Skocz do zawartości

Pytanie do doswiadczonych


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po raz pierwszy od mojej przygody z wędzeniem (jakieś 8 lat) taki babol. 40kg wędzonek, 7 dni solenia w 10% roztworze z solą peklujacą, 24h ociekania i wszystko pięknie. Szynki były nastrzykniete solanką w pierwszy dzień. Wszystko uwedzone, upatrzone (szynki na 72 stopnie) i dzisiaj rozcinam pierwszą kulkę i aż sobie usiadłem. Stechlizna i smród. Zdjęcia poniżej. Co mogło pójść nie tak? Dodam tylko ze cała reszta z tej samej solanki (boczki, Zeberka, polędwicę i schaby) jak najbardziej w porządku.

 

Czy reszta która peklowa la się razem też do wyrzucenia?

post-76502-0-88513600-1634500632_thumb.jpg

post-76502-0-59372300-1634500649_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/
Udostępnij na innych stronach

Skoro wędzisz 8 lat to doświadczeń troszkę masz nazbierane  - szare oczko świadczy o niedopeklowaniu więc może nastrzyk był kiepski albo temperatura peklowania za wysoka , albo mięso a'priori było trefne .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727295
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie w lodówce - 6stopni. Nastrzyk iglowy z igła posiadającą boczne otwory.

 

Dodam że to nie tylko szare oczko ale jakieś otwory z których wydobywa sie żel, wydzielina o brzydkim zapachu.

Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodam że to nie tylko szare oczko ale jakieś otwory z których wydobywa sie żel, wydzielina o brzydkim zapachu.

Czyli zepsute mięso.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727302
Udostępnij na innych stronach

Dodając, mięso import z Polski do UK i w UK właśnie przerabiane. I 12 szynek dokosza... Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727303
Udostępnij na innych stronach

 

 

I 12 szynek dokosza...

To aż 12 szynek jest "śmierdzących i z wyciekiem"? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727304
Udostępnij na innych stronach

Były popsute przed peklowaniem

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727307
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.