Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę
ceb1.jpg 80,54 KB
7 Ilość pobrań
Przygotowanie zielonego szczypiorku na zimę to tak naprawdę bułka z masłem. Tak przygotowany szczypior doskonale nadaje się do wykorzystania jako przyprawa do gorących dań mięsnych. Dzięki niemu możesz przygotować nadzienie do ciast z ryżem, a także posypać nim śledziki.
Składniki:
- Zielony szczypior (cebulka) - 300 g
- Sól - 20 g
- Olej słonecznikowy - 80 ml.
- Ocet (9%) - 20 ml.
Sposób przygotowania:
1. Krok 1:
ceb2.jpg 79,79 KB
7 Ilość pobrań
Posortuj świeży zielony szczypiorek, usuwając chore lub pożółkłe piórka. Dokładnie umyj wysortowany szczypior pod bieżącą wodą i równomiernie rozłóż na papierowych ręcznikach, celem osuszenia. Osuszanie powinno trwać ok. 2 min., gdyż nadmiar wilgoci nie jest nam potrzebny.
2. Krok 2:
ceb3.jpg 88,81 KB
7 Ilość pobrań
Drobno posiekaj szczypior. Możesz wybrać inny sposób jego krojenia, w zależności od tego, do jakich celów zamierzasz w przyszłości go wykorzystać.
3. Krok 3:
ceb4.jpg 66,42 KB
7 Ilość pobrań
Najpierw musisz przygotować słoiki myjąc je wstępnie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie sterylizując w dowolny, wygodny sposób. Pokrywki wystarczy zalać wrzątkiem. Proponuję wykonać sterylizację słoików 200 gramowych lub półlitrowych w ten sposób, że do każdego umytego słoika wlewamy wodę na wysokość ok. 1 cm i wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej. Sterylizacja trwa ok. dwie minuty przy mocy 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu zajmuje jego sterylizacja. Sterylizuj słoiki litrowe przez trzy minuty.
4. Krok 4:
ceb5.jpg 78,32 KB
7 Ilość pobrań
Na dno słoika wsyp pół łyżeczki soli. Na wierzch ułóż około dwóch centymetrów szczypiorku, lekko ubijając go łyżką. Ponownie posyp odrobinę soli, a następnie ponownie daj warstwę szczypiorku. Stosując taką metodę uzyskacie równomierne rozłożenie soli w słoiku.
5. Krok 5:
ceb6.jpg 50,93 KB
7 Ilość pobrań
Słoik napełniamy szczypiorem z solą do zwężenia, by zostawić miejsce na marynatę.
6. Krok 6:
ceb7.jpg 55,38 KB
6 Ilość pobrań
W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet i od razu zdejmujemy rondel z kuchni. Powstałą marynatą, od razu napełniamy słoiki po sam wierzch i zamykamy pokrywką. Uważajcie, aby nie poparzyć dłoni, ponieważ marynata jest bardzo gorąca. Po schłodzeniu słoiki ze szczypiorkiem można przechowywać w lodówce.
W przypadku tego przepisu nie zalecam by konserwować szczypior w dużych słoikach. Moim zdaniem małe słoiki są wygodniejsze w przechowywaniu (na przykład na drzwiach lodówki) i użyciu.
Sól w tym przepisie pełni rolę środka konserwującego, a warstwa oleju i octu przez długi czas zapobiegnie powstawaniu pleśni, odcinając dostęp tlenu do zawartości słoika.
W 90% wykorzystuję taki szczypiorek jako dodatek do gulaszu mięsno - warzywnego. Jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Smacznego.
Autor: UnicornSteak
Użytkownik Maxell edytował ten post 30 lip 2020 - 19:35