paweljack Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Powstała już ponad rok temu, więc wypada ją wreszcie zaprezentować. Idealna do podawania z wody. Receptura na 5 kg: Wieprzowina kl. II (70/30) – 4 kg Mięso drobne z jelenia – 1 kg Przyprawy. Użyte do peklowania:Peklosól – 20 g/kg dodane w czasie produkcji: majeranek – 2,5 g/kg ziele ang. – 0,2 g/kg pieprz czarny – 2 g/kg kolendra - 0,5 g/kgczosnek - 2 g/kgjałowiec - 1 g/kg Peklowanie 48 godzin Materiały pomocnicze: Jelita wieprzowe kal. 26/28 Postać surowca po obróbce: Wieprzowina kl. II rozdrobniona na siatce 8 mmmięso z jelenia rozdrobnione na siatkach 8,4,3 mmPostać gotowego produktu: Kiełbasa odkręcana w odcinki długości 15-20 cm, podzielone na parki. Mieszanie: Mięso z jelenia mieli się ( kutruje) 3 razy na siatkach 8,5,3 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje przyprawy. Do wieprzowiny kl. II dodaje się wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników. Napełnianie i odkręcanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach.Powietrze wykłuwa się. Osadzanie: Przez ok. 1,5 godz. w temp. pokojowej Wędzenie: Dymem gorącym w temp. 55-60 stopni C. przez 120 minut. Podczas wędzenia należy przekładać kije. Parzenie:W temperaturze 72-75 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania wewnątrz batonu 70 stopni. Studzenie: Do temperatury poniżej 12 st.C. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Ciekawa, apetycznie wyglądająca kiełbasa, wykonanie moim zdaniem bardzo OK... PSPasowała by tu cała gorczyca... Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Stycznia 2021 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/#findComment-691500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ciekawa, apetycznie wyglądająca kiełbasa, wykonanie moim zdaniem bardzo OK... PSPasowała by tu cała gorczyca...Dzięki za miłe słowa.A z tą gorczycą u mnie to jest tak, że chrzęści między zębami więc wolę musztardę osobno.Ale dla miłośników w kiełbasie, czemu nie. Może i wizualnie byłoby jeszcze lepiej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/#findComment-691515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2021 No ciekawa ????trochę nośnika smaku ????i dobrze ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/#findComment-691548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garison Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Wygląda super. Na pewno ją zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/#findComment-691555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Przepis ciekawy trzeba będzie popełnić Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/#findComment-691600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.