Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolejne pytanie odnośnie wędzarni zbudowanej przez mnie. W tym wątku jest widoczna na zdjęciu, w czasie wędzenia pojawia się problem z przepływem dymu. Jest spory problem żeby zmusić dym do współpracy. Zamiast kanałem kierowac się do beczki to po prostu uchodzi przez klapę z blachy nad paleniskiem. Trzeba trochę kombinować, żeby szedł do beczki. Czy są jakieś patenty na ten problem. Jak już opisałem kanał ma średnicę 150 mm a długośc 2000 mm. Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm. Prosze o podanie opisu jak fachowo rozpalic wędzarnie, żeby ten problem zniknął, jaki powinien być dopływ świeżego powietrza do paleniska :rolleyes: . Z góry dziekuję za pomoc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Sposób jest bardzo prosty.Do wędzarni włóż trochę papieru i podpal.

Cieple powietrze w wędzarni pociągnie dym z paleniska.

Pozdrawiam

no własnie nie tak prosto :???: po np dołożeniu szczapki do komory spalania i zasłonieciu blachą przez jakiś czas dym ucieka bokami i powoduje to lekie schłodzenie wedzarni. Beczka szybko oddaje temperature :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/#findComment-39606
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś w ten sposób?

Podpal drewno w palenisku i zrób ten myk w beczce.Oczywiście beczka ma być otwarta.

Pozdrawiam

aaaaa.... w ten sposób :lol: , tak nie próbowałem. Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarza :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/#findComment-39610
Udostępnij na innych stronach

Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.

Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%.

Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/#findComment-39611
Udostępnij na innych stronach

Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.

Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%.

Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu.

oplarka jest :lol: ... wypróbuję ten patent przy najbliższej okazji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/#findComment-39612
Udostępnij na innych stronach

Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarza

Wyroby wkładasz do wędzarni jak się ona osuszy i dobrze nagrzeje. Powinien być dobry, bezdymowy cug. Po osuszeniu wędlin dopiero dajesz dym. Ze względu na to poprzednie wygrzanie dym nie powinien się cofać.

Podane powyżej sposoby na cofajacy się dym dotyczą momentu rozpalania paleniska.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1755-cug-w-w%C4%99dzarni/#findComment-39616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.