niedobry78 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1901 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ahahah Agga dwa w jednym powiadasz... Paprykarz...ja daję do marynaty szklaneczkę soku ananasowego, trzy ząbki czosnku...3/4 cebuli, dwie łyżki sosu worcestershire, ananasa szatkujemy na oko żeby pomógł "sokowi" zmiękczyć mięsko(tak pół garści)...odrobinę oliwy, 1/3 łyżeczki cayenne, 3 łyżki soku z cytryny...Jacka dałem pół szklanki...można więcej...można mniej mięsko opruszyłem solą, pieprzem i cayenne...i obsmażyłem na smalcu mocno gorącym...potem do wrzącego bulionu w możliwie najmniejszych częściach (żeberka) na około 45 min i do marynaty. Glazurą będzie marynata zagotowana z 3/4 szklanki cukru brązowego lub miodu z kroplą sosu teriyaki, i/lub bbq(ostatni łatwo zrobić samemu)...fajnie jak ktoś ma esencję sosu Jack Daniels kupną bo uwydatni potrzebny nam smaczek a że jest jej niewiele to podkreślamy nie walimy do oporu chyba, ze mieszkamy w miejscu, w którym w każdej biedronce taki sos stoi...ja mam akurat ale da się bez bo posiada analogiczne składniki plus parę ziół...mięsko smarujemy glazurą i do piekarnika lub na grilla...warto pokombinować...podać z sosem czosnkowym i bbq z pieczonym ziemniakiem...do tego gorące, zwykłe czekoladowe ciasto z gałką lodów waniliowych i polewa z gorzkiej czekolady na deser Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1902 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: ...a czego nie zużyłem na marynatę i glazurę...właśnie defrauduję z trzema kostkami lodu... - właśnie o to mi chodziło, to popieram. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1903 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 ...no przecież się droczę tylko )))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1904 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 qrcze może trochę za dużo :blush: :tongue: Wiem, że to jest pyszne, ale z umiarem troszeczkę, z umiarem braciszku, bo brzuszek będzie bolał :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1905 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 a u nas dzisiaj racuszki z jabłkami LP smażyła Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1906 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 a ja dzis wyciągnęłam ze słoika "własnorobione" ozory wołowe i przerobiłam galaretkę na sos chrzanowy :thumbsup: do tego ziemniak (fuj) i sałatka z pomidorów i ogórka kiszonego- ze śmietaną :thumbsup: Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1907 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Flądra smażona -pychota :thumbsup: Śledzie smażone - pychota :thumbsup: Makrela smażona - jakaś dziwna, trochę przypomina móżdżek nie smakowała nam Reszta śledzi "pójdzie" do octu :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1908 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Makrela jest bardzo dobra w zalewie octowej. Należy tylko rybkę oprószoną mąką obsmażyć i ułożyć w misce przekładając warstwami ze sparzoną wcześniej cebulką. Do tego może być nawet gorąca zalewa octowa, zalać na full i po 24h pobytu w lodówce pyszności :thumbsup: ... mi smakuje w każdym bądź razie :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1909 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zalewę octową oczywiście robimy "od zawsze", ale...jaki masz przepis :question: może inny :question: czy w tej samej zalewie mogą być śledzie :question: to pytania mojej żony :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1910 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jeśli podsmażasz, to pewnie, że tak Ja stosuję identyczną i do śledzików, i do ryb słodkowodnych, czy to właśnie do makreli. Ocet 10% szklanka na 3 szklanki wody(tutaj występuje dowolność "MOCY" ) ja preferuję ostrą, mocną, do tego na każdy taki litr zalewy dodaję płaską łyżkę stołową cukru, 3 ziarenka ziela, ok. 10 ziaren pieprzu, pół łyżeczki soli, 2 listki laurowe. To zagotowuję, potem zmniejszam ogień i "pyrcy' się jakieś 20 minut, aby trochę aromatu wydobyć z przypraw... Jednak zawsze smak jest najlepszym doradcą, więc i tak każdorazowo po prostu próbuję, i ewentualnie czegoś dodaję. Jak dla mnie po prostu najzwyklejsza zalewa octowa pozdrawiam... