dietykon Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2012 Ser wędzony a`la oscypek Z serwatki pozostałej ricotta Zdjęcia dzisiaj zrobione i tyle pozostało tylko :blush: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2012 brawo :clap: , jedno i drugie jest ok :thumbsup: teraz musisz częściej zakolegować się z krówką :grin: Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2012 Szwagierce się krówka ocieliła, więc mleko jest! Z dwóch udojów 10 litrów, serka po uwędzeniu około 800g Wczoraj wędziłem 3 godziny i na koniec nałożyłem pełne palenisko, pozamykałem i poszedłem do domu dokończyć książkę :wink: była godzina 20.00, zimno i ciemno. Dzisiaj rano wyciągnąłem z wędzaroka. Serki wyszły mocno wędzone, ubytek wagowy zapewne większy ale smak intensywniejszy! Solanka 5% w zupełności mi pasuje. Oczywiście ricotta dla żonki też powstała, mnie ten rodzaj serka nie smakuje ale za to oscypki uwielbiam!!! Efekt końcowy: + z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5483 to dzisiejsze śniadanko było! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2012 Serki wyszły mocno wędzoneJak dla mnie git.. :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2012 Bardzo przyjemny połyskujący wygląd. Smacznie bez wątpliwości. I chleb też. :lol: :thumbsup: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2012 Kaczka nie z sklepu :wink: Wyluzowana z podrobami: Wsad: Nadziana i zaszyta: Po 2 godzinach pieczenia: Porcja: Wnioski: Kaczor będzie lepszy, piec trzeba dłużej (1,5kg - 2 godziny to za mało), wsadu mniej bo porozrywało ścieg :wink: Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2012 oj taką kaczusię nadziewaną robiła ś.p. moja babcia i do tego czerninka normalnie królewski obiad :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Z pozostałego farszu kaczego, dzisiaj mielone. Świetne na zimno pokrojone na chlebku! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dzisiaj przyszedł czas na: Karpie 4 szt. w sumie 8kg żywego, 10zł/kg, kupione w wsi Ligota (gmina Czechowice-Dziedzice). Teraz już są w pół dzwonki pokrojone i w zamrażarce będą czekać do świąt. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 dietykon, dziekuje za zdjecie karpia. Pierwszy raz od 25 lat widze poslkiego karpia. Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten samNo,chyba lepsze? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Każdy karp pobiera pokarm z mułu w którym żyją różne "robale", dlatego karpia czuć mułem, w szczególności dzikiego (sazana). Nasz karp z hodowli żywiony jest w dużej mierze zbożem, a po odłowieniu wpuszczany jest do płuczki w której się oczyszcza. Płuczka - staw z twardym dnem i przepływającą wodą. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2012 EAnna, nie sa tutaj lepsze, a co na domiar zlego, jesli sobie samemu nie zlowisz, to te ze sklepu ,to juz sam mul, a wilkie po kilka kg.Ja najbardziej, jesli tutejszy karp, to lubiez jednego jeziora(2 godziny jazdy odnas) samemu zlowione. Noi oczywiscie takie kilogramowe, nie wieksze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Resztki z czyszczenia baniaka - dwuletnie wino z głogu: teraz w tym baniaku powstaje wino ryżowo-rodzynkowe :grin: - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302959#302959 Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Powiem szczerze ze nie próbowałem winka z głogu ale pewnie jest ok.[/i] Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Przyszedł wreszcie czas na łososia, udało mi się kupić w promocji za 13,95zł/kg sztukę około 3kg, pokrojony w dzwonki czeka na wigilię w zamrażarce. To taka moja nowomoda, że prócz tradycyjnego karpia, łosoś gości na wigilijnym stole: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2012 A co masz zamiar z nim zrobić bo ja mam w zamrażarce 2 duże filety jeden zrobię solonego a nad drugim się zastanawiam. A zapomniałem dodać że mam łososia Bałtyckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Grudnia 2012 A co masz zamiar z nim zrobić .... Mój norweski, teraz pokrojony w dzwonki czeka do wigilii, po upieczeniu karpi będzie pieczony w naczyniu żaroodpornym posypany solą, pieprzem i curry taki smakuje mi najbardziej, trzeba jedynie odpowiednio trafić z czasem pieczenia co by się za bardzo nie wysuszył. Trzy dzwonka łososia w nagrzanym piekarniku do temperatury około 180 st.C piekę około 30-45 minut. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2012 a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Grudnia 2012 a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=303219#303219 Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Kolejny raz bułeczki wypieczone, z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=212589#212589 to zasługa bardziej żony Basi niż moja: i trochę starsze zdjęcie bo pierniki już odleżały trochę by zmięknąć z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161519#161519 też wykonanie Basi a ja tylko zdjęcia robiłem :blush: : no i jeszcze śledzie po skandynawsku od Kruszynki jeden z tych słoików :wink: tu przepis jest: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302222#302222 : A na koniec próba ratowania nieudanego korycińskiego: Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2012 dietykon, :clap: dla Basi . Sama chyba zrobie buleczki juztro na wigilija kolacje, bo sie tak napatrzylam na wasze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lutego 2013 Śląski obiod sie robi: Dynia hokkaido: Wczorajsza wątrobianka wędzona mojej żony: o piątej popołudniu dowiedziałem się, że muszę ją uwędzić :devil: ale smak dzisiejszy zrekompensował mi wczorajszą bieganinę. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Lutego 2013 dietykon, te pyzy (bo to są pyzy prawda?) wyglądają cudownie, takie okrąglutkie i kształtne ja ich nie potrafię robić i bardzo bym Cię prosiła o przepis i jeszcze na kapustkę, bo zawsze mi wychodzi zbyt przesadzona z przyprawami, no nie potrafię jej dobrze zrobić a bardzo lubię. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Lutego 2013 madlinka, wg. mnie wygladaja na kluski śląskie , masz co prawda do granicy Śląska z 20 km , ale szykuje sie poważny " konflikt " pomiędzy Śląskiem i Zagłebiem , kiedy mieszkałem w Sosnowcu , zawsze to podkreslano .Pyzy robi się z ugotowanych i tartych ziemniaków surowych w stosunku 50/50 , zwał ja zwał obie kluski , kazda z osobna oczywiście są wyśmienite .Takie własnie w Sosnowcu i na wsi pod Myszkowem robiły moje babcie .Przepis na kluski śląskie tez widzialem na forum. Pozdrawiam [ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 12:38 ]dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.