Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pastrami Pomocy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Yakuza5510

Yakuza5510

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 22 lip 2020 - 22:11

Pekluje 4 dzień i wołowina dostala dziwny kolor, czy to jest normalne? Czy mięso nadaje się do wyrzucenia? 100g pękło soli i 20 g soli na 2 l wody / 1 kg udzca
[Dodano: 22 lip 2020 - 22:11]
Zdjęcia w załącznikach

Załączone pliki



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3101 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 lip 2020 - 04:25

Masz za słabą solanke i za duzo jej do tego mieszankę peklosoli i soli. Powinno być przy 1 kg. 0.4-0.5 litra i 40-50 g peklosoli i nastrzyk miesa. Temperatura peklowania 4 stopnie. Jeżeli w woreczki próżniowym to 20 g na kilogram.
Ilość peklosoli musisz dobrać pod siebie tz może byc kilka gram więcej kilka mniej.
Mięso na dwoje babka wróżyła. Jezeli nie jest oslizłe itp i niechcesz ryzykować to możesz przerobic no "coś" przy gdzie bedzie obrobka termiczna. Lub zaryzykować wymienić peklosolonkę.
Na stronie forum masz sposób Tusiaczka idziesz jak po sznurku, nie ma potrzeby wywazać drzwi.
https://wedlinydomow...-23#entry617189

Tu masz może nawet lepiej i bardziej obrazowo opisane.
https://wedlinydomow...ka/?hl=pastrami

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 lip 2020 - 04:39


#3 Yakuza5510

Yakuza5510

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 23 lip 2020 - 07:56

Dzięki!
[Dodano: 23 lip 2020 - 07:56]
Dodam że Przepis zabrałem z you tube... Tak to bywa, dzięki raz jeszcze




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych