Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2008 Pasztet domowy 50 dag karkówki wieprzowej (b. kości) 25 dag wątroby wieprzowej 20 dag słoniny 15 dag chudej gotowanej szynki 1 czerstwa kajzerka 1 średnia cebula 2 jajka 200 ml mleka 1łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmielić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na \"łaźni wodnej\" w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.Podawać na zimno z białym pieczywem. Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1804-pasztet-domowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.