Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2008 Bahusowy pasztet z królika 1 przodek i podroby z królika 15 dag wątroby cielęcej 5 dag podgardla wieprzowego 5 dag boczku wędzonego 1 dag grzybów suszonych 2 łyżki smalcu mała cebula, pietruszka, kawałek selera 1 czerstwa bułka 2 jaja 1 liść laurowy 15 dag słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jaja, przyprawić pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować smalcem, wyłożyć plasterkami słoniny napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Gotowy lekko wystudzić. Wyłożyć na półmisek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Podawać do pieczywa. Wyśmienite z sosem tatarskim Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1802-bahusowy-pasztet-z-kr%C3%B3lika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.