emka24 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2008 Witam.Bardzo proszę opomoc doswiadczonego zadymiarza.Mój problem z wędzarnią jest chyba nietypowy.W zakupionym starym domu, wedzarnia znajdowała sie w kominie a palenisko było bezpośrednio pod wyrobami. W trakcie remontu postanowiłem przebudować również wędzarnię,dobudowujac kanał dymowy zaopatrzony w dwoje drzwiczek.Pierwsze oddalone od paleniska o0,7m,a drugie o 1.5m.kanał dymowy ma średnicę 150mm. W trakcie pierwszego próbmnego wędzenia okazało się:-ciag w obu paleniskach bardzo dobry,(nawet przy zamkniętych drzwiczkach)-temperatura w wędzarni dość wysoka (nie można otrzymać zimnego dymu)-brak gęstego dymu(nawet przy całkowitym zamknięciu ujścia do komina)-w trakcie próby zasłoniłem ok.80%rury dymnej.Pomimo stosowania róznych wariantów(przesłony,przymykanie drzwiczek)wyroby były bardziej upieczone niż uwędzone.Wędziłem suchym drewnem czereśniowym i olchowym.Proszę oporadę. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2008 Masz problem który wielu by chciało mieć.Masz po prostu za duzy cug.Masz do wyboru.Uszczelnić dżwiczki by ograniczyc dostęp powietrza do paleniska.Zamontować szyber w przewodzie kominowym.Zrobić dodatkowe wejście do wędzarni powietrza z zewnątrz.Możesz też zrobić to wszystko i będzie najlepiej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Września 2008 dziękuję serdecznie,ale drzwiczki były zmknięte na głucho,a przrwód kominowy przesłonięty prawie szczelnie. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Września 2008 Tylko zug, czyli ruch powietrza (ciepła i dymy) może grzać w wędzarni, jeżeli jest zbyt duży to pieczesz w wędzarni a nie wędzisz.Czyli musisz wszystko zrobić żeby go spowolnić.Do tego służy szyber w kominie i przymykanie drzwiczek.A może zrobiłeś zbyt wielkie palenisko i ładujesz je drewnem do pełna - napisz coś na ten temat / zrób fotkę.Możesz też wprowadzać do wędzarni boczne powietrze (fałszywe powietrze) skutecznie obniża temperaturę, ale rozrzedza dym - czyli półśrodek, ale funkcjonuje. PSMożesz jeszcze wprowadzić szyber pomiędzy paleniskiem a wędzarnią - to też spowolni spalanie - czyli zmniejszy cug. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Września 2008 Przewód między paleniskiem a wędzarnią przytkałem prowizorycznie w 70%,w kominie zastosowałe prawie całkowitą przesłonę,palenisko jest duże ale drewna mało. Myślę ,że masz rację ,bo gdy otwierałem wędzarnię a więc dopuszczałem powietrz to dymu było więcej. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Września 2008 bo gdy otwierałem wędzarnię a więc dopuszczałem powietrz to dymu było więcej. W takim razie Twoj komin ma taki wielki cug że odsysa wszystko i pomimo zamkniętych dżwiczek zaciąga powietrze do wędzarni rozpalając ogień. Wsadz coś w komin np zwiniętą gazę w kulkę i rozpal ogień, sprawdz temperatury jakie osiągasz w wędzarni. Jeżeli potwierdzi się to co piszę to powinien dym wydostawać się z komory a nie iść do komina. Wtedy pomyśl o jakimś szyberku który spełni swą rolę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Września 2008 Jak pisałem wcześniej ujście do komina było prawie szczelnie zatkane.w poprzedniej wersji(przed remontem) palenisko było bezpośrednio pod wyrobami ,komin był ten sam ,a efekty były lepsze.Spróbuję wykonać wszystkie Twoje zalecenia .mam nadzieję ,ze poskutkują. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1769-w%C4%99dzarnia/#findComment-39990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.