jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2020 A' la Kabanosy z papryką Przepis autorski: SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie na maszynce nr.8 -łopatka 1 kl. 2 kg /10 mm -łopatka 2 kl. 2 kg /10 mm -podgardle 1 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz syczuański świeżo mielony 2g/kg -papryka kolorowa płatek osobiście dałem 6 g /kg -ale zdecydowanie można dać więcej nawet 10 g /kg -kminek 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -czosnek 3g/kg -jelita baranie WYKONANIE Mięso peklujemy 2 dni w temp.4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i w tym samym czasie podsypujemy po troszku przyprawy do mielonego mięsa, następnie delikatnie mieszamy ( NIE WYRABIAMY DO KLEISTOŚCI ) ,aby rodzaje mięsa i przyprawy połączyły się równomiernie. Napełniamy jelita, wieszamy do osadzenia w chłodnym pomieszczeniu na kilka godzin. Następnie rozgrzewany wędzarnie i rozpoczynamy osuszanie kabanosów w temp. 40-45 st. bez dymu na samym żarze. Gdy powierzchnia kabanosów będzie sucha zaczynamy docelowe wędzenia. Temperatura wędzenia 50-55, wędzimy do koloru jaki nas zadowala, następnie podpiekamy w 80-90 max stopniach do 70 stopni w środku kabanosa. Kiełbaskę można podsuszyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Fajnie wyglądają w przekroju. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Fajnie wyglądają w przekroju. Dzięki .Ot taka kiełbaska specjalnie dla synka robiłem bo lubi czasami skubnąć takie cienkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ladna kiełbaska Jacku! Czy wyczuwasz ostrość pieprzu syczuańskiego? A płatki papryki słodkiej czy ostrej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ladna kiełbaska Jacku! Czy wyczuwasz ostrość pieprzu syczuańskiego? A płatki papryki słodkiej czy ostrej? Dziękuje . Pieprzu nie wyczuwam ostrości może dla tego że dałem 2 g/kg jak bym robił dla siebie pewnie dał bym 4g ,a to dla synka .2g jest taka w sam raz . Papryczka to słodka suszona kolorowa płatek .Przepraszam nie ująłem w przepisie ,gapa ze mnie. Ale ostatnio tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.