Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego siwydymek, moj post dotyczył twoich wywodów o wpływie nieogrzewania pomieszczeń na odwrócenie ciągu, dziwnym trafem ta część twojego posta znikneła po edycji,pewnie uświadomiłeś sobie,że napisałeś bzdury. Nie wiem czym sie zajmujesz,ale ewidentnie nie znasz sie na grawitacji, wentylacji i paleniu drewnem. Proponuję, abyś przestał także obrażać innych forumowiczów,zwłaszcza,że twoja wiedza nie idzie w parze z praktyką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669124
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam taką fajną książkę dla kominiarzy. Temat ciągu kominowego jest w niej nieźle rozwinięty. Chyba trzeba będzie zeskanować i wkleić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669133
Udostępnij na innych stronach

siwydymek, daj sobie spokój, nie ogarniesz tego tematu w tym życiu ani w przyszłym, to nie Twój level.

Z tak dumnie prezentowaną przez ciebie tutaj "wiedzą" miałem w swojej praktyce zawodowej więcej do czynienia, niż ty (jako projektant w dobrym biurze projektowym). Prezentowane tutaj przez ciebie wzory i wykresy dotyczące transportu pneumatycznego, to przerost formy nad treścią w stosunku do tej zapewne dość prostej w konstrukcji grillowędzarni.

[Dodano: 17 cze 2020 - 20:36]

... dziwnym trafem ta część twojego posta znikneła po edycji,pewnie uświadomiłeś sobie,że napisałeś bzdury.

Nie wiem, co ci zniknęło, bo po krótkim czasie edytować i zmienić wpisu się nie da. Nie wiesz o tym, czy celowo piszesz takie bzdury?

Temat zgłoszony przez kafar24q jest prosty: Raz mu zjawisko konwekcji działa, a raz nie. Co jest tego przyczyną?

No dalej, dawajcie specjaliści od fizyki swoje nadęte wywody.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669161
Udostępnij na innych stronach

Drzwi będą, wtedy komora będzie działała jako wędzarnia. Proszę was koledzy nie przekomarzać czekam wciąż na ramkę, teraz w weekend założę na próbę jeszcze metr komina i bardziej ocieple. Wtedy przedstawię rezultat????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669181
Udostępnij na innych stronach

Kolego Kafar24q rób swoje ,nie przejmuj się lekko gorącą atmosferą , pilnuj " dymu " on znajdzie sobie miejsce , jak zrobisz to co zaplanowałeś.Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669222
Udostępnij na innych stronach

Czy nie prościej byłoby zamontować drzwi w komorze grilla?

Może i tak, ale:

1. przy grillowaniu trzeba częściej "rzucać" okiem na produkty, niż podczas wędzenia

2. musi być dopływ powietrza, aby "cug" w ogóle był

W moim "kombajnie" podczas grillowania otwieram drzwiczki do paleniska, aby był dopływ świeżego powietrza (pod wannę z węglem), a mój kwasoodporny komin fi 120 [mm] otwieram (przepustnicą ) na "full". 

Czego nie wyciągnie mój wentylatorek (zefirek" fi 100 [mm], to ucieka tym otwartym kominem. Komora wędzarnicza (i zarazem do grillowania), ma ok. 170 cm wysokości, a ten blaszany nieocieplony komin(ek) - ok. 60 cm. "Cug" u mnie jest, jak diabli  :devil: 

Może dlatego, że wędzarnia/grill ma małe wymiary poprzeczne - 55 x 50 [cm] (szerokość x głębokość)?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669259
Udostępnij na innych stronach

Grillujesz nad żarem. Aby powstał żar musisz spalić opał. Ze zdjęć wynika, że przysłaniasz górną część grilla aby ograniczyć wylot dymu na zewnątrz.

Na próbę, przymocuj blachę do komory grilla tak, aby można było regulować jej położenie góra - dół. Ustalisz wielkość otworu ( od dołu ) jaki jest potrzebny do ciągu. Szczelina, otwór pozwoli na obserwancję w jakim tempie grillują się surowce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/page/3/#findComment-669371
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.