Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bahusowy pasztet z królika

 

1 przodek i podroby z królika

15 dag wątroby cielęcej

5 dag podgardla wieprzowego

5 dag boczku wędzonego

1 dag grzybów suszonych

2 łyżki smalcu mała

cebula, pietruszka, kawałek selera

1 czerstwa bułka

2 jaja

1 liść laurowy

15 dag słoniny

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jaja, przyprawić pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować smalcem, wyłożyć plasterkami słoniny napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Gotowy lekko wystudzić. Wyłożyć na półmisek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Podawać do pieczywa. Wyśmienite z sosem tatarskim

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1802-bahusowy-pasztet-z-kr%C3%B3lika/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.