Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bardzo proszę opomoc doswiadczonego zadymiarza.Mój problem z wędzarnią jest chyba nietypowy.W zakupionym starym domu, wedzarnia znajdowała sie w kominie a palenisko było bezpośrednio pod wyrobami. W trakcie remontu postanowiłem przebudować również wędzarnię,dobudowujac kanał dymowy zaopatrzony w dwoje drzwiczek.Pierwsze oddalone od paleniska o0,7m,a drugie o 1.5m.kanał dymowy ma średnicę 150mm. W trakcie pierwszego próbmnego wędzenia okazało się:

-ciag w obu paleniskach bardzo dobry,(nawet przy zamkniętych drzwiczkach)

-temperatura w wędzarni dość wysoka (nie można otrzymać zimnego dymu)

-brak gęstego dymu(nawet przy całkowitym zamknięciu ujścia do komina)

-w trakcie próby zasłoniłem ok.80%rury dymnej.

Pomimo stosowania róznych wariantów(przesłony,przymykanie drzwiczek)wyroby były bardziej upieczone niż uwędzone.

Wędziłem suchym drewnem czereśniowym i olchowym.

Proszę oporadę.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

Masz problem który wielu by chciało mieć.

Masz po prostu za duzy cug.

Masz do wyboru.

Uszczelnić dżwiczki by ograniczyc dostęp powietrza do paleniska.

Zamontować szyber w przewodzie kominowym.

Zrobić dodatkowe wejście do wędzarni powietrza z zewnątrz.

Możesz też zrobić to wszystko i będzie najlepiej.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39981
Udostępnij na innych stronach

Tylko zug, czyli ruch powietrza (ciepła i dymy) może grzać w wędzarni, jeżeli jest zbyt duży to pieczesz w wędzarni a nie wędzisz.

Czyli musisz wszystko zrobić żeby go spowolnić.

Do tego służy szyber w kominie i przymykanie drzwiczek.

A może zrobiłeś zbyt wielkie palenisko i ładujesz je drewnem do pełna - napisz coś na ten temat / zrób fotkę.

Możesz też wprowadzać do wędzarni boczne powietrze (fałszywe powietrze) skutecznie obniża temperaturę, ale rozrzedza dym - czyli półśrodek, ale funkcjonuje.

 

PS

Możesz jeszcze wprowadzić szyber pomiędzy paleniskiem a wędzarnią - to też spowolni spalanie - czyli zmniejszy cug.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39983
Udostępnij na innych stronach

Przewód między paleniskiem a wędzarnią przytkałem prowizorycznie w 70%,w kominie zastosowałe prawie całkowitą przesłonę,palenisko jest duże ale drewna mało.

Myślę ,że masz rację ,bo gdy otwierałem wędzarnię a więc dopuszczałem powietrz to dymu było więcej.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39984
Udostępnij na innych stronach

bo gdy otwierałem wędzarnię a więc dopuszczałem powietrz to dymu było więcej.

W takim razie Twoj komin ma taki wielki cug że odsysa wszystko i pomimo zamkniętych dżwiczek zaciąga powietrze do wędzarni rozpalając ogień.

 

Wsadz coś w komin np zwiniętą gazę w kulkę i rozpal ogień, sprawdz temperatury jakie osiągasz w wędzarni.

Jeżeli potwierdzi się to co piszę to powinien dym wydostawać się z komory a nie iść do komina. Wtedy pomyśl o jakimś szyberku który spełni swą rolę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39985
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem wcześniej ujście do komina było prawie szczelnie zatkane.

w poprzedniej wersji(przed remontem) palenisko było bezpośrednio pod wyrobami ,komin był ten sam ,a efekty były lepsze.Spróbuję wykonać wszystkie Twoje zalecenia .mam nadzieję ,ze poskutkują.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.