Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480.
 
post-39694-0-12677600-1600870303_thumb.jpg
 

Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.
Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.
***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki.
 
post-39694-0-06891800-1600870328_thumb.jpg
 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze.
 
post-39694-0-23743200-1600870336_thumb.jpg
post-39694-0-51356100-1600870343_thumb.jpg
 
Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia.
 
post-39694-0-76393700-1600870350_thumb.jpg
post-39694-0-26036700-1600870360_thumb.jpg
 
Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut. Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.
Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C,  żeby był dobrze rozgrzany.
 
post-39694-0-69914200-1600870366_thumb.jpg
 
Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika.
 
post-39694-0-10482100-1600870374_thumb.jpg
post-39694-0-45287100-1600870956_thumb.jpg
post-39694-0-35858400-1600870963_thumb.jpg
Bułki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ~20 minut.
 
post-39694-0-05811500-1600870969_thumb.jpg
post-39694-0-75350700-1600870974_thumb.jpg
 
Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min.
 
post-39694-0-61900300-1600870411_thumb.jpg
 
Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca.
 
post-39694-0-74202600-1600870421_thumb.jpg
 
Smacznego !
 
Autor: Dariusz Podlasek
 
 

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17620-chleb-szymanowski-z-m%C4%85ki-typu-480/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.