jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Przepis autorski:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniane było na maszynce nr.8 -szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm -karkówka 0,5 kg /szarpak -boczek 0,5 kg /10 mm -łopatka 2 kl. 1 kg / 8 mm -ser żółty twardy w moim wypadku był to bursztyn i szafir po 150 g każdy /kostka 1 cm PRZYPRAWY MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g /kg -pieprz czarny grubo mielony 4g -papryka chili jalapeno grys czerwona ostra 2 g/kg -papryka ostra mielona 2 g/kg -majeranek 1g/kg -papryka płatek kolorowa słodka 8 g/kg -gorczyca ziarno czarna i biała po 2,5 g /kg -czosnek 5 g kg - zastosowałem jelita białkowe wiankowe fi 52 -woda 10% WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kawałki około 3 cm poza szynką którą tniemy docelowo w zalecaną kostkę i peklujemy zalecaną dawką 2 dni każdy rodzaj mięsa w osobnych pojemnikach. Następnie rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy osłonki ściśle. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osadzamy 1 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. około 3 -4 godzin. Następnie parzymy w wodzie 75-80 st do uzyskania w batonie 70 st. Po parzeniu natychmiast chłodzimy w zimnej wodzie około 20 min dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Na drugi dzień można kosztować. Ps. Chcę zaznaczyć, że kto lubi mocno pikantne powinien zwiększyć gramy -pieprz czarny grubo mielony -papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -papryka ostra mielona SMACZNEGO. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Czerwca 2021 po 150 g każdy 10% sera Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Dym, ser, chilli to musi być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Czerwca 2021 to musi być dobre. Szczerze polecam jest pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Czerwca 2021 witam.probowales go na grilu bez wedzenia?ciekawe co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lipca 2021 witam.probowales go na grilu bez wedzenia?ciekawe co? Na grill robiłem podobną https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.