Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ahahah Agga dwa w jednym powiadasz... Paprykarz...ja daję do marynaty szklaneczkę soku ananasowego, trzy ząbki czosnku...3/4 cebuli, dwie łyżki sosu worcestershire, ananasa szatkujemy na oko żeby pomógł "sokowi" zmiękczyć mięsko(tak pół garści)...odrobinę oliwy, 1/3 łyżeczki cayenne, 3 łyżki soku z cytryny...Jacka dałem pół szklanki...można więcej...można mniej :) mięsko opruszyłem solą, pieprzem i cayenne...i obsmażyłem na smalcu mocno gorącym...potem do wrzącego bulionu w możliwie najmniejszych częściach (żeberka) na około 45 min i do marynaty. Glazurą będzie marynata zagotowana z 3/4 szklanki cukru brązowego lub miodu z kroplą sosu teriyaki, i/lub bbq(ostatni łatwo zrobić samemu)...fajnie jak ktoś ma esencję sosu Jack Daniels kupną bo uwydatni potrzebny nam smaczek a że jest jej niewiele to podkreślamy nie walimy do oporu chyba, ze mieszkamy w miejscu, w którym w każdej biedronce taki sos stoi...ja mam akurat ale da się bez bo posiada analogiczne składniki plus parę ziół...mięsko smarujemy glazurą i do piekarnika lub na grilla...warto pokombinować...podać z sosem czosnkowym i bbq z pieczonym ziemniakiem...do tego gorące, zwykłe czekoladowe ciasto z gałką lodów waniliowych i polewa z gorzkiej czekolady na deser
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169128
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

...a czego nie zużyłem na marynatę i glazurę...właśnie defrauduję z trzema kostkami lodu...

- właśnie o to mi chodziło, to popieram. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169131
Udostępnij na innych stronach

a ja dzis wyciągnęłam ze słoika "własnorobione" ozory wołowe i przerobiłam galaretkę na sos chrzanowy :thumbsup: do tego ziemniak (fuj) i sałatka z pomidorów i ogórka kiszonego- ze śmietaną :thumbsup:

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169224
Udostępnij na innych stronach

Flądra smażona -pychota :thumbsup:

Śledzie smażone - pychota :thumbsup:

Makrela smażona - jakaś dziwna, trochę przypomina móżdżek :mad: nie smakowała nam

 

Reszta śledzi "pójdzie" do octu :thumbsup:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169771
Udostępnij na innych stronach

Makrela jest bardzo dobra w zalewie octowej. Należy tylko rybkę oprószoną mąką obsmażyć i ułożyć w misce przekładając warstwami ze sparzoną wcześniej cebulką. Do tego może być nawet gorąca zalewa octowa, zalać na full i po 24h pobytu w lodówce pyszności :thumbsup: ... mi smakuje w każdym bądź razie :) :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169773
Udostępnij na innych stronach

Zalewę octową oczywiście robimy "od zawsze", ale...jaki masz przepis :question: może inny :question: czy w tej samej zalewie mogą być śledzie :question: to pytania mojej żony :wink:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169774
Udostępnij na innych stronach

Jeśli podsmażasz, to pewnie, że tak :) Ja stosuję identyczną i do śledzików, i do ryb słodkowodnych, czy to właśnie do makreli. Ocet 10% szklanka na 3 szklanki wody(tutaj występuje dowolność "MOCY" ) ja preferuję ostrą, mocną, do tego na każdy taki litr zalewy dodaję płaską łyżkę stołową cukru, 3 ziarenka ziela, ok. 10 ziaren pieprzu, pół łyżeczki soli, 2 listki laurowe. To zagotowuję, potem zmniejszam ogień i "pyrcy' się jakieś 20 minut, aby trochę aromatu wydobyć z przypraw... Jednak zawsze smak jest najlepszym doradcą, więc i tak każdorazowo po prostu próbuję, i ewentualnie czegoś dodaję. Jak dla mnie po prostu najzwyklejsza zalewa octowa :D pozdrawiam...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169787
Udostępnij na innych stronach

