Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat nie dotyczy jedynie dzieci, ale wrzuciłem go tutaj, gdyż sposób przygotowana parówek dla dzieci na pewno spotka się z zainteresowaniem ze strony mam.

 

Jak sparzyć parówki, aby ich smak był o wiele, wiele lepszy?

 

post-39694-0-41795500-1594979453_thumb.jpg

 

Kiełbaski, parówki, paróweczki... Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są niezbyt trudne do wykonania, ale bardzo pyszne.

Gospodynie domowe uwielbiają parówki, gdyż są lubiane przez dzieci i świetnie komponują się z każdym dodatkiem - ziemniakami, płatkami zbożowymi, makaronem i warzywami oraz kanapką.

Ale znam kilka sztuczek, które pozwalają Wam przygotować kiełbaski lub parówki o wiele smaczniejsze, poprzez nadanie im nowego smaku.

Zaparzając je według moich wskazówek, otrzymacie parówki dużo bardziej pikantne, ostre i smaczniejsze, oraz takie, które będą uwielbiały dzieci. Zapewniam Was, że po tych zabiegach, parówki stworzą nowe, kulinarne kompozycje.

A cały sekret tkwi w różnych przyprawach, które dodaję podczas parzenia tych parówek.

 

Kremowe parówki dla najmłodszych

 

Ta opcja przygotowania parówek jest odpowiednia dla najmłodszych, gdyż pozwala nadać kiełbaskom naturalny kremowy smak i aromat.

W tym celu parówki parzymy w wodzie zmieszanej z mlekiem w równych ilościach z dodatkiem niewielkiego kawałka masła.

Należy dobrać taką ilość mieszaniny, aby przykryła tylko parówki. Parzymy na wolnym ogniu przez około 15 - 20 minut (nie gotujemy).

Po tym czasie parówki (kiełbaski) nabiorą kremowego, mlecznego smaku.

 

Parówki po indyjsku

Aby przygotować parówki w stylu indyjskim, należy podczas gotowania dodać do wody następujący zestaw przypraw:

  • kurkumę, 
  • curry, 
  • kolendrę, 
  • kardamon, 
  • kilka liści laurowych.

Po sparzeniu w takiej mieszance, parówki (lub kiełbaski) staną się pomarańczowo-czerwonawe i uzyskają pikantny smak i aromat. Ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy lubią pikantne orientalne potrawy.

 

Parówki po niemiecku

 

Aby przygotować parówki (kiełbaski) w stylu niemieckim, należy je parzyć nie jak zwykle w wodzie, ale w piwie. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie rodzaje piwa się do tego nadają. Na przykład piwo beczkowe - zdecydowanie nie. Chcąc uzyskać pożądany efekt, powinniście zdecydować się na wersję puszkową lub butelkową, najlepiej dowolnego niemieckiego producenta.

 

Parówki grzybowe

 

Przygotowując parówki (kiełbaski), do wody, w której będziemy je parzyć, można dodać nie tylko przyprawy i zioła, ale też np. grzyby. To doda apetycznego, pieczarkowego smaku i aromatu gotowej parówce.

 

post-39694-0-62668000-1594979462_thumb.jpg

 

Francuskie parówki

 

Ostatnią moją propozycją jest przygotowanie parówek po francusku. Aby to zrobić, musisz wymieszać trochę śmietany i musztardy z wodą. Parzymy w taki sam sposób, jak opisałam powyżej.

W ten sposób można przygotować parówki tak, aby były 10 razy smaczniejsze niż zwykle.

 

Życzę smacznego.

Autorka: Oksana

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17476-rosja-jak-sparzy%C4%87-par%C3%B3wki-aby-ich-smak-by%C5%82-o-wiele-wiele-lepszy/
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobic parowki po szwedzku :) ...wode zagotowujemy z pokrojona cebula w krazki , dodajemy lisc laurowy ok 10 sztuk , kilkanascie kulek ziela angielskiego  i w takiej zalewie parzymyparowki :)

:thumbsup: Temat ciekawy, może się rozkręci.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.