czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2008 Witam wszystich serdecznie! Tym serdeczniej że jestem tu nowa forumowiczką, jednak od dawna odwiedzającą gościnnie to forum. Obecnie zdecydowałam się zarejestrowac i odezwać, gdyż po przeprowadzce na wieś intensywnie mierzę się z zamiarem kupienia kilku kóz i robienia serów z ich mleka. W związku z tym wdzięczna będę za każdą podpowiedz dotyczącą wyróbu serów z mleka koziego, (zwłaszcza interesują mnie sery dojrzewające). Zatem jeśli ktoś wie co i jak i jeszcze ma chęć podzielenia się tą wiedzą to zapraszam serdecznie i z góry dziękuję!!! Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2008 Witaj czarna wiedźmo! :grin: Zapewne znajdziesz osoby chętne do podzielenia się wiedzą i doświadczeniem :grin: .Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2008 czarna_wiedzma, Witam serdecznie nowego"wariata" Skontaktuj się z... http://www.kozunie.yoyo.pl/ Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2008 Dziekuję bardzo serdecznie za miłe powitanie!!! :grin: Niebawem skontaktuję się z poleconą stroną - bardzo dziękuję za namiar! A póki przygotowujemy miejsce dla pierwszej naszej kozy, gdyż, jak się dzisiaj zupełnie nieoczekiwanie okazało, juz jutro zawita do naszego domku :grin: Tak czy inaczej jesli jest ktoś. kto chciałby się podzielić swoim doświadczeniem na forum to zachecam serdecznie! Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2008 czarna_wiedzma, Skontaktuj się z farmerka63 robi sery krowie bardzo smaczne oraz z EAnna. Kozunie to na forum "Ela" Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2008 Witajcie.dzięki za polecenie mej skromnej osoby czarnej wiedzmie.Kontakt nawiązałyśmy i mam nadzieję,że przyniesie owoce w postaci nowych przepysznych serów.Witam cię oczywiście czarna wiedzmo(??) wsród serowarów.Chyba im nas więcej tym lepiej. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2008 zwłaszcza interesują mnie sery dojrzewająceWięc zacznij od wykonania koziego buncu. Kup na Allegro podpuszczkę, poczytaj na naszym forum jak się taki bunz robi i konsumuj albo na słodko, albo po wymoczeniu w solance. Możesz go też obwędzić a'la oscypek. Proponuję wykonanie kilku takich produkcji, abyś wyczuła dojrzałość skrzepu, zanim przejdziesz do serów dojrzewajacych. Na stronie głównej jest też do pobrania książka Licznerskiego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1319 W powyższej książce zawarta jest bogata wiedza na temat tradycyjnego wyrobu praktycznie wszystkich typów serów. Taka książka to skarb. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2008 Hej, hej, Czarna Wiedźmo ! ( Wow! Co za nick!). Jako żywo - robię sery dojrzewające, ale krowie. W kozich to rzeczywiście koleżanka Elcia wymiata, ale jeśli w czymś będę mogła pomóc, to służę . Jeśli masz kłopot ze ściągnięciem i nagraniem Licznerskiego w wersji pdf, to mogę Ci podesłać gotową płytkę. Onegdaj pracowicie wypaliłam...a potem cudem udało mi się nabyć książkę w wersji papierowej. Zatem elektroniczny Licznerski jest mi zbędnym Moja stronka www.ekosery.pl - tamże kontakt. Pozdrawiam młodą adeptkę sztuki serowarskiej ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2008 EAnna - dziekuje serdecznie za link, już ściągam i niebawem rozpocznę lekture tej zapewne fascynujacej pozycji. Dziekuje także za poradę od jakiego sera zaczynac, tak z pewnościa uczynię jak już tylko uda mi się pierwsze litry udoić :smile: Elu, dziękuje serdecznie za miłe powitanie zarówno na forum jak i