Czyli robimy bardzo podobnie, też lubimy ostro

Masz rację, zawsze trzeba próbować, smak jest najlepszym doradcą. Dlatego my większość naszych wyrobów nie robimy wg receptur, tylko na smak :thumbsup: Receptury są tylko wyznacznikiem smaku :wink:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169794
Udostępnij na innych stronach

a u mnie idąc za "żeberkowym" ciosem... zrobiłem prawdziwe hamburgery...grubo zmielona wołowina: pręga i rostbef na grillu robione...tak jak to być powinno...bułki z sezamem, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebulka...sos bbq domowy...i serek żółty z na bułkach zapiekany w piekarniku...aż bułki ciepłe i ser stopiony...i nawet fastfood może być pyszny i zdrowy :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169807
Udostępnij na innych stronach

no tak nie uściśliłem co znaczy dla mnie grubo...tzn.nie na mamałygę...i mięso jest wówczas sprężyste i w takie słupki się piecze...podpatrzyłem w tv w programie o mistrzach świata w hamburgerowaniu ehehe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169813
Udostępnij na innych stronach

Agga, musisz musisz humor psuć i tak szczujesz tak wspanialym widokiem!!! pozdrawiam!!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169908
Udostępnij na innych stronach

Goście niespodziewani na rocznicę 30-tą ślubu, z przed miesiąca

 

 

Peć na kotlovinu w trakcie rozpalania

 

 

Część składników

 

 

Temperatura OK, czas na wkładanie jedzonka...

 

 

Bulion czeka na odpowiedni moment

 

 

Mięsko gotowe, czas na ziemniaki i warzywa...

 

 

 

Ziemniaki, cukinia, pomidory, papryka.....cebula, czosnek...

 

 

Na koniec dodałem wcześniej upieczone mięsko, smak...no cóż, to trzeba spróbować...

 

 

Całość podlana czerwony wytrawnym winem, włoskim, chociaż powinno być chorwackie, bo to jest chorwacka potrawa... :thumbsup:

 

Uwierzcie, to jest pyszne ... :grin: :thumbsup:

 

Ew pieprz, papryka ... do smaku

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169995
Udostępnij na innych stronach

a my dzisiaj skromnie... "kotlety" sojowe...

 

http://img233.imageshack.us/img233/9440/dscf0513e.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170006
Udostępnij na innych stronach

Makrela jest bardzo dobra w zalewie octowej. :thumbsup:

Zrobiliśmy, potwierdzam, jest doskonała. Nawet teściowej smakowała :wink:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170040
Udostępnij na innych stronach

Dziś Zbójowi bardzo :blush: wskazane było zjeść jajeczka na tłustym boczku i cebulce :thumbsup: :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170066
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś na obiadzisko bogracz wołowy z pieczarkami. Wołowina w drobną kosteczkę pokrojona z cebulką i czosnkiem, wrzucona na patelnię, na uprażoną paprykę słodką i ostrą z kminkiem...następnie zalane wołowym bulionem i duszone dwie godzinki z włoszczyzną, pomidorami bez skórki słodkimi, pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką czerwoną i żółtą...na koniec pokrojone ziemniaczki...aromat wręcz uwodzi zmysły każdego żarłoka w okolicy :) a mój ukochany Gestapowiec domowy chodzi i podżera z gara co zostało...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170135
Udostępnij na innych stronach

bogracz wołowy z pieczarkami

O kurcze... ale fajne... będe musiał zrobic taki bogracz... aż slinka leci... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170136
Udostępnij na innych stronach

O kurcze... ale fajne... będe musiał zrobic taki bogracz... aż slinka leci..

Pokemon na winie :thumbsup:

Mieszał (pitrasił) Podlasiak :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.