Skocz do zawartości

Kiełbasa pikantna z serem


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-34235000-1624115357_thumb.jpgpost-72431-0-75265800-1624115364_thumb.jpgpost-72431-0-99417100-1624115372_thumb.jpgpost-72431-0-09101300-1624115381_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Rozdrabniane było na maszynce nr.8
 
-szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm
 
-karkówka 0,5 kg /szarpak
 
-boczek 0,5 kg /10 mm
 
-łopatka 2 kl. 1 kg / 8 mm
 
-ser żółty twardy w moim wypadku był to bursztyn i szafir po 150 g każdy  /kostka 1 cm 
 
PRZYPRAWY MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklosól 16 g /kg
 
-pieprz czarny grubo mielony 4g
 
-papryka chili jalapeno grys czerwona ostra 2 g/kg
 
-papryka ostra mielona 2 g/kg
 
-majeranek 1g/kg
 
-papryka płatek kolorowa słodka 8 g/kg
 
-gorczyca ziarno czarna i biała po 2,5 g /kg
 
-czosnek 5 g kg
 
- zastosowałem jelita białkowe wiankowe fi 52
 
-woda 10%
 
WYKONANIE 
 
Kupione mięso tniemy w kawałki około 3 cm poza szynką którą tniemy docelowo w zalecaną kostkę i peklujemy zalecaną dawką 2 dni każdy rodzaj mięsa w osobnych pojemnikach. Następnie rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy osłonki ściśle. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osadzamy 1 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. około 3 -4 godzin. Następnie parzymy w wodzie 75-80 st do uzyskania w batonie 70 st. Po parzeniu natychmiast chłodzimy w zimnej wodzie około 20 min dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Na drugi dzień można kosztować. 
 
Ps. Chcę zaznaczyć, że kto lubi mocno pikantne powinien zwiększyć gramy 
 
-pieprz czarny grubo mielony 
 
-papryka chili jalapeno grys czerwona ostra 
 
-papryka ostra mielona 
 
SMACZNEGO. 
Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

po 150 g każdy
10% sera  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.