Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 lip 2020 - 19:33

Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę
 

Załączony plik  ceb1.jpg   80,54 KB   6 Ilość pobrań

Przygotowanie zielonego szczypiorku na zimę to tak naprawdę bułka z masłem. Tak przygotowany szczypior doskonale nadaje się do wykorzystania jako przyprawa do gorących dań mięsnych. Dzięki niemu możesz przygotować nadzienie do ciast z ryżem, a także posypać nim śledziki.

 

Składniki:

  1. Zielony szczypior (cebulka) - 300 g
  2. Sól - 20 g
  3. Olej słonecznikowy - 80 ml.
  4. Ocet (9%) - 20 ml.

Sposób przygotowania:

 

1. Krok 1:

 

Załączony plik  ceb2.jpg   79,79 KB   6 Ilość pobrań

 

Posortuj świeży zielony szczypiorek, usuwając chore lub pożółkłe piórka. Dokładnie umyj wysortowany szczypior pod bieżącą wodą i równomiernie rozłóż na papierowych ręcznikach, celem osuszenia. Osuszanie powinno trwać ok. 2 min., gdyż nadmiar wilgoci nie jest nam potrzebny.

 

2. Krok 2:

 

Załączony plik  ceb3.jpg   88,81 KB   6 Ilość pobrań

 

Drobno posiekaj szczypior. Możesz wybrać inny sposób jego krojenia, w zależności od tego, do jakich celów zamierzasz w przyszłości go wykorzystać.

 

3. Krok 3:

 

Załączony plik  ceb4.jpg   66,42 KB   6 Ilość pobrań

 

Najpierw musisz przygotować słoiki myjąc je wstępnie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie sterylizując w dowolny, wygodny sposób. Pokrywki wystarczy zalać wrzątkiem. Proponuję wykonać sterylizację  słoików 200 gramowych lub półlitrowych w ten sposób, że do każdego umytego słoika wlewamy wodę na wysokość ok. 1 cm i wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej. Sterylizacja trwa ok. dwie minuty przy mocy 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu zajmuje jego sterylizacja. Sterylizuj słoiki litrowe przez trzy minuty.

 

4. Krok 4:

 

Załączony plik  ceb5.jpg   78,32 KB   6 Ilość pobrań

 

Na dno słoika wsyp pół łyżeczki soli. Na wierzch ułóż około dwóch centymetrów szczypiorku, lekko ubijając go łyżką. Ponownie posyp odrobinę soli, a następnie ponownie daj warstwę szczypiorku. Stosując taką metodę uzyskacie równomierne rozłożenie soli w słoiku.

 

5. Krok 5:

 

Załączony plik  ceb6.jpg   50,93 KB   6 Ilość pobrań

 

Słoik napełniamy szczypiorem z solą do zwężenia, by zostawić miejsce na marynatę.

 

6. Krok 6:

 

Załączony plik  ceb7.jpg   55,38 KB   5 Ilość pobrań

 

W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet i od razu zdejmujemy rondel z kuchni. Powstałą marynatą, od razu napełniamy słoiki po sam wierzch i zamykamy pokrywką. Uważajcie, aby nie poparzyć dłoni, ponieważ marynata jest bardzo gorąca. Po schłodzeniu słoiki ze szczypiorkiem można przechowywać w lodówce.

 

W przypadku tego przepisu nie zalecam by konserwować szczypior w dużych słoikach. Moim zdaniem małe słoiki są wygodniejsze w przechowywaniu (na przykład na drzwiach lodówki) i użyciu.

Sól w tym przepisie pełni rolę środka konserwującego, a warstwa oleju i octu przez długi czas zapobiegnie powstawaniu pleśni, odcinając dostęp tlenu do zawartości słoika.

W 90% wykorzystuję taki szczypiorek jako dodatek do gulaszu mięsno - warzywnego. Jest bardzo aromatyczny i smaczny.

 

Smacznego.

Autor: UnicornSteak


Użytkownik Maxell edytował ten post 30 lip 2020 - 19:35


#2 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 443 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 31 lip 2020 - 07:15

W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet
Ja bym uważał z takim podejściem. To się może skończyć żle.

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 lip 2020 - 13:51

Może, ale nie musi. :D Skoro tak robią i czytałem pozytywne komentarze, nie powinno być źle. Ocet dodajemy po zdjęciu oleju z palnika.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych