Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

paolodoro, mniam :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ja uwiel :clap: biam ośmiorniczki pod każdą postacią :clap: :clap:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172204
Udostępnij na innych stronach

tak po krótce , wymoczona pod bieżącą wodą , obgotowana w wodzie z czosnkiem i solą , pokrojona w cząstki , wymieszana z posiekanym selerem naciowym pokrojonym w cząstki , polana oliwą z oliwek plus pieprz i sól do smaku , co niektórzy dodają octu balsamicznego , ale to kwestia smaków :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172212
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj zrobiłem pałeczki z kurczaka w warzywkach wg mojego pomysłu.

 

To tak specjalnie dla mojej żonki która uwielbia to danie:)

 

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172910
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad chińska zupa pomidorowa z wołowiną i imbirem ...syta ale i orzeźwiająca...w sam raz na taką pogodę pikantna i lekko słodka...o wyraźnym smaku pomidorków i lekko kwaskowa przejrzysta i bulionowa...w środku drobno pokrojona wołowinka...do tego sajgonki leciutkie...i gra gitarka :)...na koniec posypana świeżą, zieloną dymką...i przyprawiona sokiem wyciśniętym z imbiru wymieszanym z odrobina oleju sezamowego...wołowina pokrojona w cieniutkie płatki była wcześniej marynowana w kieliszku wódki, sosie sojowym jasnym i kilku przyprawach...smak krótko mówiąc ORGAZM :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172932
Udostępnij na innych stronach

witcher, A ja dzisiaj zrobiłem pałeczki z kurczaka w warzywkach wg mojego pomysłu-opisz kolego,jak mniej więcej zrobiłeś to danie? Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172934
Udostępnij na innych stronach

Prosiak z rożna, grillowane żeberka i karkówka, kwaśnica, żeberka z pieca konwekcyjnego wg JackaC, a wszystko popijane... Pozdrowionka z Napoleonowa :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172935
Udostępnij na innych stronach

witcher, A ja dzisiaj zrobiłem pałeczki z kurczaka w warzywkach wg mojego pomysłu-opisz kolego,jak mniej więcej zrobiłeś to danie? Pozdrawiam :wink:

 

Bardzo proszę:

 

Udka nacieramy papryką, czosnkiem, pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na czas od kilku godzin do nawet całej doby.

Nastepnie rozpuszczamy masło na patelni i obsmażamy udka na złocisty kolor. Nastepnie dodajemy po koleji (w odstępie 1-2 minut) cebulkę pokrojoną w kostkę, fasolkę (30dkg), 1 paprykę słodką(kostka), 1 posiekaną papryczkę peperoni i 2 pomidory(pokrojone w kostke).

Ilość papryczek peperoni można zwiększyć w zależnosci od żądanej ostrości.

Podlewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy przez około 30-40 min Do momentu aż fasolka będzie miękka a pomidory się rozpadną tworząc sos. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Podawać z ryżem.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-172969
Udostępnij na innych stronach

A oto mój dzisiejszy obiad:schab po staropolski

Widzę że ze śliweczką - mniam mniam :)

 

 

Ja dzisiaj robiłem kurczak faszerowany wg Dziadka do tego pieczeń wieprzowa z łopatki "na szaro" :) Pasztet podlaski i ozorek wołowy w galaretce. W związku z dużą ilością rosołu wołowego i drobiowego powstała pomidorówka na dzisiaj i około 7 litrów rosołku drobiowego do wykorzystania w dowolnym celu - mniam :) :thumbsup:

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173034
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dzisiaj Sushi

o qurczę -Aga już żałuję , że się z Tobą nie zakolegowałem na zlocie :blush: też uwielbiam , a dzieciakiem już niestety nie jestem :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173721
Udostępnij na innych stronach

A u nas żeberka w sosie z rozmarynem, palce lizać :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173739
Udostępnij na innych stronach

o qurczę -Aga już żałuję , że się z Tobą nie zakolegowałem na zlocie :blush: też uwielbiam , a dzieciakiem już niestety nie jestem :cry:

nic straconego :grin: Może uda się zrobić na jakimś regionalnym zlocie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173852
Udostępnij na innych stronach

a ja już dziś obiecałem, ze zrobię nam pyszna zapiekankę: bakłażan w plastrach, na to parmezan, na to warstwa mięska mielonego przysmażonego z czosnkiem, pesto i puszką pomidorów, na to znów bakłażan, znów odrobina parmezanu...na to ostatnia warstwa mięska i na nią grubo mozarelli...i do piekarnika...bakłażan oczywiście najpierw godzinkę posolony czeka i obcieka, żeby gorycz zgubił...i potem na sucho warto go w plastrach oczywiście obsmażyć bez oliwy przed układaniem, żeby sobie zmiękł. Naprawdę tak to lubimy, że już bym się za obiad brał...ale nie chce mi się z łóżka wstawać eheheh...dopóki moja Madzinka nie przyniesie mi śniadanka...a właśnie czuje jajóweczkę: jajeczka od naszych kur, boczuś wędzony naszego wyrobu, a szczypiorek z zielnika :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173861
Udostępnij na innych stronach

Bułki nadziewane pieczarkami. Pierwszy raz robiłem, jakbym wiedział że takie :thumbsup: to bym zrobił zdjęcie. A tak ciężko się oderwać od jedzenia. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-173886
Udostępnij na innych stronach

..........a dzis kurczaczek modyfikacja przepisu JackaC na żeberka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7679&postdays=0&postorder=asc&start=0

pychota a mniej tłusta :wink:

 

Warto spróbować pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-174111
Udostępnij na innych stronach

Na jutro planuję rosół z ryżem wątrobianym wg przepisu z "CK Kuchni" Makłowicza.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/81/#findComment-174152
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.