Skocz do zawartości

Budowa kombajnu, wędzarnia, kuchnia polowa i piec chlebowy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie chciałem się przywitać. Mam na imię Jarek i zdecydowanie potrzebuję pomocy ludzi doświadczonych. Niestety nie znalazłem podobnych tematów na forum poza oczywiście wędzarniami na wiele sposobów dlatego założyłem nowy post. Od dłuższego czasu marzy mi się między innymi wędzarnia więc postanowiłem zrobić w ogrodzie kombajn ;) , czyli wędzarnię, plus letnią kuchnia z fajerami i piec chlebowy, który ładnie też się będzie prezentował na działce(mam szkic i zdjęcia jak bym to widział, oczywiście mogę wrzucić tylko nie bardzo wiem jak to się tu robi). Czytając Wasze opinie to zdecydowana większość odradza czegoś takiego ale widziałem też wpisy że "jak ktoś się uprze to to zrobi a my jesteśmy aby mu pomóc" ja się uparłem i właśnie na takie podpowiedzi liczę  :) . Co jeszcze dodatkowo wymyśliłem to że chciałbym zrobić wędzarnie na zimno czyli z dolotem i na ciepło z bezpośrednim paleniskiem. Nie chcę stawiać dwóch wędzarni a gdzieś na forach wyczytałem że da się tak zrobić ale jak poprosiłem o pomoc to kontakt się urwał. Czy ktoś z obecnych tu na forum może mi podpowiedzieć czy jest takie rozwiązanie i jak to wygląda(może jakiś szkic). Nie chciałbym zrobić jakiegoś błędu przy budowaniu tego mini obiektu  :D  i której decyzji później będę żałował że jednak można było to zrobić z takiej cegły czy z takiej blachy.  Dodatkowe pytanie to czy jest sens dorabiać elektrykę i generator dymu do wędzarni? Oczywiście to są bardzo ogólne pytania. W miarę rozwinięcia tematu pewnie będę zadawał ich dużo więcej więc proszę o wyrozumiałość i techniczną pomoc w realizacji budowy.  Z góry dziękuję i pozdrawiam.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od dłuższego czasu marzy mi się między innymi wędzarnia więc postanowiłem zrobić w ogrodzie kombajn , czyli wędzarnię, plus letnią kuchnia z fajerami i piec chlebowy, który ładnie też się będzie prezentował na działce(mam szkic i zdjęcia jak bym to widział, oczywiście mogę wrzucić tylko nie bardzo wiem jak to się tu robi).

Marzenia są po to, aby je realizować :thumbsup:  :) 

Twój kombajn to trzy autonomiczne jednostki, które spięte dobrym, architektonicznym projektem, mogą być zrealizowane.

Co do wędzarni, może być jeden obiekt "bez dolotu", spełniający obie te funkcje, czyli wędzarnia z paleniskiem pod komorą + dymogenerator do zimnego wędzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest bardzo cenna i konkretna podpowiedz za którą serdecznie dziękuję :D

która również zaoszczędziła mi wydatku na drogie rury z nierdzewki oraz kolejnych, zbędnych pytań a co za tym idzie, Waszego cennego czasu na czytanie tego .

Mam natomiast inne pytania. ;)

Czy stawiając wędzarnię (już wiem że coś na kształt kibelka i wiadomo że wszystko murowane),

to lepiej jest zrobić ścianę z jednej cegły lub bloczka fundamentowego, obłożyć styropianem i na to kamień (bo taki chcę zrobić efekt wizualny), a komorę wędzarni wyłożyć deskami z piórem,

czy lepiej zrobić podwójną ścianę z cegły a pomiędzy  włożyć wełnę?.

Czy drzwi wędzarni lepiej zrobić z desek czy kupić stalowe (jest spory wybór na allegro), czy to jest kwestia wyglądu czy ma to znaczenie dla wędzonych produktów?.

Pozdrawiam

Jarek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy drzwi wędzarni lepiej zrobić z desek czy kupić stalowe (jest spory wybór na allegro), czy to jest kwestia wyglądu czy ma to znaczenie dla wędzonych produktów?.

 Ma znaczenie szczególnie zimą jak będą mrozy to drzwi stalowe działają jak "radiator" czyli bardzo dobrze oddają ciepło, drzwi drewniane będą lepiej izolować wnętrze wędzarni od utraty ciepła.

 

Ale jak to mówią: "kto bogatemu zabroni"?  :D  Po prostu jak zastosujesz metalowe drzwi to musisz się liczyć z koniecznością doprowadzania większej ilości ciepła podczas wędzenia zimą i to jedyna różnica.

 

P.S.

Bo jak piszesz z jednej strony chcesz mocno izolować ściany wędzarni, a z 2-giej strony będziesz miał b. duże straty ciepła na płaszczyźnie drzwi.

 

pozdrawiam

Piotr W.

Edytowane przez Viszna

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[Dodano: 30 lip 2021 - 18:52]

 

 


"Bo jak piszesz z jednej strony chcesz mocno izolować ściany wędzarni, a z 2-giej strony będziesz miał b. duże straty ciepła na płaszczyźnie drzwi


 

 

 

Dzięki Piotr W.

No właśnie ja nie wiem do końca jak robić izolację ścian dlatego zadałem takie pytanie :).

Czyli rozumiem że stal to bardziej wygląd niż funkcjonalność?

 

A czy ktoś może wykładał murowaną wędzarnię deskami w środku i drzwi stalowe od wewnątrz?

pozdrawiam

Jarek


 

Edytowane przez tinek01
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.