hubabuba Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) Donkihot gratuluję projektu i efektów . Celuję w podobne rozwiązanie z zastosowaniem "Borniaka" poza komorą wędzarniczą. Napisz jak z wentylatorem który montowałeś pod /przy grzałce. Używasz go w trakcie wędzenia ? Czy w naczyniu pod górnym daszkiem zbierają się skropliny ?pozdrawiam Edytowane 18 Maja 2021 przez hubabuba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 19 Maja 2021 Cześć hubabuba,Tak wentylator jest uruchamiany równocześnie z grzałką (podpięty pod ten sam kabel zasilający)Co do skroplin to wędziłem 3 razy i jeszcze nic nie kapało, naczynko zamontowałem tak na wszelki wypadek (podpatrzyłem że Borniak tak robi)Komorę mam dobrze zaizolowaną więc grzałka włącza się tylko na chwilkę i tu zaistniał problem, a mianowicie nie nagrzewa się do wysokiej temperatury i w procesie wędzenia osiada na niej "smoła-koncentrat" z dymu. Jak chcę po wędzeniu podnieść temperaturę do dopiekania (90-95 stopni) to zaczyna się smoła z grzałki wypalać. Żeby nie osadzało się to na mięsie muszę otworzyć drzwi od wędzarni (na ok. 1-2 minuty) żeby to wypuścić. Chyba lepszym rozwiązaniem byłaby jakaś grzałka niskotemperaturowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 19 Maja 2021 Być może dodatkowy otwór - otwory (niezbyt duże) na spodzie wędzarni należy zrobić w okolicach grzałki, które wymuszałyby ruch powietrza (dymu) w kierunku górnego komina ? w czasie kiedy grzałka =wentylator nie pracuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 19 Maja 2021 Dlatego najefektywniejsze jest rozwiązanie z grzałką na spodzie komory i wlotem dymu nad deflektorem. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 23 Maja 2021 Mięsko sobie obsycha wspomagane wiatrakiem:Te duże boczki na górnym kiju to eksperyment, leżały w solance (bez peklo.) Chcę je uwędzić, pokroić w plastry, poporcjować i zamrozić. Uwielbiam podsmażany boczek z jajkiem sadzonym (na śniadanie) a jak doczytałem na forum peklowanego nie powinno się poddawać obróbce w wysokich temperaturach.Na dolnym kiju wiszą: dwa małe boczki (z peklo.) do parzenia, szyneczka, dwie polędwiczki (przysmak moich synów) i pierwsza próba zrobienia czegoś w stylu "baleron" i tu się pochwalę że jest sznurowany. Jest to nie tylko pierwszy baleron jaki będę wędził, ale też pierwsze sznurowanie. Chyba wyszło mi całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Maja 2021 właśnie kroję i porcjuję "boczek na soli" do mrożenia a tak wyglądało wędzenie: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-708672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Moja pierwsza kiełbasa, przepis zaczerpnięty z forum ( https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/)lekko zmodyfikowany. Jedyne odstępstwa to: boczek i tłuste mielone na sitku nr.4 i pieczona w wędzarni. Wyszła bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/8/#findComment-710016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.