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1911 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Czyli robimy bardzo podobnie, też lubimy ostro Masz rację, zawsze trzeba próbować, smak jest najlepszym doradcą. Dlatego my większość naszych wyrobów nie robimy wg receptur, tylko na smak :thumbsup: Receptury są tylko wyznacznikiem smaku :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1912 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 a u mnie idąc za "żeberkowym" ciosem... zrobiłem prawdziwe hamburgery...grubo zmielona wołowina: pręga i rostbef na grillu robione...tak jak to być powinno...bułki z sezamem, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebulka...sos bbq domowy...i serek żółty z na bułkach zapiekany w piekarniku...aż bułki ciepłe i ser stopiony...i nawet fastfood może być pyszny i zdrowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1913 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 zrobiłem prawdziwe hamburgery...grubo zmielona wołowina Powinna byc drobno ....no ale domowe na nasz smak i gust :wink: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1914 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 no tak nie uściśliłem co znaczy dla mnie grubo...tzn.nie na mamałygę...i mięso jest wówczas sprężyste i w takie słupki się piecze...podpatrzyłem w tv w programie o mistrzach świata w hamburgerowaniu ehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1915 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 U nas dzisiaj na obiad kaczka w majeranku pieczona z jabłkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1916 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Agga, musisz musisz humor psuć i tak szczujesz tak wspanialym widokiem!!! pozdrawiam!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1917 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 mmm...cudeńko !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1918 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Goście niespodziewani na rocznicę 30-tą ślubu, z przed miesiąca Peć na kotlovinu w trakcie rozpalania Część składników Temperatura OK, czas na wkładanie jedzonka... Bulion czeka na odpowiedni moment Mięsko gotowe, czas na ziemniaki i warzywa... Ziemniaki, cukinia, pomidory, papryka.....cebula, czosnek... Na koniec dodałem wcześniej upieczone mięsko, smak...no cóż, to trzeba spróbować... Całość podlana czerwony wytrawnym winem, włoskim, chociaż powinno być chorwackie, bo to jest chorwacka potrawa... :thumbsup: Uwierzcie, to jest pyszne ... :grin: :thumbsup: Ew pieprz, papryka ... do smaku Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-169995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1919 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 a my dzisiaj skromnie... "kotlety" sojowe... http://img233.imageshack.us/img233/9440/dscf0513e.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1920 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Makrela jest bardzo dobra w zalewie octowej. :thumbsup: Zrobiliśmy, potwierdzam, jest doskonała. Nawet teściowej smakowała :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1921 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Dziś Zbójowi bardzo :blush: wskazane było zjeść jajeczka na tłustym boczku i cebulce :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1922 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 U mnie dziś na obiadzisko bogracz wołowy z pieczarkami. Wołowina w drobną kosteczkę pokrojona z cebulką i czosnkiem, wrzucona na patelnię, na uprażoną paprykę słodką i ostrą z kminkiem...następnie zalane wołowym bulionem i duszone dwie godzinki z włoszczyzną, pomidorami bez skórki słodkimi, pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką czerwoną i żółtą...na koniec pokrojone ziemniaczki...aromat wręcz uwodzi zmysły każdego żarłoka w okolicy a mój ukochany Gestapowiec domowy chodzi i podżera z gara co zostało... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1923 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 bogracz wołowy z pieczarkamiO kurcze... ale fajne... będe musiał zrobic taki bogracz... aż slinka leci... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1924 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 O kurcze... ale fajne... będe musiał zrobic taki bogracz... aż slinka leci.. Pokemon na winie :thumbsup: Mieszał (pitrasił) Podlasiak :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1925 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Co prawda nie na obiad, a na kolację. 15minut w lesie może nie dużo, ale w sam raz i trzeba było coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/77/#findComment-170143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.