Maxell Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2020 Zamykanie ogórków na zimę. 9 opcji przygotowania. OPCJA 1 - OGÓRKI „JAK W SKLEPIE” Składniki:na 1 litr wody:- 1,5 łyżki soli- 3 łyżki cukru- 10 - 12 łyżek 9% octu na 3 litrowy słoik- 1-2 liście laurowe,- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,- 2 goździki,- 1 cebula (w krążkach),- 2 baldachy kopru.Wykonanie: 1. Na dno słoika ułożyć koperek, ziele angielskie, laurowe liście, goździki, cebulę (krążki) a następnie ogórki.2. Tak przygotowane ogórki zalać w słoikach wrzącą wodą Ostudzić. Zlać wodę, dodać do niej cukier i sól w przeliczeniu na 1 litr wody, jak podaje receptura. Wymieszać i ponownie zagotować, zalać ogórki i zakręcić słoiki. Ocet dodajemy do słoika przed drugim zalewaniem zalewą! OPCJA 2 - CHRUPIĄCE OGÓRKI Składniki:- 1 marchewka- 2 cebule- 1 główka czosnku- 1 liść chrzanu- 1 liść porzeczki- 1 liść wiśni- 1 liść laurowy- 1 parasol koperku- kilka ziaren czarnego pieprzuWykonanie: 1. Na dno 3-litrowego słoika połóż marchewkę pokrojoną na 4 części i wszystkie powyższe składniki.2. Włóż ogórki, zalej gorącą przegotowaną wodą i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zlej wodę. Dodaj do wody:- 5 łyżeczek soli- 10 łyżeczek cukru- 100 gramów octu stołowego (9%).3. Ponownie zagotuj wodę z przyprawami i wlej do słoika. Zakręć pokrywkę. OPCJA 3 - DLA TYCH, KTÓRZY NIE LUBIĄ OSTRYCH MARYNAT To pyszne lekko solone ogórki. Idealne dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść pikantnych potraw. Składniki:Na 3-litrowy słój:- 1,5 l wody- 2 łyżki soli- 3 łyżki cukruWykonanie: 1. Ogórki umyć i zalać wodą na 3 godziny, w tym czasie ją zmieniając.2. Włożyć do słoika:- parasole koperku- liść chrzanu- 5 liści porzeczki- 4 ząbki czosnku- 10 ziaren czarnego pieprzu- 4 sztuki goździków- cynamon (do smaku)- estragon (do smaku)3. Ogórki układać pionowo w słoikach, zalać gorącą solanką i pozostawić na 3 minuty. Następnie zlej solankę, ponownie ją zagotuj i zalej ogórki po raz ostatni, dodając do słoika:- 1 łyżka octu stołowego4. Zakręć zakrętkę. Słoik odwróć do góry dnem i pozostaw pod ciepłym kocem, aż ostygnie. Nawet wiosną po otwarciu słoika ogórki smakują jak małosolne. OPCJA 4 - WAKACYJNE KISZENIE - KISZENIE NA DACZY Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków, ale jednocześnie bardzo smaczny, a ogórki są chrupiące.Do czystych wysterylizowanych słoików (3 l.) wkładamy:- liście chrzanu- wiśni- czarnej porzeczki- gałązki kopru- 5 ząbków czosnku.Wykonanie: 1. Wsyp do każdego słoika:- 100 gramów soli i cukru (4 łyżki cukru i 10 łyżeczek soli).2. Napełnij słoiki ogórkami i zalej zimną wodą. Zamknij je plastikowymi pokrywkami, umieść w ciemnym, zimnym miejscu (piwnica).Ogórki będą gotowe za 3 miesiące, ale stoją do wiosny. OPCJA 5 - OGÓRKI „PIJANE” 1. Umieść na słoika:- korzeń chrzanu- koperek- czosnek- liście porzeczki2. Następnie szczelnie ułóż ogórki i zalej marynatą - na 1,5 litra wody:- 3 płaski łyżki soli- 2 łyżki stołowe cukru- 1 łyżeczka octu- 2 łyżki wódki.Pasteryzuj 15 minut. OPCJA 6 - OGÓRKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ Składniki:- 5 kg. ogórków- 2 kg pomidorów- 250 g czosnku- 250 g oleju roślinnego- 250 g cukru pudru- 3 łyżki stołowe soli- 2 łyżki stołowe 70% octuWykonanie: 1. Pomidory przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj olej roślinny, cukier puder, sól. Wszystko zagotuj i gotuj przez 10 minut.2. Następnie stopniowo dodawaj ogórki pokrojone w krążki. Po zagotowaniu, gotuj przez 20 minut, a następnie dodaj czosnek i ocet. Wszystko wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików. Zamknij.Ręczne krojenie ogórków w plasterki zajmuje dużo czasu, ale z podanej receptury otrzymasz 10 słoików po 650 gr. OPCJA 7 - OGÓRKI MARYNOWANE Włożyć ogórki do słoików i zalać solanką. Na 2 litry wody bierzemy:- 2 czubate łyżki soli- 6 czubatych łyżek cukru- 5-7 ziaren pieprzu- 5-7 laurowych liściWykonanie: 1. Wodę z przyprawami gotować przez 3 minuty, następnie ostudzić, dodać:- 2 łyżki stołowe 70% octu2. Wlać do słoików. Następnie pasteryzować słoiki przez 5 minut i zakręcić. OPCJA 8 - OGÓRKI MAŁOSOLNE 1. Włożyć ogórki do 3-litrowych słoików z przyprawami:- koperek- chrzan- liście porzeczki- czosnek- ziarna pieprzu (4-5 szt.)- goździki (2-3 szt.)- liść czeremchy- 1 czubata łyżka soli- 1,5 płaskiej łyżki cukru- 2 tabletki aspiryny- 0,5 - 1 łyżeczki 70% esencji octowej.2. Zalać wrzącą wodą, zamknąć pokrywki. OPCJA 9 – PIKANTNE CHRUPIĄCE OGÓRKI Składniki:- Ogórki - 4 kgDo marynaty:- 1 szklanka cukru- 3 łyżki soli- 1 szklanka octu 9%- 1 szklanka oleju roślinnego- 1 łyżeczka zmielony czarnego pieprzu- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki- 2 łyżki stołowe nasion gorczycy- 2 łyżki stołowe czosnku.Jak przygotować ostre ogórki na zimę:1. Przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy wszystkie składniki, wymienione w składzie recepturowym dla marynaty.2. Kroimy ogórki w plasterki lub paski na 6-8 kawałków - jak Wam wygodniej.3. Mieszamy ogórki z marynatą. Przekładamy z miski do garnka i pozostawiamy na 2 godziny. W tym czasie mieszamy masę co jakieś 30 minut.4. Teraz ogórki stawiamy na kuchni i doprowadzamy masę do wrzenia. Gotujemy do czasu, aż ogórki zmienią kolor. Wtedy natychmiast umieszczamy je w słoikach i dokładnie zakręcamy zakrętki. Zawijamy w koc do ostygnięcia. Smacznego! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.