Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A to można gdzieś kupić, czy trzeba zrobić samemu?

Można kupić np w sklepach internetowych ,również w normalnych z różnymi przyprawami ale trzeba dokładnie czytać skład bo różne firmy dodają dodatkowe przyprawy do składu poza cząbrem i papryką.Najlepiej pewnie przywieżć z Bułgarii :grin: Zielona jest raczej mieszanką łagodną , czerwona ostrą .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48859
Udostępnij na innych stronach

W temacie Przyprawy, dałem dzisiaj link do stronki, na której prowadzą m.in. także jej sprzedaż: http://sklep-casablanca.pl/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48866
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję w "Przyprawach świata"

Czerwona faktycznie jest ostra( oczywiście daleko jej do chili) Używana do mięs pieczonych,sałatek i ziemniaczków. Nawet jajko na twardo, posypane odrobiną nabiera innego smaku.

Zielona łagodniejsza- u mnie używana do serów (w tym twarożków), sałatek delikatnych,ogórków świeżych.

Ale to tylko propozycje-najlepiej samemu dobrać smak

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-48867
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

Pierwszy raz w tym roku dzisiaj na obiadek i jeszcze pewnie kilka razy kotlet mielony .

 

Pierwszy raz o takim składzie : jedna część podgardla i jedna część schabu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52065
Udostępnij na innych stronach

Ja napisze co mam jutro na obiad,bo już sie gotuje. Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52093
Udostępnij na innych stronach

Mama mi zawsze mówiła, że na skrzydełkach, to krupnik jest njlepszy :lol:

No i podroby.... mniaaaaam!

Ważne, żeby pamiętać, że wątróbki dajemy pod koniec gotowania, bo im niewiele potrzeba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52098
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro.

Jeszcze nigdy takiego nie jadłem . U nas w domu to babcia gotowała na żeberkach wieprzowych bardzo mi smakował

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52101
Udostępnij na innych stronach

Ja napisze co mam jutro na obiad,bo już sie gotuje. Krupnik na podrobach, taki najlepszy. Skrzydełka , serca , żołądki i wątróbki. pycha- polecam na jutro.

Do tego kilka pokrojonych w paseczki mrożonych zieleniatek lub opieniek sprawdzone ..... super

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52103
Udostępnij na innych stronach

Do tego kilka pokrojonych w paseczki mrożonych zieleniatek lub opieniek

No zielenina to podstawa! Opieniek, czy też innych grzybów jeszcze nie próbowałem, ale spróbuję, bo to znacznie może wzbogacić smak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52104
Udostępnij na innych stronach

chyba, że zieleniatki, to grzyby też

Tak, zwane też gąską zieloną lub siwą albo członką , takie twardziutkie ...........oj, jutro nie ale w czwartek gotuję na 200 %
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52110
Udostępnij na innych stronach

Coś na szybko - paczka 450g mrożonych "chińskich" warzyw, 1kg karkówki krojonej w paski, podsmażonej na patelni, 2 ząbki czosnku, sos sojowy ciemny, sos słodko-pikantny chilli, całość duszona aż mięso będzie miękkie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52130
Udostępnij na innych stronach

A ja gulasz drobiowo-warzywny.

1 piers podwojna w kostke na patelnie podsmazyc.Na drugiej patelni pieczarki dosc grubo pokrojone,jak odparuja 2 zabki czosnku i 1/2 cebuli -posiekane ,potem rozna papryka w kostke(mam przygotowane zamrozone)troche sosu sojowego grzybowego i przyprawy wg smaku(wegeta,pieprz,pieprz ziolowy,ostra papryka) jak papryka zmieknie posiekane swieze ziola akurat mialam bazylie,tymianek estragon i natke puszke pomidorow bez skorki troche odparowac i dorzucic wczesniej usmazone piersi i chwilke poddusic.Zajelo mi to ok.20 min.

Zalapalam sie na male pol miseczki reszta -maz.

P.S.A probowaliscie krupniku na czesciach od kaczki?Dopiero ma smak!

Pozdrawiam...

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52160
Udostępnij na innych stronach

Ja nie miałem dziś czasu a więc obiadek / szkoda ,że jednodaniowy :cry: / w parę minut

Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę ,posypana grubo zmielonym pieprzem ,posiekanym czosnkiem i do tego wlana ; rozbełtana przyprawa do zup /magi/ 1/2 szklanki z łyżką mąki ziemniaczanej wszysto pomieszać po 5 minutach na rozgrzany olej i ze 3-4 minutki i na talerz do tego ryż i surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret . Było dobre . A jutro krupniczek i gołąbki .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52165
Udostępnij na innych stronach

Tomuś a czy ten żurek to ty wykonałeś??? Pamiętasz jak marzyliśmy w drodze powrotnej z Jaworzynki. Ja zrobiłem ale na drugi dzień.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52166
Udostępnij na innych stronach

Jak na kolację, to znaczy, że lekarz stwierdził u Ciebie brak cholesterolu i zalecił golonki. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52657
Udostępnij na innych stronach

ak na kolację, to znaczy, że lekarz stwierdził u Ciebie brak cholesterolu i zalecił golonki. :wink:

Tak ale alkoholu zabronił :devil: , muszę lekarza zmienić :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52682
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

 

Podaję przepis na podudzia ( pałki ) kurczaka pieczone w ryżu, o którym mowa była w Jaworzynce.

 

Składniki:

 

10 podudzi ( pałek )

1 średnia cebula

2 szklanki ryżu

2 ząbki czosnku

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżeczki soli

5 szklanek wody

pół kostki margaryny

 

Dzień wcześniej podudzia marynujemy w przyprawach i pozostawiamy na noc w lodówce

Ja do marynowania używam następujących przypraw :

łyżka Vegety,majeranek kilka ziaren ziela, listek laurowy, ostra papryka tymianek , pieprz ziołowy oraz oliwa lub olej. Przyprawy do marynowania można oczywiście zmienić według własnego smaku i uznania .

wygląda to mniej więcej tak:

Na drugi dzień :

 

Ryż wsypujemy na blaszkę równomiernie go rozsypując na całej powierzchni

podudzia układamy na ryżu, wcześniej zdejmując nadmiar przypraw które zostały po marynowaniu.

 

Z przecieru pomidorowego, łyżeczki pieprzu,papryki słodkiej, 5 szklanek wody,3 łyżeczek soli i margaryny gotujemy zalewę i tą zalewą zalewamy poukładane podudzia , zalewa ma być gorąca. Na wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

 

Ryż wymiesza się z zalewą , ale nie należy się tym bardzo przejmować .

 

.

będzie to tak wyglądać

 

Następnie wkładamy tak przygotowane podudzia do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze około 100-120 stopni.

 

A tak wygląda po upieczeniu.

 

 

 

Ilość przypraw można zmienić oraz dodać inne to zależy od gustów i upodobań, podajemy z surówką choć same również są dobre.

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO.

 

Przepraszam za jakość zdjęć , bale robione były telefonem.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/16/#findComment-52966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.