Bagno01 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Cześć. Jakiś czas temu zbudowałem sobie taką konstrukcję i z powodzeniem na niej grilluje. Jest teraz trochę wyższa niż na zdjęciach bo ma 9 rzędów cegieł. No i tak się zastanawiam jak by to przerobić żeby raz na jakiś czas coś uwędzić... W podstawie mam otwór fi 10, dół grilla to bloczki z gazobetonu. Cegły szamotowe leżą luzem i można je zdjąć jak potrzeba. Nie wiem czy robić porządny daszek i drzwi, bo to jednak głównie grill, więc zastanawiam się czy jakaś narzuta wystarczy, worek z juty czy coś. Do generowania dymu chciałem kupić małe palenisko jakich pełno na serwisie aukcyjnym. A może powinienem przerobić dół na palenisko bezpośrednie? Podrzućcie proszę jakieś pomysły bo nie potrafię się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Chciał byś pójść prosto bez zbędnych kosztów... Ale tu musisz nastawić się na przerabienie. Nic po łatwiznę. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Przerobić dół na palenisko, powiększyć otwór wlotowy dymu i dać deflektor z blachy.Dobudować nakładkę z desek i nastawiać na grill jak chcesz wędzić.Nie idź w cegłę itp..Drewniana wędzarnia jest o wiele lepsza i łatwiejsza.Na sam początek może to być nawet skrzynia która wejdzie pomiędzy cegły grila, bez drzwi tylko przykrywana od góry.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Na sam początek może to być nawet skrzynia która wejdzie pomiędzy cegły grila, bez drzwi tylko przykrywana od góry.. a to jest świetny pomysł! Przy okazji nie zafajdam sobie dymem cegieł. Czy pójdę na łatwiznę za bardzo jeśli użyje tego? https://www.castorama.pl/skrzynia-drewniana-z-klapa-id-1131704.html?store=8061&exactc=856a21a3f808ca829d032e882a9a1e95&keyword=pla_LIA&gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJzUUMqIU4H27U_Rl2w6T9DP6UjZU7p1ssJLdtUC6pXuA5S29iSI-YkaAnNwEALw_wcBSam lepszej skrzyni nie zbije. Oczywiście skrzynia bez nóżek, na stojąco jak szafa. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Bagno01 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Na sam początek może to być nawet skrzynia która wejdzie pomiędzy cegły grila, bez drzwi tylko przykrywana od góry.. a to jest świetny pomysł! Przy okazji nie zafajdam sobie dymem cegieł. Czy pójdę na łatwiznę za bardzo jeśli użyje tego? https://www.castorama.pl/skrzynia-drewniana-z-klapa-id-1131704.html?store=8061&exactc=856a21a3f808ca829d032e882a9a1e95&keyword=pla_LIA&gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJzUUMqIU4H27U_Rl2w6T9DP6UjZU7p1ssJLdtUC6pXuA5S29iSI-YkaAnNwEALw_wcBSam lepszej skrzyni nie zbije. Oczywiście skrzynia bez nóżek, na stojąco jak szafa.Skrzynie lepiej sam wykonaj lub daj komuś. Ta która wskazujesz... Odpuścił bym. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zbiłem z desek misterną konstrukcje i nawet jestem zadowolony, tylko że deski były nieheblowane i krzywe fest. Teraz mam szpary miejscami po 2mm na odcinku np 10 centymetrów. Łatać to czymś, czy nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Czerwca 2021 No I już wiem że szpary nie specjalnie przeszkadzają. Zrobiłem tymczasowe palenisko i chyba tak by mogło działać, w tygodniu zrobię coś na stałe. Przy próbnym dymieniu spokojnie da się uzyskać i utrzymać stabilnie 40 stopni, na więcej dziś nie było już czasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Przy próbnym dymieniu spokojnie da się uzyskać i utrzymać stabilnie 40 stopniIstnieje duża szansa, że termometr włożony w ten sposób pokazuje temperaturę ścianki a nie powietrza. Spróbuj wbić go przez ściankę na wysokości gdzie będą wisieć wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Czerwca 2021 No no, wiadomo, kupiłem taki standardowy do wędzarni i jutro powinien przyjść to zamontuje. Ten był do mięsa. Myślisz że będzie cieplej w środku komory, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Tak uważam. A jaki dokładnie termometr zamówiłeś? Bo ten do mięsa się dobrze sprawdza Ja wprawdzie mam elektryczną, ale używałem takich jako kontrolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Czerwca 2021 A taki zwykły. Z tego mięsnego też jestem zadowolony bo długi jest, a ten jaki przyjdzie to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Tego się obawiałem. Ale skoro już zamówiłeś to możesz sprawdzić jak działa. Masz ten do mięsa do porównania wskazań.Ale, o ile go całego nie włożysz do wędzarni, to będzie mocno zaniżał temperaturę. Szczególnie w chłodniejsze dni. Poszukaj na forum informacji o termometrze kotłowym i dlaczego go nie stosować w wędzarni. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Sprawdzałem go w robocie w komorach klimatycznych i w zakresie 10-80*C odchyłki są małe albo żadne. Na ogół +/- 2*C. Ale był cały w komorze. Ile może przekłamać kiedy sama sonda będzie w środku? Jeśli 5 stopni to nie ma problemu, jak 10 to już gorzej ale byle bym wiedział w którą stronę zrobię testa porównawczego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Ciężko stwierdzić ile dokładnie będzie zaniżał. Musiałbyś potestować.Będzie to zależne od wielu czynników. Długość sondy, grubość ścianki, temperatura wewnątrz komory, temperatura otoczenia... Itd.Mój tato ma w swojej wstawiony kotłowy. Już się nauczył nie patrzeć na niego tylko wrzuca sondę do mięsa do wędzarni i wędzi patrząc na wskazania z niej. W zimie podczas wędzenia kotłowy potrafi pokazać 10-15 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno01 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Właśnie sobie owędzam komorę na pusto. Zamontowałem oba, tylko przemilczmy położenie tego kotłowego bo montowałem mając komorę luzem a jak wstawiłem na miejsce to.. cóż. Jeśli chodzi o wskazania to w zasadzie pokazują prawie jednakowo. Ten kotłowy ciut mniej, do 5 stopni. Jednak dopiero po ustabilizowaniu się temperatury. Nie jest czuły na nagłe skoki. Ale za to mięsny błyskawiczne reaguje na ogień w palenisku, otwarcie drzwi ect. Chyba warto zostawić oba albo jednak kupić taki za więcej niż 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18397-konwersja-grilla-murowanego-na-w%C4%99dzarnie/#findComment-712881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.