prywatnie :smile: mam nadzieje że moja raczkująca (jeszcze nawet nie) osoba dzięki Waszej braci w niedługim czasie przerodzi się w rasową serowarkę :wink: , będę nękac pytaniami do bólu, ale jak i mi coś się uda uwarzyc dobrego to nie omieszkam podzielić się całą swoją wiedzą i spostrzeżeniami. Jeszcze raz pozdrawiam i musze przyznac, że niezmiernie tu miło na tym forum i cos mi się wydaje, że chyba tu miejsca zagrzeję :grin: Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2008 Farmerka63 - także witam serdecznie, na stronkę zaraz zajrzę i obdziwuje co tam czarujesz :smile: Za Linczerskiego dziękuję bo właśnie udało mi się ściągnąć w pdf i hula bez zastrzeżeń. Ale tak czy inaczej dziękuję za otwartośc i chęć niesienia pomocy. Póki co przymierzam się do organizacji zaplecza niezbędnego do warzenia serów, więc jakby ktoś miał jakies wskazówki co warto mieć pod ręką w takim pomieszczeniu, albo jak zorganizować w najprostszy sposób dobra dojrzewalnie to będę niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam! Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2008 Dobry stalowy gar, kuchenka do podgrzewania mleka, harfa do krojenia skrzepu, formy, praska, kolejny gar na solankę , piwniczka a w niej regały na ser - to w zasadzie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Września 2008 I tu się zaczyna :smile: :formy z czego najlepiej i gdzie dostac albo jak zrobić?harfa do cięcia - gdzie to dostać??podobnie praska - czy samemu można wykonac a jeśli lepiej kupić to gdzie i jaką?A, i jak najlepiej odsączać? - na pieluszcze, czy jakaś chusta może, co najlepiej zdaje egzamin??W piwniczce mam teraz 13 stopni, nie wiem jaka wilgotnośc ale peno wysoka, nie wiem tylko jak w zimie bedzie.Dodam tylko że zamierzam robić sery o wadze pól kilo i kilo jeśli to może być ważne. Tzn. może to byc o tyle ważne że chciałabym wiedzieć jakie mają być pojemności tych garów i innych sprzętów, jeśli chcę robić takie wagowo sery. I jeszcze jedno - dziennie powinnam mieć z udoju około 30 litrów. Czy mam robić każdy ser osobno, czy całe mleko razem i potem tylko formowanie serów? Czy musze codziennie ważyc czy co dwa dni?Pewnie pytania mocno infantylne (aż mi wstyd :blush: ) ale lepiej się zapytac i powstydzic niż potem meczyć i kombinować :grin: Pozdrawiam ponownie i penie nie po raz ostatni :wink: P.S.farmerka63 widziałam stronkę - sery przepiękne! jesli smakuja tak dobrze jak wyglądają to moje szczere wyrazy podziwu. Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2008 czarna_wiedzma, Wierz mi , że smakują jadłem na zlocie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Września 2008 Dziękuję Ci Wiedźmo droga Twoje pytania wcale nie są infantylne - też się borykałam w prapoczątkach swojej radosnej serowarskiej twórczości z takimi dylematami...tylko, że wtedy internetu nie było. Ale do rzeczy : 1. Czy chcesz przerabiać mleko codziennie ? 2. Jeśli tak, to wystarczy Ci gar o pojemności 30 l 3. Jeśli nie - to musisz mieć schładzalnik do mleka. Mleko po udoju należy schłodzić do 6 st.C, bo z pokwaśniałego nie zrobisz sera dojrzewającego. 4. I w tym momencie potrzebujesz już gara o poj. 60 l 5. Mleko przerabiasz za jednym podejściem - jednak troszkę to trwa, i lepiej mieć do przerabiania JEDEN kociołek 30 litrowy niż 3 10-cio litrowe. Ja w tej chwili serowarzę codziennie, bo nie mam dużej chłodziarki i także dużego kotła o odpowiedniej wielkości. Jest to niewolnictwo, ale w przyszłym roku planujemy się troszkę rozwinąć...i może wreszcie uwolnić z tego łańcucha 6. Gotową gęstwę roparcelowujesz w formy. 7. Prasujesz . Mój farmer zrobił mi praskę z drewna. Projekt ściągnęliśmy ze strony www.kaesereibedarf.de Tam też nabyłam formy do sera. Mnóstwo sprzętu serowarskiego oferuje od niedawna firma AgroVis z Lidzbarka Warmińskiego. To jest po prostu Eldorado dla serowarów drobnych...tylko trzeba mieć zasobną sakiewkę, ale pomalutku profesjonalny sprzęcik można u nich skompletować. Zerknij proszę : www.agrovis.eu Temperaturę w piwniczce masz idealną. Gratulacje! Moja na przykład jest ciut za ciepła - molestuję Farmera o obłożenie styropianem z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Września 2008 Smorodino - miło mi Wiedźmo - dokończymy rozmowę wieczorkiem jeśli będziesz miała czas i ochotę - robota mnie wzywa wielkim głosem :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Września 2008 No i już mi się rozjaśnia :smile: farmerka63 dzięki za fachowe porady i punkcik za pomoc.Ale bez obaw...jeszcze będę pytac....i to dużo :grin: Patrzyłam na te stronki o których mówiłaś, do pierwszej musze zatrudnic sąsiada niemca bo niestey niemieckiego ni w ząb :blush: Druga faktycznie bardzo przydatna i już wylądowała w zakładkach. Funduszy tez nie mam póki co zbyt dużo, ale coś tam dla siebie z pewnością wybiorę, (czego nie uda mi się moim macgayverowskim sposobem skonstruować). O ile cos się nie zmieni w kwestii planów, to postaram się być wieczorkiem i chetnie wdam się w dalszą rozmowę.Pozdrawiam! Smorodino - wierzę na słowo :grin: Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Września 2008 W ubigłym roku zrobiłem ser mieszany;PRZEGOTOWAŁEM 1LITR MLEKA Z TOREBKI I PO WYSTUZENIU DODAŁEM MAŁY KUBEK KEFIRU I WYMISZAŁEM ,TO SAMO ZROBIŁEM Z MLEKIEM KOZIM. NA DRUGI DZIEŃ MIAŁEM PONAD LITR KEFIRU Z MLEKA KROWIGO I TYLE SAMO KEFIRU KOZIEGO.NA DRUGI DZIEŃ PRZEGOTOWAŁEM 2 LITRY MLEKA KROWIEGO I PO WYSTUDZENIU ,WLAŁEM PONAD LITR MLEKA[KEFIRU].TO SAMO ZROBIŁEM Z 2 LITRAMI MLEKA KOZIEGO.NA TRZECI DZIEŃ OBA MLEKA [KEFIRY] POŁĄCZYŁEM I PODGRZEWAŁEM NA MAŁYM OGNIU.JAK SIĘ UTWORZŁ SKRZEP ZEBRAŁEM GO ŁYZKĄ CEDZAKOWĄ I UMIEŚCIŁEM NA DUŻYM TALERZU.TALERZ POCHYLIŁEM ABY SPŁYNEŁA SERWATKA.SERWATKA MOŻNA UŻYĆ DO PIECZENIA CHLEBA ,ALBO DO ZUPY.POZDROWIENA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2008 Ja ośmielę sie jeszcze dodać iż w agrovisie jest cudowny Pan Mirek.To mistrz serowarstwa i chętnie odpowiada na nawet najgłupsze pytania(tak jest ze mną).I Pani Marta która wysyła wszystko na czas, a cierpliwa do granic wytrzymałości. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Września 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi, z pewnością z nich skorzystam. :smile: Wczoraj odbyłam objazd po dwóch pobliskich koziarniach, produjkujących sery i o ile pierwsza z nich nie przyniosła specjalnych rezultatów bo pan właściciel spieszył się do mechanika :???: o tyle druga wypadła całkiem owocnie, a i przy okazji zaszczepiła nowe pytania.Pani tam pracująca odradzała dojrzewalnię w piwnicy, jako że istnieje tam ryzyko dostania się myszy czy innych nieproszonych gości. - Co Wy o tym sądzicie?? Wiem, że w wielu przypadkach piwnica się sprawdza, myślałam że u mnie tez tak będzie, ale teraz już jestem skołowana :???: Ciekawa jestem tez czy korzystacie w produkcji z phmetru, bo termometr jest chyba nieodzowny i bezdyskusyjny.A jeszcze pytanie do farmerki63: dlaczego akurat topola na pólkach?? Byłam na twojej stronie po raz kolejny (ach te widoki..... :tongue: mniam) i doczytałam że pólki w dojrzewalni masz topolowe - czy to ma jakies znaczenie??Pozdrawiam :smile: Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Września 2008 Ach i jeszcze pytanie o formy do sera - na stronie Agrovisu proponuja z tego co widziałam tylko plastykowe, takie które nie nadają się pod prasę. Ponoć pod prasę najlepsze sa drewniane, jednak nie mam pojęcia skąd je wziąć, może cos podpowiecie???? Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-39962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Września 2008 Plastikowe formy nadają się pd praskę.Są bardzo sztywne i wytrzymała.Jeśli mają dekielek z powodzeniem możesz kupić.U mnie długi czas tę rolę spełniało wiaderko po czymś tam, z wyciętym dekielkiem i obciążane też byle czym.Może to być np. flaszeczka z wodą. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-40014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Września 2008 Wiedźmo - tak jak Ela sądzę, że formy z AgroVisu z przykrywkami jednak się nadają pod prasę. Są tam formy wybitnie do Goudy, a ta przecież MUSI być prasowana. Najlepiej zadzwoń do nich i się skonsultuj z Panem Mirkiem. Formy to bardzo ważna inwestycja . Porządne będą Ci służyły lata całe i bardzo ułatwiały pracę. Dobre wygładzenie i zamknięcie skórki jest bardzo ważne przy dojrzewaniu - uszkodzenia lub porowatość ułatwiają infekcję . Formy drewniane są trudne do zdezynfekowania . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-40208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarna_wiedzma Opublikowano 10 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Września 2008 O widzicie! I fajnie! To nawet lepiej bo z tego co widziałam to te plastikowe to nie majątek a przynajmniej łatwe do zdobycia w odróżnieniu od drewnianych.farmerka63 - napisz mi jeszcze o tej topoli czy ona ma faktycznie znaczenie przy dojrzewaniu, bo nie wiem czy mam juz lubego ganiać z piłą za topolą czy nie :wink: A jeszcze buszując w necie wynalazłam takie stronki:http://www.cheesemakersupply.com/php/startshop_en_a1.htmlhttp://www.laude.nl/page.php?nodeId=119http://www.ascott-dairy.co.uk/acatalog/Dairy_and_Milking_Supplies.htmlmoże się komuś przyda :smile: Pozdrawiam! Cytuj Skromna i Gospodarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-40209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Września 2008 A niech odpala i leci rżnąć co popadnie, a topolę przede wszystkiem! Ja sobie wymyśliłam tą topolę, bo po pierwsze : jest liściasta, a więc nie zawiera żywic . Po drugie : nie ma garbników, tak jak dąb czy buk . Po trzecie : jest lekka, co przy wyciąganiu półek z piwnicy do mycia i dezynfekcji jest bardzo ważne . W miarę upływu lat i pracy na wsi dochodzę do odkrywczego wniosku , że kręgosłup ma się JEDEN i o części zamienne jest trudno. Po czwarte - topola jest tania. W zasadzie odpad.Bo ja niestety topoli na własnym gruncie nie posiadam i muszę ją nabyć. Po piąte - po wysuszeniu jest to drewno bardzo łatwe w obróbce stolarskiej - a więc szlifowaniu. Nie daje drzazg. To tyle w temacie topoli Acha! Jest jeszcze dział serowarski na polskiej stronce www.piwodziej.pl Tam też są formy, no niestety nie do prasowania, ale ja nabyłam u nich formę caciotta ( ta większą) - rewelacyjnie odcieka się w niej twaróg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-40210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Września 2008 Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/#findComment-40434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.