Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet domowy

 

50 dag karkówki wieprzowej (b. kości)

25 dag wątroby wieprzowej

20 dag słoniny

15 dag chudej gotowanej szynki

1 czerstwa kajzerka

1 średnia cebula

2 jajka

200 ml mleka

1łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku

 

Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmielić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na \"łaźni wodnej\" w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Podawać na zimno z białym pieczywem.

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1804-pasztet-domowy/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.