Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A' la Kabanosy z papryką

 

post-72431-0-05632600-1607950326_thumb.jpgpost-72431-0-12314700-1607950336_thumb.jpgpost-72431-0-14547400-1607950346_thumb.jpgpost-72431-0-96061400-1607950356_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Rozdrabnianie na maszynce nr.8
 
-łopatka 1 kl. 2 kg /10 mm
 
-łopatka 2 kl. 2 kg /10 mm
 
-podgardle 1 kg / 8 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklosól 18 g/kg
 
-pieprz syczuański świeżo mielony 2g/kg
 
-papryka kolorowa płatek osobiście dałem 6 g /kg -ale zdecydowanie można dać więcej nawet 10 g /kg
 
-kminek 1g/kg
 
-gałka muszkatołowa 1g/kg
 
-ziele angielskie 1g/kg
 
-czosnek 3g/kg
 
-jelita baranie 
 
WYKONANIE
 
Mięso peklujemy 2 dni w temp.4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i w tym samym czasie podsypujemy po troszku przyprawy do mielonego mięsa, następnie delikatnie mieszamy ( NIE WYRABIAMY DO KLEISTOŚCI ) ,aby rodzaje mięsa i przyprawy połączyły się równomiernie. Napełniamy jelita, wieszamy do osadzenia w chłodnym pomieszczeniu na kilka godzin. Następnie rozgrzewany wędzarnie i rozpoczynamy osuszanie kabanosów w temp. 40-45 st. bez dymu na samym żarze. Gdy powierzchnia kabanosów będzie sucha zaczynamy docelowe wędzenia. Temperatura wędzenia 50-55, wędzimy do koloru jaki nas zadowala, następnie podpiekamy w 80-90 max  stopniach do 70 stopni w środku kabanosa. Kiełbaskę można podsuszyć . 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Fajnie wyglądają w przekroju. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688114
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ladna kiełbaska Jacku!  Czy wyczuwasz ostrość pieprzu syczuańskiego?  A płatki papryki słodkiej czy ostrej?
 

Dziękuje . Pieprzu nie wyczuwam ostrości może dla tego że dałem 2 g/kg jak bym robił dla siebie pewnie dał bym 4g ,a to dla synka .2g jest taka w sam raz . Papryczka to słodka suszona kolorowa płatek .Przepraszam nie ująłem w przepisie ,gapa ze mnie. Ale ostatnio tak mam  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17904-a-la-kabanosy-z-papryk%C4%85/#findComment-688181
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.