markus383 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2021 Witajcie Mam pytanie o sprawdzony przepis na ten napitek. Bardzo interesuje mnie ten napój. Może jest ktoś z Kurpiowszczyzny, kto zna i wyrabia ten napój i zechciałby podzielić się przepisem?Jeden z rodziców mojej żony pochodzi z Kurpii, a że staram się odwzorowywać co mogę w kuchni, i nie tylko, to co jest związane z moja rodziną, a właściwie z pochodzeniem, to zainteresował mnie temat tego piwa (psiwa). Mam nadzieję, że moja córka doceni, że z żoną dbamy o przeszłość naszych rodzin Pozdrawiam,Mateusz. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18156-piwo-psiwo-kozicowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zobacz tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/?do=findComment&comment=298153 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18156-piwo-psiwo-kozicowe/#findComment-697375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Jest sporo przepisów na to psiwo . Mnie najbardziej smakował wyrób robiony przez moją Ciocię . Przepis na dziesięć litrów Dziesięć litrów młodych łodyg jałowca wraz z owocnikami ( mogą być zielone), a jak nie masz dostępu do nich to pół kilo ziaren jałowca rozbić w możdzieżu .Łodygi lub owocniki przepłukać i zalać ukropem i odstawić na 12 godzin by oddały aromat . Po tym czasie zagotować jeszcze raz i dodać dwa deko chmielu i na wolnym ogniu trzymać pół godziny . Przecedzić i dodać 80 dekagramów cukru ( 1/4 cukru karmelizować na patelni ) dodać 20 deko miodu. Dwa deko drożdży rozpuścić w osłodzonej letniej wodzie by zastartowały i dodać gdy płyn będzie miał ok.30 stopni C Kiedyś robiono to w kanach po mleku ale obecnie najlepiej przygotować butelki typu pet i nalać 80% pojemności butelki i wycisnąć powietrze i szczelnie zakręcić . Trzymać 12 godzin w ciepłym miejscu pod ciemnym przykryciem bo piwo to jak każde inne nie lubi światłai przenieść w chłodne miejsce . Piwo takie zawiera śladowe ilości alkoholu i może być podawane w rozsądnych ilościach dzieciom i kierowcom. Butelkę po otwarciu wypić w ciągu 12 godz. a nie otwierane naljepiej trzymać nie dłużej jak tydzień . Edytowane 22 Lutego 2021 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18156-piwo-psiwo-kozicowe/#findComment-697722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.