiaru powietrza w osłonce popękały i to trzy kiełbasy od razu to jest wręcz nie możliwe . Jeżeli temperatury parzenia są podane prawidłowo to moim zdaniem felerne osłonki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Żeby od nadmiaru powietrza w osłonce popękały i to trzy kiełbasy od razu to jest wręcz nie możliwe . Jeżeli temperatury parzenia są podane prawidłowo to moim zdaniem felerne osłonki . PozdrawiamNie chce oskarżać sprzedawcy. Lubię szukać najpierw błędów u siebie. Właśnie wypróżniam osłonki kiełbasa wyszła super w smaku. Przynajmniej to co się sparzyło z wierzchu. Temperatury podałem uczciwie. Nie jestem super znawca, ale wiem już z doświadczenia ze receptury podawane w przepisach, dane dotyczące wędzenia, czasu, temperatur maja ogromne znaczenie. Z duża cierpliwością trzymałem się temperatur i czasów. Wyszło niestety jak na zdjęciach.[Dodano: 30 kwi 2020 - 21:10]Zapomniałem się przywitać. Dzień dobry ! Cieszę się ze mogę uczestniczyć w forum i klubie bractwa. Mocno wierze ze mogę nauczyć się wielu mądrych czynności a także przekazać cześć swoich doświadczeń. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Idę ratować wybuchy. O sytuacji jaka nastąpi napisze w późniejszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia. A może to wyjaśnisz . Moim zdaniem dość długo trwała produkcja tej kiełbasy i nie wiemy jaki był reżim temperaturowy w lodówce i podczas produkcji . W moim przypadku ,jak ja robię , to od mielenia mięsa do włożenia kiełbasy do wędzarni to trwa około 4 godzin . Może był jakiś zbieg okoliczności że ten farsz w osłonkach zaczął fermentować . Jeżeli by tak było , to mogło to być przyczyną . Zastanawiające to , że pękły wszystkie batony . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. Po dobie dostania w lodowce, kiełbasy wyjęte do ogarnięcia temperatury otoczenia. A może to wyjaśnisz . Moim zdaniem dość długo trwała produkcja tej kiełbasy i nie wiemy jaki był reżim temperaturowy w lodówce i podczas produkcji . W moim przypadku ,jak ja robię , to od mielenia mięsa do włożenia kiełbasy do wędzarni to trwa około 4 godzin . Może był jakiś zbieg okoliczności że ten farsz w osłonkach zaczął fermentować . Jeżeli by tak było , to mogło to być przyczyną . Zastanawiające to , że pękły wszystkie batony . W przepisie na szynkowa kiełbasę jest wyraźnie tak napisane. W ubiegłym tygodniu robiłem w podobny sposób krakowska kiełbasę i wyszło idealnie. Według przepisu na ten rodzaj kiełbas to farsz we frakcjach odpowiednio zmielony/pokrojony zapeklowac i na 48 godzin odstawić do Lodowki. Nie ma tam podanej temperatury. Ale rzeczywiście była w lodowce. Po czym farsz znowu mieszany doprawiony zielem odpowiednim zmieszany z dodatkiem bardzo zimnej wody lub lodu. Mieszamy do pełnej kleistosci mięsa i nadziewamy w osłonkach. Potem osiem godzin do odstawia do Lodowki i powrót do pokojowej temperatury na jakieś 2-3 godziny. Potem osuszanie .[Dodano: 30 kwi 2020 - 21:45]Masz racje napisałem doba w lodowce. Błąd i przepraszam to z emocji. Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 No to , to chyba przyczyna pęknięcia , nigdy nie nakłuwam ... Ja nakłuwam zawsze. I nigdy mi nic nie pękło. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin. Czytałeś przepis na szynkową zamieszczony w przepisach branżowych? Jeśli nie, to polecam: Pomijając rodzaj osłonki, napisz mi, co ma dać przetrzymywanie nabitego batona, z przyprawionym farszem i niskim zasoleniem, przez 10 godzin w lodówce? Jaki ma to sens? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/#findComment-665415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.