CrazyCat Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Cześć! Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem objawiającym się tym, że camemberty i sery maziowe dość często wychodzą mi gorzkie. Nie jest to kwestia mleka, bo inne sery z tej samej partii są okay. Nie jest to również kwestia ilości podpuszczki.Mam podejrzenie, że dzieje się to za sprawą mazi, która lubi opanować mi te sery (celowo lub nie) jeszcze przed pełnym wytworzeniem pleśni. Używam czystego geotrichum, ponieważ albo chcę uzyskać ser maziowy (typu limburskiego, munster itd), albo sery typu st. marcellin. Niestety jest to całkowita loteria - czasem serki wychodzą poprawnie, a czasem są tak gorzkie, że od razu lądują w śmietniku.Pytanie do doświadczonych Braci i Sióstr - cze wiecie co może być przyczyną i jak zapobiegać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18503-gorzknienie-camembert%C3%B3wmaziowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Jakiego mleka używasz? Pasteryzowane czy "prosto od krowy"? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18503-gorzknienie-camembert%C3%B3wmaziowych/#findComment-720187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Obu, choć częściej prosto od krowy. Ale miałem ten sam efekt na marketowym czerwonym łaciatym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18503-gorzknienie-camembert%C3%B3wmaziowych/#findComment-720225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Czy dodajesz zakwas serowarski? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18503-gorzknienie-camembert%C3%B3wmaziowych/#findComment-720242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Jeśli chodzi Ci o bakterie, to tak. Mezofilne, do wielu serów te same. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18503-gorzknienie-camembert%C3%B3wmaziowych/#findComment-720297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.