scalarian Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2021 Dzisiaj po raz pierwszy od mojej przygody z wędzeniem (jakieś 8 lat) taki babol. 40kg wędzonek, 7 dni solenia w 10% roztworze z solą peklujacą, 24h ociekania i wszystko pięknie. Szynki były nastrzykniete solanką w pierwszy dzień. Wszystko uwedzone, upatrzone (szynki na 72 stopnie) i dzisiaj rozcinam pierwszą kulkę i aż sobie usiadłem. Stechlizna i smród. Zdjęcia poniżej. Co mogło pójść nie tak? Dodam tylko ze cała reszta z tej samej solanki (boczki, Zeberka, polędwicę i schaby) jak najbardziej w porządku. Czy reszta która peklowa la się razem też do wyrzucenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2021 Skoro wędzisz 8 lat to doświadczeń troszkę masz nazbierane - szare oczko świadczy o niedopeklowaniu więc może nastrzyk był kiepski albo temperatura peklowania za wysoka , albo mięso a'priori było trefne . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2021 (edytowane) Peklowanie w lodówce - 6stopni. Nastrzyk iglowy z igła posiadającą boczne otwory. Dodam że to nie tylko szare oczko ale jakieś otwory z których wydobywa sie żel, wydzielina o brzydkim zapachu. Edytowane 17 Października 2021 przez scalarian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2021 Dodam że to nie tylko szare oczko ale jakieś otwory z których wydobywa sie żel, wydzielina o brzydkim zapachu. Czyli zepsute mięso. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2021 (edytowane) Dodając, mięso import z Polski do UK i w UK właśnie przerabiane. I 12 szynek dokosza... Edytowane 17 Października 2021 przez scalarian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2021 I 12 szynek dokosza... To aż 12 szynek jest "śmierdzących i z wyciekiem"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 17 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2021 Całości mięsa było 40kg. Tylko szynki się popsuły. Reszta jest ok choć peklpwana była w tym samym roztworze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2021 Były popsute przed peklowaniem Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18571-pytanie-do-doswiadczonych/#findComment-727307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.