chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 12 Grudnia 2008 A to można gdzieś kupić, czy trzeba zrobić samemu?Można kupić np w sklepach internetowych ,również w normalnych z różnymi przyprawami ale trzeba dokładnie czytać skład bo różne firmy dodają dodatkowe przyprawy do składu poza cząbrem i papryką.Najlepiej pewnie przywieżć z Bułgarii :grin: Zielona jest raczej mieszanką łagodną , czerwona ostrą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Dzięki chudziak :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 12 Grudnia 2008 W temacie Przyprawy, dałem dzisiaj link do stronki, na której prowadzą m.in. także jej sprzedaż: http://sklep-casablanca.pl/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Ja kupuję w "Przyprawach świata" Czerwona faktycznie jest ostra( oczywiście daleko jej do chili) Używana do mięs pieczonych,sałatek i ziemniaczków. Nawet jajko na twardo, posypane odrobiną nabiera innego smaku.Zielona łagodniejsza- u mnie używana do serów (w tym twarożków), sałatek delikatnych,ogórków świeżych.Ale to tylko propozycje-najlepiej samemu dobrać smak Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 12 Grudnia 2008 I właśnie to jest fantastyczne..... Jak ktoś zapyta, to zaraz ma mnóstwo odpowiedzi (podpowiedzi).Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam Pierwszy raz w tym roku dzisiaj na obiadek i jeszcze pewnie kilka razy kotlet mielony . Pierwszy raz o takim składzie : jedna część podgardla i jedna część schabu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ja napisze co mam jutro na obiad,bo już sie gotuje. Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Mama mi zawsze mówiła, że na skrzydełkach, to krupnik jest njlepszy :lol: No i podroby.... mniaaaaam!Ważne, żeby pamiętać, że wątróbki dajemy pod koniec gotowania, bo im niewiele potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro. Jeszcze nigdy takiego nie jadłem . U nas w domu to babcia gotowała na żeberkach wieprzowych bardzo mi smakował Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ja napisze co mam jutro na obiad,bo już sie gotuje. Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro. Do tego kilka pokrojonych w paseczki mrożonych zieleniatek lub opieniek sprawdzone ..... super Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Do tego kilka pokrojonych w paseczki mrożonych zieleniatek lub opieniekNo zielenina to podstawa! Opieniek, czy też innych grzybów jeszcze nie próbowałem, ale spróbuję, bo to znacznie może wzbogacić smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 13 Stycznia 2009 mrożonych zieleniatek, chyba, że zieleniatki, to grzyby też, bo chyba o to chodzi :question: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 13 Stycznia 2009 chyba, że zieleniatki, to grzyby też Tak, zwane też gąską zieloną lub siwą albo członką , takie twardziutkie ...........oj, jutro nie ale w czwartek gotuję na 200 % Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Coś na szybko - paczka 450g mrożonych "chińskich" warzyw, 1kg karkówki krojonej w paski, podsmażonej na patelni, 2 ząbki czosnku, sos sojowy ciemny, sos słodko-pikantny chilli, całość duszona aż mięso będzie miękkie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 14 Stycznia 2009 A ja gulasz drobiowo-warzywny.1 piers podwojna w kostke na patelnie podsmazyc.Na drugiej patelni pieczarki dosc grubo pokrojone,jak odparuja 2 zabki czosnku i 1/2 cebuli -posiekane ,potem rozna papryka w kostke(mam przygotowane zamrozone)troche sosu sojowego grzybowego i przyprawy wg smaku(wegeta,pieprz,pieprz ziolowy,ostra papryka) jak papryka zmieknie posiekane swieze ziola akurat mialam bazylie,tymianek estragon i natke puszke pomidorow bez skorki troche odparowac i dorzucic wczesniej usmazone piersi i chwilke poddusic.Zajelo mi to ok.20 min.Zalapalam sie na male pol miseczki reszta -maz.P.S.A probowaliscie krupniku na czesciach od kaczki?Dopiero ma smak!Pozdrawiam... Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ja nie miałem dziś czasu a więc obiadek / szkoda ,że jednodaniowy / w parę minut Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę ,posypana grubo zmielonym pieprzem ,posiekanym czosnkiem i do tego wlana ; rozbełtana przyprawa do zup /magi/ 1/2 szklanki z łyżką mąki ziemniaczanej wszysto pomieszać po 5 minutach na rozgrzany olej i ze 3-4 minutki i na talerz do tego ryż i surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret . Było dobre . A jutro krupniczek i gołąbki . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Tomuś a czy ten żurek to ty wykonałeś??? Pamiętasz jak marzyliśmy w drodze powrotnej z Jaworzynki. Ja zrobiłem ale na drugi dzień.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 14 Stycznia 2009 U nas w poniedziałek była polewka z maślanki , a dzisiaj kurczaczek :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Tomuś a czy ten żurek to ty wykonałeś??? Tak był w poniedziałek jaki dobrutki kwaśniutki :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 18 Stycznia 2009 A to miałem wczoraj na kolację :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jak na kolację, to znaczy, że lekarz stwierdził u Ciebie brak cholesterolu i zalecił golonki. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 18 Stycznia 2009 ak na kolację, to znaczy, że lekarz stwierdził u Ciebie brak cholesterolu i zalecił golonki. :wink: Tak ale alkoholu zabronił :devil: , muszę lekarza zmienić :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam. Podaję przepis na podudzia ( pałki ) kurczaka pieczone w ryżu, o którym mowa była w Jaworzynce. Składniki: 10 podudzi ( pałek ) 1 średnia cebula 2 szklanki ryżu 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki soli 5 szklanek wody pół kostki margaryny Dzień wcześniej podudzia marynujemy w przyprawach i pozostawiamy na noc w lodówce Ja do marynowania używam następujących przypraw : łyżka Vegety,majeranek kilka ziaren ziela, listek laurowy, ostra papryka tymianek , pieprz ziołowy oraz oliwa lub olej. Przyprawy do marynowania można oczywiście zmienić według własnego smaku i uznania . wygląda to mniej więcej tak: Na drugi dzień : Ryż wsypujemy na blaszkę równomiernie go rozsypując na całej powierzchni podudzia układamy na ryżu, wcześniej zdejmując nadmiar przypraw które zostały po marynowaniu. Z przecieru pomidorowego, łyżeczki pieprzu,papryki słodkiej, 5 szklanek wody,3 łyżeczek soli i margaryny gotujemy zalewę i tą zalewą zalewamy poukładane podudzia , zalewa ma być gorąca. Na wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Ryż wymiesza się z zalewą , ale nie należy się tym bardzo przejmować . . będzie to tak wyglądać Następnie wkładamy tak przygotowane podudzia do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze około 100-120 stopni. A tak wygląda po upieczeniu. Ilość przypraw można zmienić oraz dodać inne to zależy od gustów i upodobań, podajemy z surówką choć same również są dobre. ŻYCZĘ SMACZNEGO. Przepraszam za jakość zdjęć , bale robione były telefonem. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Czy to pachnie? bo mam takie wrażenie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Pachnie i to jak? :tongue: Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.