Maxell Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze. Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia. Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut. Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C, żeby był dobrze rozgrzany. Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika. Bułki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ~20 minut. Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min. Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca. Smacznego ! Autor: Dariusz Podlasek Edytowane 23 Września 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17620-chleb-szymanowski-z-m%C4%85ki-typu-480/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.